Enighet om lønn i Oslo: – En seier for oss
Se hvor mye du får
I MÅL: Forhandlingsdelegasjonen til LO Kommune Oslo, med Per Egil Johansen i spissen, melder at de har kommet til enighet med arbeidsgiver Oslo kommune.
Anders Greif Mathisen/Fagforbundet
Alle får minimum et kronetillegg på 20.000. Oppgjøret sikrer reallønnsvekst for alle LO-medlemmene, slår LO Kommune Oslo fast.
berit.baumberger@fagbladet.no
– Dette er en seier for oss, uttaler Per Egil Johansen, forhandlingsleder for LO Kommune Oslo i en pressemelding.
De siste tre dagene har det pågått intens mekling mellom Oslo kommune og arbeidstakersiden. LO Kommune Oslo skriver nå at de har slått tilbake angrep på overenskomsten – og at de er fornøyde med resultatet.
– Det er selvfølgelig ikke alle deler av avtalen vi er like fornøyde med, men helheten gjør at vi har kommet til enighet. Det har vært viktig for oss å sikre en solidarisk innretning, og med en lavtlønnsprofil er dette noe vi kan leve med, skriver Johansen i meldinga.
SOLIDARISK PROFIL? Roger Dehlin og Per Egil Johansen mener årets resultat løfter de lavest lønte.
Anders Greif Mathisen/Fagforbundet
LES OGSÅ: Han har jobba hele livet i kommunen uten å streike
Blir lokale forhandlinger
Resultatet sikrer alle ansatte minst 20.000 i kronetillegg.
De med høyest lønn, alle over lønnstrinn 30, er garantert en økning på 3,7 prosent, ifølge pressemeldinga. Lønnsøkningen har virkningsdato fra 1. mai i år.
En del av potten – 1,3 prosent – er satt av til lokale forhandlinger, noe Fagforbundet og LO i forkant har vært svært kritiske til. Dette er penger som kommer på toppen av tillegget til alle på 20.000 og de 3,7 prosentene som alle over lønnstrinn 30 er garantert.
– Lokal pott var ikke noe vi ønsket oss. Likevel fikk vi redusert avsetningen til et minimum, som gjorde at kronetillegget ble høyere, sier Roger Dehlin, leder i Fagforbundet Oslo, i meldinga.
LES MER OM LOKALE FORHANDLINGER: – Strevsomme dager for tillitsvalgte
Felles avtale
Videre opplyser LO Kommune Oslo at det blir partsarbeid på heltidskultur og en gjennomgang av avtaleverket.
– Forhandlingssammenslutningene Unio, Akademikerne og YS-K Oslo har også godtatt det samme resultatet. Det er en styrke for arbeidstakersiden at vi har kommet fram til en felles avtale, sier Dehlin i pressemeldinga.
GIRA PÅ LOKAL POTT: Finansbyråd Hallstein Bjercke (V) er opptatt av at lokale forhandlinger bidrar til at Oslo kommune er en moderne og attraktiv arbeidsplass.
Terje Pedersen / NTB
– Vi har fått et resultat som jeg håper at de ansatte blir fornøyde med, sier finansbyråd Hallstein Bjercke (V) i en pressemelding.
Han ser frem til partsarbeid om heltidskultur, som han håper vil bidra til en organisering av arbeidstid og turnus mer tilpasset den enkelte arbeidstaker.
Innenfor frontfagets ramme
Enigheten med LO kommune Oslo, Unio, Akademikerne og YS er innenfor rammen i frontfaget på 5,2 prosent.
– Meklingen har vært krevende, men det har vært en god og konstruktiv tone mellom partene, skriver forhandlingssjef i Oslo kommune, Harald Nævdal, i pressemeldingen.
Han trekker også frem at godtgjøring for lørdags- og søndagsarbeid er hevet.