Enda et desentralisert sykepleiestudium kan bli lagt ned

LAGT NED: Nord Universitet kan legge ned det desentraliserte studietilbudet i Lofoten og Vesterålen. 
Foto: Trude Landstad

LAGT NED: Nord Universitet kan legge ned det desentraliserte studietilbudet i Lofoten og Vesterålen. Foto: Trude Landstad

Trude Landstad

Et møte mellom Nord Universitet og ordførerne i Vestvågøy og Hadsel tirsdag kan avgjøre studiets fremtid.

2018061114161620180611142051

Profilen og omdømme til Nord Universitet avhenger av om de opererer i takt med det som er samfunnets behov

Ordfører i Hadsel kommune, Siv Dagny Aasvik

hanna.skotheim@fagbladet.no

Tirsdag skal ordførerne i Vestvågøy og Hadsel kommune i møte med Nord universitet. De skal snakke om universitetet sitt forslag om å legge ned studietilbudet i sykepleie i Lofoten og Vesterålen neste år. Møte holdes etter at Nord Univeristet har hatt sitt styremøte mandag.

– Dette forslaget er alvorlig for oss. Vi har en stor mangel på sykepleiere i hele Nordland. Fremskrivningene som er gjort om behovene fremover, viser at det er behov for et universitet som produserer sykepleiere, sier Vestvågøy-ordfører, Remi Solberg.

Rektor ved Nord universitet, Bjørn Olsen, har tidligere avvist at det er snakk om at den desentraliserte sykepleierutdanningen i Lofoten og Vesterålen skal legges ned. Det skal derimot gjøres et nullinntak i studieåret 2019/2020.

Olsen har sagt at et nullopptak skaper et handlingsrom for å utvikle den nye sykepleierutdanningen som skal etableres. I slutten av 2018 kommer det nemlig nye nasjonale krav om en fremtidsrettet sykepleierutdanning.

– Alvorlig

– Jeg forventer at Nord universitet har evnen til å gjøre to ting samtidig. Utvikle en ny utdanning og beholde det desentraliserte sykepleietilbudet i Lofoten og Vesterålen, sier ordfører Solberg, som mener det er alvorlig at de vil miste et kull med et nullinntak.

Ordføreren i Vestvågøy, Remi Solberg

Ordføreren i Vestvågøy, Remi Solberg

Erik Magnus Samland

– Det er mange som ikke kan studere fulltid på campus på grunn av livs- og familiesituasjon og fordi de allerede står i arbeid, og ikke kan forlate jobben på grunn av studier, sier Solberg.

Han har hørt fra flere at de ikke hadde tatt en utdanning hadde det ikke vært for det desentraliserte studietilbudet og at arbeidsgivere legger opp til at de får lønnet permisjon.

Blir værende

Tidligere har Fagbladet skrevet om den desentraliserte bacheloren i sykepleie som legges ned på Helgeland og i Bodø. Dette ble gjort blant annet fordi Nord universitet ikke har vært fornøyd med gjennomføringen av studiet.

– Hvis universitetet ikke er fornøyde med gjennomføringen av sykepleierstudiene i Vesterålen og Lofoten, må de gå i dialog med kommunene. Da må vi sammen vurdere om vi kan gjøre noe for å øke kvaliteten, sier Solberg.

Ifølge ordføreren er det mange av dem som ansettes i Lofoten eller Vesterålen, som har tatt desentraliserte studier.

– Med dem blir det mindre turnover fordi de blir værende i større grad, sier Solberg.

Forventer at de lytter

Ordføreren i Hadsel kommune, Siv Dagny Aasvik, reagerer sterkt på en mulig nedleggelse av det desentraliserte studietilbudet.

– Vi trenger både sykepleiere og helsefagarbeidere med spesialisering

– Det er stort behov for hundrevis av nye sykepleiere bare i Lofoten og Vesterålen. Bare i Vesterålen vet vi at det trengs over 400 nye sykepleiere innen 2027. Profilen og omdømmet til Nord universitet avhenger av om de opererer i takt med det som er samfunnets behov, sier hun.

Begge ordførerne forventer at universitetet lytter til dem og at de forstår behovene de vil legge frem på møte tirsdag.

Sjokkert

Fagforbundet Nordland stiller seg undrende til hvilket samfunnsansvar Nord universitet tar for utdanning av sykepleiere i Nordland. De mener det er nødvendig at desentralisert bachelor i sykepleie er en utdanning som finnes flere steder i Nordland.

– Mens vi prøver å komme oss over sjokket om at Nord universitet avlyser opptak for desentralisert bachelor i sykepleie ved studiestedene i Bodø og Helgeland, skal styret behandle en sak om å la dette studiet også utgå i Lofoten og Vesterålen, sier Sissel-Anne Clausen, leder for yrkesseksjonen helse og sosial i Fagforbundet Nordland.

Ofte er det medlemmer i Fagforbundet som søker seg på den desentraliserte sykepleierutdanningen, ifølge Clausen.

– Ofte jobber de som helsefagarbeidere, hjelpepleiere eller assistenter i pleie og omsorg og så ønsker de å studere i tillegg. Dette vil de gjøre mens de bor på hjemplassen.

Clausen mener universitetet må være mer bevisst sitt samfunnsansvar.

– Det er utdanning her vi bor som gjør at vi som befolkning får den tryggheten vi trenger.

Nord Universitet vil uttale seg i etterkant av dagens styremøte.

Ansvarlig redaktør:
Hege Breen Bakken
Redaksjonssjef:
Simen Aker Grimsrud (konst.)

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Telefon:
23 06 40 00
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Besøksadresse:
Keysers gate 15 (4. etasje), Oslo
Postadresse:
Postboks 7003, St. Olavs plass, 0130 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy