Statistisk sentralbyrå opplyser at selv om lønnsforskjellen fortsatt er reell, har den sunket de siste 20-årene. I 2001 hadde kvinner i gjennomsnitt 83,3 prosent av menns lønn.
– I Norge er det i hovedsak slik at kvinner og menn som har samme jobb, og ellers like forutsetninger som lengde på utdanning og erfaring, også ligger på samme lønnsnivå, konkluderer SSB.
• I flere yrker tjener kvinner mer enn menn
Likevel er forskjellene altså til stede. SSB viser til at det er langt flere menn enn kvinner som har de aller høyeste lønningene, at kvinner er overrepresentert i offentlig sektor og at flere kvinner jobber deltid.
Hvis de ti prosentene med høyest lønn tas bort fra statistikken, reduseres lønnsgapet til 96,2 prosent. Det er i underkant av 30 prosent kvinner i jobbene med topplønn.
• I disse yrkene er lønnsforskjellene mellom kvinner og menn størst
Hvis man i stedet for å se på gjennomsnitt, heller ser på medianlønn blir lønnsgapet 94,1 prosent. Medianen, eller lønnen som flest folk har, blir ikke i like stor grad påvirket av topplønnene.
Det som omtales som segregering i arbeidsmarkedet, spiller også inn, skriver SSB. Nesten 70 prosent av alle som jobber i offentlig sektor, er kvinner. Mens over 60 prosent i privat sektor er menn.
– Alle frisører blir til slutt psykologer også, sier Golandam Mirshahi.
Vanja Krøvel
REFSER: – Først og fremst er det Ap som må ta seg inn over seg at så mange LO-medlemmer ikke ser på oss som det naturlige valget, sier Trond Giske.
Ole Martin Wold
Illustrasjonsbilde
Leif Martin Kirknes
Ønsker debatt: Forfatter Olaug Nilssen ønsker seg at fagfolk kommer på banen og diskuterer problematikken rundt seksualitet og sterkt utviklingshemmede.
Eivind Senneset
Werner Juvik
BEKYMRA FOR FERIENE: Fagforbundets Iren Luther er bekymra for at kommunene firer på kravene til kompetanse i feriene, for å ha nok folk på jobb. Men studentene er hun positiv til.
Marte Bjerke