En portør risikerer å måtte redde en pasient med hjertestans: Her øver de på livredning
Vincent Johannessen PORTØRER LÆRER LIVREDNING: Vincent Johannessen veileder Mari Müller og under livrdningen.
Karin E. Svendsen
Portørene på sjukehus trener livredning på Fagforbundets første samling for portører.
karin.svendsen@fagbladet.no
– Alle trenger kurs i livredning, mener Vincent Johannessen. Han arbeider til daglig i Nedre Romerike brannvesen og opplyser at der har brannfolka kurs i hjerte- og lungeredning (HLR) fire ganger i året. Ansatte i administrasjonen, i tilsyn og feiere får kurs en gang i året.
– Så pass ofte trenger alle kurs i livredning for å være godt forberedt, mener han.
FØR LIVREDNINGEN BEGYNNER: Anders Saue lytter for å høre om pasienten puster. Denne dokka er helt livløs, og han måp straks begynne livredning.
Karin E. Svendsen
• Her er like mange fagarbeidere som leger
Øver på dokker
I dag er Vincent Johannessen en av fem instruktører på Fagforbundets første samling for portører. Hver av de rundt 20 deltakerne får selv prøve å følge ei sjekkliste som skal brukes dersom de finner en livløs person.
De skal først sjekke om det er liv i pasienten. Siden de i dag trener på dokker, må kursdeltakerne i alle tilfeller konkludere med at pasienten ikke puster. Da må de sørge for åpne luftveier, begynne hjertekompresjon og innblåsing. Dessuten må de varsle andre.
Krevende innblåsing
– Innblåsing er kanskje det vanskeligste, sier Johannessen til Anders Saue (Helse Fonna), Ib Karlsen (Sykehuset Vestfold), Svein Aassve Myhre (Ullevål) og Mari Müller (St. Olavs hospital).
Instruktøren advarer særlig mot å blåse for hardt.
– Da kan lufta havne i magen, klemme sammen blodårer og organer og dermed ødelegge sirkulasjonen, advarer han.
Dessuten kan lufta komme tilbake som oppkast.
– Da blir fortsettelsen jobben ubehagelig. Det verste er likevel at livredderen kan komme i skade for å blåse oppkast ned i lungene på pasienten.
Nytt fag
Portørfaget er nytt. Det var først i 2015 at denne yrkesgruppa kunne ta fagbrevet. Nå er det nesten 130 portører over hele landet som har fag- og svennebrev. Men fremdeles er det over 700 som arbeider som portør uten fagutdanning.
– Vi portører kan risikere å være aleine med en pasient som får hjertestans, sier Lasse Haugland, leder i Fagforbundets faggruppe for portører. Han forteller at de største sykehusene har korridorer på over en kilometer. På natta er portørene ofte aleine med pasientene.
– Derfor trenger portørene å lære livredning, sier Haugland.