JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Derfor tjente kvinner 87,9 prosent av menns lønn i 2021

Kvinner tjente i gjennomsnitt 87,9 prosent av mennenes lønn i 2021. SSB mener det kan forklares ved at det er flere menn med topplønn enn kvinner.

2022030409521120220304095201

Statistisk sentralbyrå opplyser at selv om lønnsforskjellen fortsatt er reell, har den sunket de siste 20-årene. I 2001 hadde kvinner i gjennomsnitt 83,3 prosent av menns lønn.

– I Norge er det i hovedsak slik at kvinner og menn som har samme jobb, og ellers like forutsetninger som lengde på utdanning og erfaring, også ligger på samme lønnsnivå, konkluderer SSB.

I flere yrker tjener kvinner mer enn menn

Likevel er forskjellene altså til stede. SSB viser til at det er langt flere menn enn kvinner som har de aller høyeste lønningene, at kvinner er overrepresentert i offentlig sektor og at flere kvinner jobber deltid.

Hvis de ti prosentene med høyest lønn tas bort fra statistikken, reduseres lønnsgapet til 96,2 prosent. Det er i underkant av 30 prosent kvinner i jobbene med topplønn.

I disse yrkene er lønnsforskjellene mellom kvinner og menn størst

Hvis man i stedet for å se på gjennomsnitt, heller ser på medianlønn blir lønnsgapet 94,1 prosent. Medianen, eller lønnen som flest folk har, blir ikke i like stor grad påvirket av topplønnene.

Det som omtales som segregering i arbeidsmarkedet, spiller også inn, skriver SSB. Nesten 70 prosent av alle som jobber i offentlig sektor, er kvinner. Mens over 60 prosent i privat sektor er menn.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy