Det kan bli kirkestreik fra onsdag morgen

Illustrasjonsfoto

Illustrasjonsfoto

Titti Brun

Tirsdag starter meklingen mellom Kirkens Arbeidsgiverforening (KA) og flere ansattorganisasjoner. Hvis meklingen ikke gir noe anbefalt resultat vil 92 kirkeansatte bli tatt ut i streik fra onsdag morgen.

2018091713053720180917130120

per.flakstad@fagbladet.no

Meklingsfristen er midnatt natt til onsdag.

Hvis det blir streik, tar Fagforbundet ut 36 medlemmer. Seks av dem er ansatt i fellesrådet i Oslo, mens de øvrige 30 er prester og administrativt ansatte i det som nå formelt kalles Rettssubjektet Den norske kirke.

Av andre LO-forbund tar Musikernes Fellesorganisasjon ut 11 og FO ett medlem.

Blant andre organisasjoner har også Unio, Parat og Kirkelig Undervisningsforbund varslet at de tar ut medlemmer i streik.

Brudd for kirkelige virksomheter

Brudd etter krevende forhandlinger

Oppgjøret for de kirkeansatte gikk til mekling etter at det ble brudd i forhandlingene i slutten av juni.

Både forhandlere fra de ansattes organisasjoner og fra arbeidsgiver sa etter bruddet at de hadde strukket seg langt for å finne en løsning, og begge parter har beskrevet forhandlingene som krevende.

Årets forhandlinger er ekstra kompliserte fordi de som tidligere var ansatt i staten nå er ansatt i et såkalt eget rettssubjekt etter at stat og kirke formelt er skilt. Dette betyr at to tariffavtaler og flere særavtaler skal smeltes sammen så godt det er mulig.

I dag er Stig Jørund B. Arnesen ansatt i staten. Fra 1. januar 2017 skal presten være ansatt i Den norske kirke. Men han vet ennå ikke hvor og på hvilke betingelser.

Kan bli avlyste bryllup og begravelser

Så langt Fagbladet kjenner til er det ikke først og fremst lønnstillegg, men andre forhold som er årsaken til at partene ikke blir enige.

Dersom meklingen ikke resulterer i et anbefalt resultat og det blir streik, kan det føre til avlyste bryllup, begravelser og konfirmasjoner.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy