JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Erika (38) og Roger (34) har samme jobb, samme type arbeidsgiver og samme fagforening. Så langt strekker lønna deres seg i byen og på bygda

BY OG LAND: Barne- og ungdomsarbeider Erika Abazi i Oslo tjener litt mer enn Roger Sagplads på Tynset, men har mindre plass hjemme. Abazi enn har en 3-roms leilighet på 74 kvadratmeter, mens Sagplads har en enebolig på 180 kvadrat.

BY OG LAND: Barne- og ungdomsarbeider Erika Abazi i Oslo tjener litt mer enn Roger Sagplads på Tynset, men har mindre plass hjemme. Abazi enn har en 3-roms leilighet på 74 kvadratmeter, mens Sagplads har en enebolig på 180 kvadrat.

Sissel M. Rasmussen

Erika Abazi og Roger Sagplads jobber begge i barnehage, og familiene deres tjener omtrent det samme. Men mens den ene bor i en blokkleilighet øst i Oslo, har den andre en enebolig på Tynset. Hvor forskjellig er livet i byen og på landet?

2021071610371520210716103714

sissel@lomedia.no

Moten er uansett lik, om du bor i blokkleilighet eller enebolig. Veggene er lyse og vinkelsofaen grå. Klokka er fire på ettermiddagen og arbeidsdagen over på Tynset. På et romslig kjøkken står Birte Aasen og lager middag med eldstegutten Jens som medhjelper. Samboer Roger Sagplads passer minstemann Ola.

På samme tid i Oslo er Erika Abazi også ferdig på jobb, men hun bruker en time på å komme seg hjem. Hos henne og ektemannen Arben er det meste litt mindre. Kjøkkenet, ikke minst. Men lekeplassene er større og apparatene flere. Femåringen Adrian vil velge caps selv og ta med bilen sin ut.

I blokk på Haugenstua

Den kjappeste måten å dra fra Oslo sentrum til Haugenstua, som ligger i Stovner bydel, er å ta lokaltoget til Lillestrøm. Det tar omtrent et kvarter. Noen hundre meter fra stasjonen ligger blokka hvor Erika og Arben Abazi bor, sammen med femåringen Adrian. Erika Abazi jobber i Sognsveien barnehage, helt på andre siden av byen. For å komme seg dit, må hun bytte transportmiddel tre ganger på veien på den timen hun bruker fra dør til dør. Adrian er med, for han har plass i samme barnehage. De tar tog, trikk eller buss.

Det betyr to timers reisevei hver dag. Ikke uvanlig i storbyen Oslo. Mannen Arben Abazi (39) er renholder og kjører firmabil i sin jobb.

HAUGENSTUA: Utenfor blokkene på Haugenstua er det store og fine lekeplasser og plener, syns Erika og Arben Abazi.

HAUGENSTUA: Utenfor blokkene på Haugenstua er det store og fine lekeplasser og plener, syns Erika og Arben Abazi.

Sissel M. Rasmussen

Enebolig på Tynset

Like utenfor sentrum av Tynset ligger et ganske nytt lite boligfelt med nye eneboliger. For et par år siden kjøpte Roger Sagplads og Birte Aasen (31) seg hus her. Roger Sagplads jobber i Tronstua barnehage som fagarbeider, mens Birte Aasen er førskolelærer og pedagogisk leder i Tolga barnehage. Sammen har paret Jens på tre år og Ola på ett år. Ungene har plass i pappas barnehage, Tronstua.

Så mye tjener du: Dette er snittlønna i over 350 yrker

Roger går, sykler med ungene i sykkelvogn eller sparker til jobb, avhengig av vær og føreforhold. Det tar fra 20 minutter i gangtid, 10 minutter med sykkel og fem minutter med bil.

TYNSET: På plena utenfor huset har Roger og Birte satt opp både klatrestativ og huske til ungene.

TYNSET: På plena utenfor huset har Roger og Birte satt opp både klatrestativ og huske til ungene.

Sissel M. Rasmussen

Fagarbeidere

Begge våre barnehagearbeidere er ansatt i kommunale barnehager og er organisert i Fagforbundet. I yrket de har valgt, er avlønningen godt under snittet for en månedslønn. Snittlønna i Norge ligger på 48.750 kroner i måneden, mens snittet for barnehage- og SFO-assistenter er på 32.980 kroner.

De to barnehageassistentene har fagbrev som barne- og ungdomsarbeidere. I tillegg har de annen utdanning og yrkeserfaring fra tidligere.

Store geografiske forskjeller blant dem som tar tidlig alderspensjon

Roger Sagplads utdannet seg til service-elektroniker (svakstrøm), flyttet til Oslo og reparerte pc-er. Etter hvert som feilene på maskinene ble færre og han stadig ble overflødig, bestemte han seg for å prøve noe nytt. Valget falt på barnehagejobb.

Erika Abazi har fagbrev i tekstil, tegning og kunstanalyse fra hjemlandet Ungarn, som er en femårig utdannelse. Etter det studerte hun barnehagelære i ett år ved Universitetet i Sàrospatak, en by som ligger rundt 16 mil fra Budapest. Fagbrevet som barne- og ungdomsarbeider tok hun i Norge. Nå er hun også plasstillitsvalgt i Sognsveien barnehage.

LITEN KRABAT: Adrian (5) syns det er kjedelig å sitte rett opp og ned i en sofa. Den kan både krabbes og turnes i.

LITEN KRABAT: Adrian (5) syns det er kjedelig å sitte rett opp og ned i en sofa. Den kan både krabbes og turnes i.

Sissel M. Rasmussen

Mor og søsken

Både Erikas mor og Rogers mor har jobbet i barnehage, da barna deres vokste opp. Begge har dessuten mindre søsken de har brukt mye tid sammen med.

– Jeg er glad i å jobbe med barn. Jeg likte godt å leke med mine mindre søsken og være lærer for dem da vi var barn, forteller Erika.

Roger har vært tilkallingsvikar i barnehagen der mor jobbet da han flyttet tilbake til Tynset.

– Mamma har jobbet i barnehage i snart 30 år. Dessuten er lillesøsteren min åtte år yngre, og jeg har lekt mye med henne og vært barnevakt for kusinene mine i Oslo.

Vi har sammenlignet lønningene til seks yrkesgrupper i Norge og Sverige. Se hvem som kom best ut av det

Roger Sagplads har ti års ansiennitet fra barnehage, og Erika Abazi har ni års ansiennitet.

I tillegg til fagbrevet har Erika tatt videreutdanning for barn med spesielle behov, og hun studerer fortsatt. En ny eksamen står for døra, i livsmestring og livshelse i barnehage. Og om ett år skal hun ha neste eksamen, som er i «Arbeid med språk, for flerkulturelle barn i barnehage». Til sammen utgjør dette 120 studiepoeng, forteller Erika Abazi. Hun håper ekstra utdanning gir uttelling i høyere lønn etter hvert.

Boligpriser og gjeldsbyrde

Leiligheten i 5.etasje i blokka på Haugenstua er 74 kvm, har to soverom og er en del av et borettslag. Ekteparet Abazi kjøpte seg inn her i 2014. Lånebyrden er i dag på 2,2 millioner. I tillegg til avdrag og renter på lånet, som utgjør rundt 9000 kroner, betaler de en husleie på 5000 kroner. I husleien er det inkludert oppvarming gjennom sentralvarmeanlegg. Likevel har de noen utgifter til strøm og internett, som ikke dekkes av husleien.

Roger og Birte på Tynset har noe større boltreplass. Eneboligen har et bruttoareal på 180 kvm, mens boarealet er 121 kvm. De har tre soverom i huset. Eneboligen ble kjøpt for 3,6 millioner i 2019.

Deres boutgifter er på 11.200 kroner i måneden. I tillegg kommer strøm og oppvarming. I vinter var det lange perioder med 35 minusgrader, så strømutgiftene har variert fra 900 kroner til over 3000 kroner per måned på det kaldeste.

MIDDAG: Samling rundt kjøkkenbordet etter endt dag i barnehagene.

MIDDAG: Samling rundt kjøkkenbordet etter endt dag i barnehagene.

Sissel M. Rasmussen

Familien prioriteres

Når sommerferien kommer, tenker de to familiene helt likt. Familien skal besøkes. Erika og Arben har familie i Ungarn og i Kosovo, som er hans hjemland. Besteforeldre som ikke har sett barnebarna på lang tid på grunn av koronastenging, må prioriteres. De har også søsken de ikke har møtt på lenge.

Roger og Birte forteller det samme. De har familie fra Flekkefjord i sør til Vardø i nord. Først må besteforeldrene i Rakkestad besøkes, så tanter og onkler.

Tur til dyreparken i Kristiansand, eller til Akvariet i Bergen står på ønskelista når ungene blir større.

Koronastengingen har påvirket alle. Heldigvis har ingen av dem vi har møtt blitt smittet. Heller ikke nå, selv om det pågikk et stort utbrudd i Tynset som rammet alle skolene, akkurat samtidig.

Erika Abazi kan ikke skjønne hvordan kunnskapsminister Guri Melby mener hun skal framstå som et forbilde gjennom selv å ta vaksine.

– Det er uforståelig for meg. Hun går foran arbeidstakere som er mye mer utsatt enn henne. For meg er det heller provoserende, sier Abazi.

Etter mange år i storbyen flyttet Astrid hjem igjen. Så fikk hun drømmejobben

Rekkehus med hage

Erika og Arben trives godt i bydel Stovner. De vil gjerne fortsette å bo her.

– Her er det er fine turområder, gode lekeplasser, stille og rolig og trygt for barna, sier Erika Abazi, som kaller seg selv ei byjente. Å bo på landet er ikke et alternativ.

Hun trives også så godt på jobben sin i Sognsveien barnehage, at hun velger å reise på tvers av Oslo, i stedet for å søke seg jobb nærmere bostedet.

Men skulle de klare å spare nok penger, eller få en høyere inntekt, er drømmen et rekkehus med hage.

– Gjerne her, eller i retning mot Lillestrøm. Og kanskje en katt. Eller en hund, sier Erika Abazi.

Hytte på fjellet

Roger Sagplads kommer fra Tynset og har forlatt Oslo til fordel for hjemstedet. Birte Aasen er fra Tolga, og der jobber hun også nå. Hus har de skaffet seg og angrer ikke på å ha forlatt storbyen. Hele vinteren er det skiløyper over alt, det er flust av fiskevann og elver, og turområder utenfor stuedøra.

Det som mangler er ei hytte på fjellet. Det er noe også ungene kan ha glede av i framtida. Et sted å komme til og som kan gå i arv. Et sted hvor man kan senke skuldrene. Kanskje snekre litt sjøl. Men helst ikke i et hyttefelt.

– Det er mange fine hytter du kan få for seks-sju hundre tusen. Eller litt over millionen. Vi trenger ikke noen stor hytte til flere millioner. Kravet er at det er vann der. Vi har jo ikke valgt yrker vi blir rike av, sier Roger Sagplads.

Erika Abazi og Arben Abazi

Leilighet i 5. etasje på Haugenstua i Oslo: 74 kvm, 3-roms. Dagens verdi er rundt 3,2 millioner kroner.

Barnehageutgifter per måned: 3230 kr for ett barn.

Matbudsjett: 7000 kr/mnd. (Bruker mer nå når Sverige er stengt.)

Transport: Månedskort koster 750 kr per måned. Har ikke bil.

De sparer litt hver måned.

Roger Sagplads og Birte Aasen

Enebolig i byggefelt Tynset: 180 kvm bruttoareal - 121 kvm boareal, 4-roms.

Dagens verdi/kjøpesum i 2019 – 3,6 millioner kroner.

Barnehageutgifter per måned: 6300 kr for to barn med søskenmoderasjon.

Matbudsjett: 6000 kr/mnd. (De forsøker å spare her.)

Transport: Dieselbil. Birte kjører 44 km tur/retur. Drivstoff: Fyller en gang annenhver uke, for 700 kr (56 liters tank).

De setter av penger til sparing hver måned.

Årslønn:

Erika Abazi: 460.700

Arben Abazi: ca. 467.000

Husholdningen totalt: 927.700

Roger Sagplads: 421.000

Birte Aasen:: 461.000

Husholdningen totalt: 882.000

Gjennomsnittstall om lønn

• Gjennomsnittslønna i Norge er ifølge SSB 48.750 kr i måneden.

• En gjennomsnittlig industriarbeiderlønn var i 2020 på 49.090 kr i måneden. Erika Abazi tjener altså 10.699 kr mindre enn det hver måned. Roger Sagplads tjener 13.890 kr mindre enn det.

• Barnehage- og SFO-assistenter har ifølge SSB en månedslønn i snitt på 32.980. Roger Sagplads tjener litt mer enn dette i måneden med 35.200 kr. Erika Abazi har en månedslønn på 38.391 kr.

MEST LEST:
Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy