DnB anker AFP-dom
Lagmannsretten mente at du kunne velge å bli hos din gamle arbeidsgiver dersom du risikerte å miste AFP hvis arbeidsplassen ble overtatt av en ny arbeidsgiver. Nå har DnB anket dommen.

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
En ansatt i DnB Næringseiendom AS vant saken da hun ønsket å bli hos sin gamle arbeidsgiver i stedet for å bli virksomhetsoverdratt til en ny. Grunnen var at hun ville mistet retten til å ta ut AFP hvis hun hadde blitt med over til ny arbeidsgiver.
Fersk dom gir AFP-mulighet til ansatte som kunne mistet den
Valgrett
Lagmannsretten mener tapet av AFP var en så stor negativ konsekvens at det utløste en valgrett for den ansatte til å bli værende som DnB-ansatt. Hun kunne med andre ord ikke virksomhetsoverdras til en ny arbeidsgiver.
Ifølge dommen ville hun tapt ca. 70.000 kroner i årene fra hun var 62 til 67 år, og ca. 51.000 kroner etter at hun fylte 67.
Aktuelt for Fagforbundsmedlemmer
Dommen vil også kunne bli aktuell for medlemmer av Fagforbundet, ifølge forbundsadvokat Børge Benum.
Forbundet har flere medlemmer som har mistet retten til å gå av med AFP når de fylte 62 år fordi for eksempel sykehjemmet, renholdstjenesten eller busstjenesten der de var ansatt ble overtatt av et privat selskap.
– Dommen har noen generelle rettssetninger, det vil si at de er uttrykk for lagmannsrettens syn på gjeldende rett, og således har betydning ut over den konkrete saken. Dersom dommen blir rettskraftig, vil den være en viktig rettskilde i andre saker der ansatte risikerer å miste AFP, sier han.
Nivået på AFP-pensjonen holder seg høyt. Men langt færre kvinner enn menn får AFP
Anket til Høyesterett
Men dommen er ikke rettskraftig ennå, og DnB har bestemt seg for å anke den til Høyesterett.
«Det er denne sakens prinsipielle karakter som er årsaken til at det er besluttet å anke dommen. Etter DNBs oppfatning har lagmannsretten utvidet regelens omfang i forhold til gjeldende rett. Det er derfor behov for at Høyesterett tar stilling til omfanget av valgrettsregelen, da DNB ønsker en enhetlig og forutsigbar praktisering av denne regelen.» skriver advokat Anne Marie Due, som fører saken for DNB, i en epost til bladet Finansfokus som først skrev om saken.
I første omgang skal Høyesterett bestemme om saken skal tas opp, og så skal ankeutvalget vurdere om den skal behandles. Svaret på disse spørsmålene vil sannsynligvis foreligge i løpet av etterjulsvinteren.
Duket for ny dragkamp om tjenestepensjonen i offentlig sektor.