JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Landsmøtet åpner mandag

Dette blir de viktigste sakene på Fagforbundets landsmøte

Mandag fylles den aller største kongressalen i Folkets hus med delegatene på Fagforbundets landsmøte. Forbundsleder Mette Nord vil fortsatt ikke offentliggjøre om hun tar gjenvalg.

Mandag fylles den aller største kongressalen i Folkets hus med delegatene på Fagforbundets landsmøte. Forbundsleder Mette Nord vil fortsatt ikke offentliggjøre om hun tar gjenvalg.

Leif Martin Kirknes

For eller mot levealdersjustering av pensjonen kan bli et av de viktigste politiske spørsmålene når Fagforbundet avholder sitt landsmøte

2022101413331220221014133311

torgny@lomedia.no

Mandag 17. oktober klokka 10 åpner Fagforbundets landsmøte. I salen vil det sitte 300 delegater som representerer over 400.000 fagorganiserte.

Det er fem år siden sist det var landsmøte i Norges største fagforbund.

Fagforbundet har sterk innflytelse på LO. På toppen av forbundet sitter Mette Nord.

Mektig person

I kraft av sin posisjon er hun medlem av Arbeiderpartiets sentralstyre. Hun møter i samarbeidskomiteen mellom LO og Arbeiderpartiet. Med dagens regjering er dette et av de viktigste politiske foraene.

I kraft av sine posisjoner er Mette Nord en av Norges mektigste personer. Men når FriFagbevegelse spør henne om hva som er det viktigste spørsmålet på landsmøtet, kan svaret overraske:

– Det er å sette ned kontingenten.

Kontingent: 11.000 yrkesaktive medlemmer forlot Fagforbundet i fjor. Nå kan prisen på medlemskap bli satt ned

Styrke tariffmakten

Allerede på landsmøtets første dag skal forslaget om å sette ned kontingenten fra 1,4 prosent av bruttolønn til 1,25 prosent, behandles.

– Vi vil styrke vår tariffmakt ved å sette ned kontingenten. Når en er størst, kommer en først til bordet, da er det Fagforbundet som bestemmer, forklarer Nord.

Forbundsleder i Fagforbundet, Mette Nord, tror spørsmålet om å senke kontingenten blir det viktigste spørsmålet på Fagforbundets landsmøte som avholdes i Oslo fra 17. til 21. oktober.

Forbundsleder i Fagforbundet, Mette Nord, tror spørsmålet om å senke kontingenten blir det viktigste spørsmålet på Fagforbundets landsmøte som avholdes i Oslo fra 17. til 21. oktober.

Jan-Erik Østlie

Fagforbundet organiserer alle yrkesgruppene i kommunene, og det er viktig med høy organisering både i kommunene og bedrifter som leverer tjenester til kommunene.

Forbundet har sett eksempler på tariffhopping, at arbeidsgiverne skifter tariffavtale for å få en avtale som er billigere. Hvis forbundet organiserer bredt, vil det ikke være mulig for arbeidsgivere å komme seg unna med en billigere tariffavtale.

Hinder for organisering

– Vi må være konkurransedyktig på pris, sier Nord, og innrømmer at den høye kontingenten er et hinder for mange ansatte i kommunene å bli medlemmer i forbundet.

Hvis en klarer å få alle over på samme tariffavtale, vil det bety bedre lønnsvilkår særskilt for de som leverer tjenester til kommunene.

Økte lønna med 100.000 kroner

Nord viser til det som skjedde etter de store renovasjonsskandalene med Veireno i 2016 som endte med at firmaet gikk konkurs. Der det ble avslørt svært dårlige arbeidsforhold for de ansatte.

– Da tok Oslo kommune og flere andre kommuner tilbake renovasjonen. Det førte til at de ansatte gikk 100.000 kroner opp i lønn, sier forbundslederen som mener at det ikke ble dyrere for kommunene.

Mange pensjonister

Det hjelper ikke at Fagforbundet er størst, og er mektigst. Fire av ti medlemmer er ikke i arbeid. Av de 400.000 medlemmene er det bare 234.000 som er yrkesaktive.

En del av forslaget om å sette ned kontingenten innebærer også at kontingenten for pensjonistene vil øke. Dette kommer det til å bli stor kamp om på landsmøtet.

Kontingent: Forslag om høyere kontingent for pensjonister setter sinnene i kok: – En usolidarisk tankegang

I egen regi

På bordet til Mette Nord ligger regjeringas handlingsplan mot sosial dumping. Da FriFagbevegelse treffer henne, kommer hun rett fra en debatt om denne planen.

– Vi må styrke arbeidet mot sosial dumping, sier hun.

Det innebærer at kommunene må drive tjenestene i egen regi. Kommunene må drive virksomheten i egen regi. Bedrifter som leverer tjenester til kommunen må ha tariffavtale, og det må være seriøse kontrakter. Arbeidstakere skal være registrert som arbeidstakere, ikke som oppdragstakere.

Norgesmodellen

– Dette høres ut som Norgesmodellen.

Nord bekrefter det. Norgesmodellen i denne sammenheng er at det skal settes seriøsitets krav til alle offentlige innkjøpere. Regjeringen jobber med en slik modell og har lovt at den skal legges fram før jul.

Fagforbundet er opptatt av at det offentlige skal drive mest mulig i egen regi, og det gjelder ikke bare for å unngå sosial dumping

Mer fleksibelt

– Dersom en setter ut en oppgave på anbud, kan en bare justere kursen når det blir inngått en ny kontrakt. Det kan være hvert fjerde eller femte år. Hvis det offentlige driver virksomheten i egen regi vil en kunne gjøre endringer underveis, tilpasse og justere, uten at en trenger å endre kontrakter, sier Nord.

Hun mener at dette er i tråd med den norske modellen, hvor de ansatte blir tatt med på anbud utviklingsarbeidet, og en beholder kunnskapen i kommunen. Nord mener at når en kommune setter ut tjenester på anbud, gjør en seg sårbar.

Dyrt med anbud

– Hvis en tjenesteleverandør går konkurs, er kommunen ansvarlig for at tjenesten utføres.

Dessuten er det dyrt med anbud.

– Det er aldri noen som regner på transaksjonskostnadene ved å sette ut oppgaver på anbud, sier Nord.

Transaksjonskostnadene er de kostnadene en kommune får ved å utarbeide anbudsbeskrivelser, gjennomføre anbudsprosessen og kontrollere at tjenesten blir utført etter avtalen. Disse utgiftene slipper en hvis kommunen utfører oppgaven selv.

Mulig streik

Når landsmøtet starter, er det mulig at Fagforbundet er i streik. Fristen for meklingen i oppgjøret med Private barnehagers landsforbund (PBL) går ut omtrent samtidig med at Mette Nord holder sin åpningstale.

Den viktigste uenigheten i dette oppgjøret gjelder innføring av AFP. De ansatte i private barnehage mer ingen AFP-ordning. Det kan ikke Fagforbundet akseptere. Dette er også de to andre fagforbundene, Delta og Utdanningsforbundet, enige i.

Pensjonskommisjonen ligger fast

I vår kom pensjonskommisjonen med sin innstilling. Siste dag på landsmøtet går høringsfristen for forslag ut, og Fagforbundet kommer til å levere et svar sammen med LO.

– Vi har støttet hovedtrekkene i pensjonskommisjonens innstilling, og det ligger fast, sier Nord.

En viktig kritikk av pensjonsreformen er kritikken mot levealdersjustering. Levealdersjustering innebærer at folk må jobbe lenger for å oppnå samme pensjon når gjennomsnittlig levealder øker.

Pensjon: Nye forslag vil ramme unge: Vil nekte Josefine (22) å gå av som 62-åring

Store fagforeninger

Dette er et viktig element i pensjonsreformen, men vil også bli en diskusjon på landsmøtet. Viktige fagforeninger som Oslo, Tromsø, Vestland og Trøndelag har sendt inn forslag om å endre reglene om levealdersjustering. Det har også det sentrale pensjonistutvalget og ungdomsutvalget.

På et punkt mener hun at det er behov for justering. Det er at alderspensjonen for uføretrygdede blir levealdersjustert. Personer som mottar uføretrygd, mottar denne trygden fordi de ikke kan jobbe. De kan derfor ikke jobbe lenger for å øke sin pensjon.

Svarer til valgkomiteen

Så til slutt kommer spørsmålet «alle» lurer på.

– Tar du gjenvalg som leder av Fagforbundet?

– Det svarer jeg til valgkomiteen, er Mette Nords svar på det. Men det er vel ingen som blir overrasket over svaret til komiteen er ja. Det har heller ikke sirkulert rykter om at hun får motkandidat til vervet som leder. 

Hemmelig: Ingen får vite hvem som kan komme til å lede Fagforbundet de neste åra

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy