JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

En portør risikerer å måtte redde en pasient med hjertestans: Her øver de på livredning

Vincent Johannessen PORTØRER LÆRER LIVREDNING: Vincent Johannessen veileder Mari Müller og under livrdningen.

Vincent Johannessen PORTØRER LÆRER LIVREDNING: Vincent Johannessen veileder Mari Müller og under livrdningen.

Karin E. Svendsen

Portørene på sjukehus trener livredning på Fagforbundets første samling for portører.

2019032814142620230821171436

karin.svendsen@fagbladet.no

– Alle trenger kurs i livredning, mener Vincent Johannessen. Han arbeider til daglig i Nedre Romerike brannvesen og opplyser at der har brannfolka kurs i hjerte- og lungeredning (HLR) fire ganger i året. Ansatte i administrasjonen, i tilsyn og feiere får kurs en gang i året.

– Så pass ofte trenger alle kurs i livredning for å være godt forberedt, mener han.

 FØR LIVREDNINGEN BEGYNNER: Anders Saue lytter for å høre om pasienten puster. Denne dokka er helt livløs, og han måp straks begynne livredning.

FØR LIVREDNINGEN BEGYNNER: Anders Saue lytter for å høre om pasienten puster. Denne dokka er helt livløs, og han måp straks begynne livredning.

Karin E. Svendsen

Her er like mange fagarbeidere som leger

Øver på dokker

I dag er Vincent Johannessen en av fem instruktører på Fagforbundets første samling for portører. Hver av de rundt 20 deltakerne får selv prøve å følge ei sjekkliste som skal brukes dersom de finner en livløs person.

De skal først sjekke om det er liv i pasienten. Siden de i dag trener på dokker, må kursdeltakerne i alle tilfeller konkludere med at pasienten ikke puster. Da må de sørge for åpne luftveier, begynne hjertekompresjon og innblåsing. Dessuten må de varsle andre.

Du kan påvirke læreplanene

Krevende innblåsing

– Innblåsing er kanskje det vanskeligste, sier Johannessen til Anders Saue (Helse Fonna), Ib Karlsen (Sykehuset Vestfold), Svein Aassve Myhre (Ullevål) og Mari Müller (St. Olavs hospital).

Instruktøren advarer særlig mot å blåse for hardt.

– Da kan lufta havne i magen, klemme sammen blodårer og organer og dermed ødelegge sirkulasjonen, advarer han.

Dessuten kan lufta komme tilbake som oppkast.

– Da blir fortsettelsen jobben ubehagelig. Det verste er likevel at livredderen kan komme i skade for å blåse oppkast ned i lungene på pasienten.

Her er årets portør

Nytt fag

Portørfaget er nytt. Det var først i 2015 at denne yrkesgruppa kunne ta fagbrevet. Nå er det nesten 130 portører over hele landet som har fag- og svennebrev. Men fremdeles er det over 700 som arbeider som portør uten fagutdanning.

– Vi portører kan risikere å være aleine med en pasient som får hjertestans, sier Lasse Haugland, leder i Fagforbundets faggruppe for portører. Han forteller at de største sykehusene har korridorer på over en kilometer. På natta er portørene ofte aleine med pasientene.

– Derfor trenger portørene å lære livredning, sier Haugland.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy