JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Dette må du passe på med nye særaldersregler

VÆR OPPMERKSOM: Fagforbundets pensjonsekspert, Steinar Fuglevaag, gir gode råd om nye regler til ansatte som har særaldersgrense.

VÆR OPPMERKSOM: Fagforbundets pensjonsekspert, Steinar Fuglevaag, gir gode råd om nye regler til ansatte som har særaldersgrense.

Tri Nguyen Dinh og Anette Karlsen

Før sommeren skal Stortinget behandle regjeringens forslag til nye særaldersregler for ansatte som ønsker å slutte før ordinær pensjonsalder. Her er noen spørsmål og svar om de nye reglene.

2025052310430020250523104300

per.flakstad@fagbladet.no

Fagforbundet og de andre arbeidstakerorganisasjonene har fått gjennomslag for å endre reglene slik at de slipper å lete seg tilbake i gammel dokumentasjon for å oppfylle kravene til særalderstillegg.

Men det er ikke flertall for at helsefagarbeidere med særaldersgrense 65 år får lov til å tjene like mye ved siden av pensjonen som blant andre ambulanseansatte og brannpersonell med 60 års særaldersgrense.

Vi har spurt spesialrådgiver og Fagforbundets pensjonsekspert Steinar Fuglevaag om de nye reglene og hva det er viktig å passe på:

1. Hva blir det viktigste ansatte med særaldersgrense må tenke gjennom både som yrkesaktive og i forbindelse med at de ønsker å slutte?

SVAR: For de som har 65 års aldersgrense og som er født i 1962 og 1964 blir det fortsatt mulig å velge mellom tidligpensjon og pensjon etter ordinære regler, men med særalderspåslag. For de som nærmer seg pensjonsalderen er det aller viktigste å kontakte sin pensjonskasse og få individuelle råd. Noen av pensjonskassene er flinke til å følge opp hver enkelt, men deres digitale kalkulatorer kan ikke gi råd om dette. Hvis du ikke får noen henvendelse, er det viktig at du selv tar kontakt og får veiledning.

For de som er litt yngre er det viktig å vite at det vil bli krav om at de må ha minst ti av de 15 siste årene i stilling med særaldersgrense før de slutter. For medlemmer som bytter jobb eller vurderer å slutte, er det viktig å ikke glippe på dette.

For ambulansearbeidere, ansatte i brann og redning og andre med 60 års aldersgrense er det også viktig å være klar over at 85-årsregelen fases gradvis ut fra 1970-kullet og til og med 1972-kullet. Før kunne de slutte som 57-åringer hvis de hadde 28 års tjenestetid fordi summen av alder og tjenestetid var 85 år. Nå vil det vil det kun være tidligpensjon fra særaldersgrensa, det vil si 60 år, som gjelder for de som er født i 1973 og senere.

2. Hva er egentlig et særalderspåslag og hvor stort blir det?

SVAR: Særalderspåslaget er noe du får resten av livet i tillegg til ordinær tjenestepensjon og AFP. Det beregnes som en prosentandel av pensjonsgrunnlaget. For ansatte med særaldersgrense 65 år skal påslaget skal være 5,8 prosent. For ansatte med særaldersgrense 60 år skal det være 7,7 prosent.

Du får noe lavere særalderspåslag hvis din gjennomsnittlige stillingsandel har vært lavere enn 100 prosent.

3. Blir særaldersgrensa også levealdersjustert slik at også de med særaldersgrense må jobbe lenger før de kan gå av med pensjon?

SVAR: Det er avtalt at særaldersgrensene skal levealdersjusteres tilsvarende øvrige aldersgrenser. Dersom ikke dette gjøres, vil enten nivået bli for lavt til at det er en reell mulighet å slutte, eller kostnaden vil bli så høy at arbeidsgiverne/staten vil kreve å fjerne særaldersgrensene. Dette er med andre ord et langsiktig og nødvendig tiltak for å sikre særaldersgrenser. Det er avtalt at ordningen skal evalueres allerede i 2035. Dersom utslagene tilsier at noe må gjøres, så blir det nye forhandlinger.

4. Er det sånn at ansatte med særaldersgrense vil få omtrent samme pensjon som øvrige ansatte hvis de slutter noen år før og får særalderspåslag? Betyr det også at de vil få en bedre pensjon hvis de står lenger i jobb og får særalderspåslag når de slutter?

SVAR: Ja, det er hensikten med særalderspåslaget. Det skal kompensere for at ansatte kan slutte to-tre år tidligere enn de med ordinær aldersgrense, og få en pensjon på samme nivå. Det er det særalderspåslaget kompenserer. Det er slik du opparbeider mer pensjon for alle år fram til særaldersgrensa. Men hvis du jobber videre og tjener opp ordinære rettigheter, vil særalderspåslaget gradvis bli redusert. Det er slik fordi særalderspåslaget skal være målrettet mot de som av ulike grunner må og/eller ønsker å slutte tidlig. Dersom du har særaldersgrense, men ønsker og kan jobbe lenger enn særaldersgrensa, vil du opptjene ordinær tjenestepensjon og folketrygd og uansett få en god pensjon.

 

5. Har det skjedd noe med de kronglete dokumentasjonskravene når det gjelder særalderspåslag?

SVAR: Ja, her har arbeidstakerorganisasjonene fått gjennomslag. Vi var veldig bekymret for om historikk på særaldersgrenser i pensjonskassene. Dette blir nå bare et krav om dokumentasjon fra 1. januar i år, og da er det oversiktlig. I tillegg blir det ikke et krav om at du må ha hatt minst 20 prosent stilling slik det var i det opprinnelige forslaget.

6. Kan de som slutter tidlig ta på seg ekstravakter og ha inntekt ved siden av?

SVAR: Ja. De som har tidligpensjon også framover, det vil si 60 og 63 års særaldersgrense, får ifølge regjeringens forslag 2,7 ganger folketrygdens grunnbeløp (G) i friinntekt, det vil si drøyt 350.000 kroner.

Så har Fagforbundet og de andre arbeidstakerorganisasjonene krevd i vårt høringsinnspill at dette skal gjelde for særalderspåslaget slik at det får verdi også for 65 års særaldersgrense. For dem har regjeringen foreslått at de kan tjene inntil 1 G, det vil si drøyt 130.000 kroner. Dessverre ser det ikke ut til at det er flertall for arbeidstakerorganisasjonenes krav på Stortinget.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy