JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Koronakrisen:

Dom fra LO-tillitsvalgte: Partene i arbeidslivet står fjellstøtt også i krisetider

LO-sekretær Trude Tinnlund slår fast at stresstesten i arbeidslivet under koronakrisen er bestått.

LO-sekretær Trude Tinnlund slår fast at stresstesten i arbeidslivet under koronakrisen er bestått.

Jan-Erik Østlie

Hvis koronapandemien har vært en eksamen på hvordan trepartssamarbeidet fungerer, er svaret veldig oppløftende.

2020061609473720200616094755

helge@lomedia.no

Det viser en ny spørreundersøkelse i LOs tillitsvalgtpanel, gjennomført av forskningsstiftelsen Fafo. Partssamarbeidet har ikke bare fungert godt ute på arbeidsplassene i koronakrisen, men også gjort krisen lettere å håndtere.

Gratis månedskort og sykkelpuss kan bli en del av grønne tariffavtaler, mener forsker

Hele 91 prosent av de spurte sier at det har vært gjennomført drøftinger og forhandlinger med tillitsvalgte i forbindelse med permitteringen.

– Når i tillegg ni av ti tillitsvalgte svarer at samarbeidsklimaet med arbeidsgiver enten er det samme eller har bedret seg, kan man klart fastslå at den norske arbeidslivsmodellen klarer seg godt i krisetider. Ja, modellen er en forutsetning for å komme godt gjennom krisetider, sier LO-sekretær Trude Tinnlund til FriFagbevegelse.

Tillitsvalgt mener kommunen bløffer om drøftingsmøte om overtid

Honnør til tillitsvalgte

Denne ekstrarunden av tillitsvalgtpanelet er besvart på 1.097 tillitsvalgte, og er forbeholdt spørsmål knyttet til de umiddelbare konsekvensene av korona-krisen. Panelet er gjennomført i april og mai, og Fafo har utarbeidet rapporten fra korona-panelet.

{f1}

De tillitsvalgte skulle blant annet ta stilling til en påstand om at «samarbeid mellom tillitsvalgte og arbeidsgivere bidrar til å redusere negative effekter av krisen».

Sju av ti sa seg helt enige i denne påstanden, mens 20 prosent sa seg delvis enige. Kun to prosent var uenige.

– Det er en honnør til alle de titusener av tillitsvalgte som har bidratt til å gjøre krisen lettere å håndtere for Norge, mener Tinnlund.

Forstår kommunale ledere betydningen av trepartssamarbeidet?

Godt samarbeid

På spørsmål om reell påvirkning på arbeidsplassene, er resultatene mindre entydige.

Én av tre (33 prosent) svarer at de har hatt ganske stor innflytelse over beslutninger som er viktige for medlemmene i forbindelse med krisetilstanden, mens åtte prosent svarer at de har hatt svært stor innflytelse.

– På dette området er det ingen forskjeller mellom offentlig og privat sektor, skriver Fafo i sin rapport fra panelet.

– Også på sentralt nivå har samarbeidet mellom partene vært sentralt i håndteringen av krisesituasjonen. Blant tillitsvalgte på forenings, – avdelings- og forbundsnivå er det stor oppslutning om at fagbevegelsen har håndtert samarbeidet med arbeidsgiver og myndigheter på en god måte. Nesten åtte av ti mener at dette har fungert på en tilfredsstillende måte, ifølge Fafo.

Halvparten av kommunene har hatt korona-krisestab uten tillitsvalgte

God informasjon

Åtte av ti tillitsvalgte mener at ledelsen har gitt svært god eller ganske god informasjon om smitteverntiltak. Vurderingen er lik blant tillitsvalgte i privat og offentlig sektor.

Til sammen er det 42 prosent som mener at informasjon om de økonomiske konsekvensene har vært god. I privat sektor er andelen 53 prosent.

Når det gjelder informasjon om konsekvenser for arbeidsoppgaver, er det til sammen 59 prosent som mener at den har vært svært god eller ganske god. Andelen er litt høyere blant tillitsvalgte i offentlig sektor sammenliknet med privat sektor.

Om lag sju av ti som er fornøyde med informasjonen om bruk av hjemmekontor eller lignende.

Det ble også stilt spørsmål om tillitsvalgte har vært involvert i diskusjoner om smitteverntiltak på arbeidsplassen. Her var det sju av ti tillitsvalgte som svarte bekreftende.

LOs tillitsvalgtpanel

LOs tillitsvalgtpanel, som ble opprettet i 2012, gjennomføres flere ganger i året av Fafo på oppdrag fra LO. Formålet er å ha spørreundersøkelser der tillitsvalgte kan si sin mening om aktuelle temaer i norsk arbeidsliv.

Panelet er så langt det er mulig sammensatt slik at andelen tillitsvalgte fra hvert forbund tilsvarer forbundets andel av LOs medlemstall.

Koronakrisen rammet det norske arbeidsmarkedet hardt, og arbeidsledigheten steg raskt til rekordhøye nivåer.

Arbeidsplasser ble stengt som resultat av myndighetspålagte forordninger eller fordi markedet ble borte nærmest over dagen. Mange arbeidstakere ble permitterte, helt eller delvis. For andre yrkesgrupper har krisesituasjonen ført til mer arbeid

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy