JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Spekter-oppgjøret

Enige om penger - pensjonsfloka er uløst

Fra venstre: forhandlingsleder for LO Stat i Spekter, Eivind Gran, LO Stats leder Tone Rønoldtangen og Spekter-leder Anne-Kari Bratten

Fra venstre: forhandlingsleder for LO Stat i Spekter, Eivind Gran, LO Stats leder Tone Rønoldtangen og Spekter-leder Anne-Kari Bratten

Ole Palmstrøm

Det sentrale oppgjøret mellom LO Stat og arbeidsgiver organisasjonen Spekter kom i havn i natt. Men fortsatt er pensjonsfloken i kultursektoren uløst.

2016040608120020230821171436

morten.hansen@lomedia.no

De første sentrale forhandlingene mellom LO Stat og Spekter – det som kalles A-delen—for over 50.000 ansatte ble avsluttet sent i natt. Dette oppgjøret ligger på linje med frontfaget – oppgjøret mellom LO og NHO.

– Lønnsoppgjøret er på 2,4 prosent, og helt på linje med industrien, sier Eivind Gran, forhandlingsleder og nestleder i LO Stat.

LO Stat fikk i forhandlingene gjennomslag for tydeligere bestemmelser på likestilling, overvåking samt hjemmekontor.

Dette er de virkelige gullpensjonene

Fortsatt pensjonsfloke

Flere av landets kulturinstitusjoner sliter med anstrengt økonomi. Det var bakteppet da arbeidsgiverforeningen Spekter i fjorårets lønnsoppgjør ønsket å endre pensjonsordning i kultursektoren.

De ansattes organisasjoner kom med et tilbud om å gå fra dagens ytelsespensjon til hybridpensjon. Et tilbud som vil gi en årlig innsparing på omlag 40 millioner kroner.

Slik holder du deg oppdatert på tariffoppgjøret

Dette tilbudet ble avvist av Spekter, som krevde at ansatte skulle gå over på innskuddspensjon.

Denne uløste pensjonsfloken tok partene med seg inne årets lønnsoppgjør. Og den ble heller ikke løst i natt.

– Vi har hele veien vært villig til å være med på en dugnad, der risikoen deles mellom arbeidsgiver og ansatte. Vi har strukket oss 80 prosent, men Spekter står bom stille, sier Eivind Gran.

LO Stat vil unngå at folk får mindre å rutte med

Forhandlinger om pensjoner i kultursektoren forblir dermed uløst. Striden gjør at det ikke blir forhandlinger på virksomhetene. LO Stat og Spekter vil avholde avsluttende forhandlinger i kultursektoren 14. april.

Ikke sentrale tillegg

– Vi er fornøyd med å ha blitt enig med LO og YS i de innledende sentrale forhandlingene i årets tariffoppgjør. Det er ikke gitt noen lønnstillegg sentralt, sier administrerende direktør Anne-Kari Bratten i Spekter.

Det betyr at LO Stats krav på 3 900 til ansatte med lønn under 399 000 kroner er blitt avvist.

Så mye tjener toppsjefene

Forhandlingene går nå over til å bli lokale – den såkalte B-delen. Frist for å bli ferdige er for de fleste virksomhetene, utenom helseforetakene, i løpet av utgangen av april.

Saken vil bli oppdatert i løpet av dagen

Spekter-oppgjøret

A-delen gjelder for samtlige virksomheter i Spekter. A-delsforhandlingene danner grunnlaget for tarifforhandlinger på hver enkelt overenskomst (B-del).

I B-delen regulerer lønns- og arbeidsvilkår i den enkelte virksomhet. Deretter går oppgjøret tilbake til LO Stat og Spekter (Fase 3).

Kommer ikke partene til enighet går lønnsoppgjøret til mekling.

I helseforetakene gjennomføres en egen landsomfattende forhandlingsrunde kalt A2.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy