JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

De trodde de hadde trygge jobber. Plutselig sto de på gata. - En helt absurd situasjon.

18 medlemmer vant fram i retten. Onsdag ble anken fra Link avvist av Borgarting lagmannsrett.

18 medlemmer vant fram i retten. Onsdag ble anken fra Link avvist av Borgarting lagmannsrett.

Ola Tømmerås

30 ansatte på UDIs Nasjonalt ankomstsenter i Råde skulle konkurrere om sine egne jobber, med kun 9,2 ledige årsverk. Nå er de tilkjent solide erstatninger.

2022102108280920221021082809

ola.tommeras@fagbladet.no

Fagbladet møter en av de ansatte utenfor Nasjonalt ankomstsenter. Han har fått jobben tilbake og er tilkjent 350.000 kroner i erstatning. Tiden siden 1. mai 2021 har vært en påkjenning.

De vant en knusende seier over driftsoperatøren

– Det har vært et tøft år for oss alle, men nå er jeg glad for å være tilbake i jobb, forteller han. Nå vil han ha ro på jobben, og står derfor ikke fram med navn.

{f1}

{f2}

Fikk ny driver

UDI har ansvar for senteret dit alle flyktninger ankommer før de går videre i systemet, men selve driften er på anbud.

Mannen vi møter utenfor mottaket begynte, som de fleste av sine kolleger, allerede i oppstarten av nasjonalt ankomstsenter i 2015. Da var han ansatt i Hero.

Men i fjor vant Link AS anbudet om drift. Selskapet valgte å rekruttere medarbeidere fra sin egen pool, og ga jobb til kun et fåtall av de Hero-ansatte. De som fikk jobb, måtte godta lavere lønn og nye arbeidsvilkår.

Vant rettssak. Nå sender Fagforbundet pengene til barn i Ukraina

Konkurrerte om egne jobber

– Det føltes absurd å få beskjed om å konkurrere om noen få jobber, å konkurrere om jobbene vi hadde stått i igjennom flere år. Vi hadde alltid hørt at det ville bli virksomhetsoverdragelse dersom det kom en ny driver, sier den ansatte. Alle mistet jobben 1. mai i fjor, men i juli og august i år har de fleste vært i full gang med å ta imot flyktninger på ankomstsenteret igjen.

Men fortsatt var det mye usikkerhet. Link hadde anket. Da de fikk jobbene tilbake, hadde de gjennomgått ett år med usikkerhet, midlertidige jobber og en to uker lang rettssak.

Tilkjent millioner totalt

– Vi ble så utrolig forbannet over behandlingen vi fikk. Noen ble sykmeldt, andre gikk relativt fort over i annet midlertidig arbeid. De fleste har vært her siden første dag da Nasjonalt ankomstsenter ble opprettet i 2015. Det er dette som er jobben vår, sier han.

De ansatte ble samlet tilkjent erstatninger på mer enn tre millioner kroner og 1,2 millioner kroner i saksomkostninger. I tillegg ble Hero tilkjent 1,8 millioner kroner.

Driften av nasjonalt ankomstsenter

• 1. mai i fjor overtok asylmottaksselskapet Link AS driften av Nasjonalt ankomstsenter i Råde. Senteret er UDIs ansvar, men selve driften er ute på anbud.

• Siden oppstart i 2015 har Hero AS vært driftsoperatør. Men det var inntil sist anbudsrunde. Da gikk Link AS seirende ut av anbudsrunden med et tilbud som var kvalitetsmessig likt, men lavere i pris.

Oppsigelsene og rettssaken

• 30 Hero-ansatte mistet jobben da Link overtok driften.

• 18 ansatte stevnet Link AS med hjelp av Fagforbundet. De vant en knusende seier i Søndre Østfold tingrett i sommer, men Link AS anket. Onsdag besluttet Borgarting lagmannsrett å avvise anken.

• Link er dømt til å betale totalt mer enn fem millioner kroner i erstatninger og saksomkostninger.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy