JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nå starter ankesaken

Dette står på spill for arbeidslivet når 22 omsorgsarbeidere møter omsorgsgiganten i retten

STÅR LØPET UT: Mats Rolfsen er en av de 22 omsorgsarbeiderne i ankesaken mot omsorgsgiganten. Saken starter i morgen i Borgarting lagmannsrett.

STÅR LØPET UT: Mats Rolfsen er en av de 22 omsorgsarbeiderne i ankesaken mot omsorgsgiganten. Saken starter i morgen i Borgarting lagmannsrett.

Werner Juvik

– Livet gikk videre etter den nedslående dommen i tingretten, men jeg kjenner på den. Det skal bli godt å få saken opp igjen, sier Mats Rolfsen.

2021012511175220210125111821

ola.tommeras@fagbladet.no

Mats Rolfsen er en av de 22 omsorgsarbeiderne som tirsdag møter i ankesaken mot omsorgsgiganten.

Konflikten mellom omsorgsarbeidere og konsernet Stendi har skapt stor oppmerksomhet gjennom årene den har pågått.

– Utfallet er viktig for hele den kommersielle velferdsbransjen, mener Fagforbundets leder Mette Nord.

Nå står 22 av omsorgsarbeiderne klare for ny runde i Borgarting lagmannsrett. Den starter i morgen tirsdag og skal pågå i åtte uker framover.

13 av 24 fikk delvis medhold i tingretten

Jobbet uten rettigheter

Omsorgsarbeiderne jobbet som konsulenter med arbeidstider langt forbi det lovlige, men krevde at de skulle vært å anse som fast ansatte. Kravet inkluderte etterbetaling for overtid, feriepenger med mer.

Da dommen falt i Oslo tingrett, fikk 13 av saksøkerne delvis medhold i at de skulle vært å anse som fast ansatte, men vant i liten grad fram med krav om etterbetaling og erstatning. Stendi vant fullt ut mot 11 av saksøkerne.

70 prosent av staben var konsulenter

– En sprikende kvasidom

Mats Rolfsen er av dem Oslo tingrett mener at skulle hatt overtid og arbeidsforhold som fast ansatt og ikke som konsulent.

Likevel vant han ikke fram med kravet om etterbetaling da tingretten mente det var foreldet. Beregningene tingretten gjorde vil bli belyst på nytt i Borgarting lagmannsrett.

– En kvasidom. Den sprika veldig, sier Mats Rolfsen om dommen fra Oslo tingrett. Han viser til at ansatte som bor under samme tak og jobbet på samme sted, ble vurdert forskjellig i tingretten.

– Ankesaken blir spennende, men selv om vi ikke vant fram på mange punkter, så oppnådde vi mye – det har skjedd endringer. Konsulentbruken har gått veldig tilbake, påpeker han.

Vi trikset med fakturaer for å framstå som selvstendige

Klare for ny runde i retten

Både saksøkerne og Stendi har vært gjennom lange runder i retten, men allerede dagen da dommen falt i Oslo tingrett, gjorde de fleste av saksøkerne det klart at de var beredt til å brette opp ermene og gå på en ny runde.

Rettssaken i Oslo tingrett varte i nesten tre måneder. Foran rettsbehandlingen lå halvannet år med forberedelser.

Opprinnelig ble søksmålet tatt ut mot Ungplan & BOI som var heleid av Aleris-konsernet. Underveis ble Aleris kjøpt opp av det gigantiske konsernet svenske Ambea og omdøpt til Stendi. Stendi kontrollerer etter oppkjøpene en fjerdedel av omsorgsmarkedet i Norge.

Saken kostet henne dyrt, men hun er kar for ny runde

– En av de viktigste sakene i vår tid

Fagforbundet mener Stendi-saka er en av de viktigste arbeidslivssakene i vår tid.

Utfallet kan avgjøre om den kommersielle delen av velferdsbransjen fortsatt kan omgå arbeidsmiljøloven ved at omsorgsarbeidere jobber som oppdragstakere.

Når arbeidere er oppdragstakere, mister de beskyttelsen fra arbeidsmiljøloven og retten til feriepenger, overtidsbetaling og pensjon. Dersom omsorgsarbeiderne taper saka, kan konsekvensen bli at flere arbeidstakere blir omklassifisert til oppdragstakere og selvstendig næringsdrivende.

– Blir denne dommen stående, vil arbeidsmiljøloven langt på vei bli satt ut av spill. Da kan norske arbeidsgivere frasi seg alt ansvar, de kan gå tilbake til å bruke selvstendig næringsdrivende uten rettigheter, istedenfor å ha ansatte. Det vil være ne oppskrift for ansvarsfraskrivelse, sier Fagforbundets leder Mette Nord i en pressemelding.

Hadia Tajik: Resultatet av denne saken vil påvirke norsk arbeidsliv

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy