Erna Solberg bløffer om ansattes kår i privat velferd, mener Fagforbundet
Erna Solberg lover samme lønn og rettigheter for ansatte i privat som offentlig sektor.
Colourbox.com
Økt innslag av private velferdsaktører skal ikke gå på bekostning av de ansattes vilkår, lover Høyre. Ren bløff, svarer Mette Nord.
helge@lomedia.no
Høstens lokalvalg vil blant annet bli preget av spørsmål knyttet til hvem som skal styre velferden vår – private aktører eller det offentlige.
En av hovedsakene til Høyre og Erna Solberg er at velferdstilbudet skal bli bedre ved å utvide samarbeidet mellom private og offentlige aktører.
Samtidig varslet Solberg at det skal etableres en norm for lønns- og arbeidsvilkår. Ansatte i privat sektor skal ha like vilkår som deres kolleger i offentlig sektor.
• Mener «bendelormøkonomi» kan sette hele velferden i fare
– Er ikke mulig
Forbundsleder i Fagforbundet, Mette Nord, mener at tidligere statsminister og Høyre-leder Erna Solberg kommer med en ren bløff når hun lover samme lønns- og arbeidsvilkår for ansatte i privat som offentlig sektor.
– Det er ikke mulig. Det er like stor organisasjonsfrihet på arbeidsgiversiden som arbeidstakersiden. Det er ulike tariffavtaler i alle arbeidsgiverorganisasjonene, poengterer Mette Nord.
– Hvis en privat virksomhet velger å organisere seg i Virke, vil de følge tariffavtalen på nivå med offentlig sektor. Men i NHO-området forutsettes det at man får ut lokale tillegg. Vår erfaring i private helse- og omsorgstjenester er at man faktisk ikke får de lokale tilleggene ut. Man får heller ikke innsyn i regnskapene og ser ikke hva som er overskuddet. Dermed vil det gi en mindrelønnsutvikling år for år etter at virksomheten er overdratt, sier Mette Nord til FriFagbevegelse.
– Man starter på det samme nivået. Men ved tariffavtalens utløp går man over på den tariffavtalen som gjelder for det private området, poengterer hun.
• Høgre lovar privatisering av sjukeheimar om dei vinn valet
Mindrelønnsutvikling
Mette Nord er klar på flere år uten lokale tillegg, bare generelle tillegg, gir en systematisk mindrelønnsutvikling.
– Våre erfaringer er at lokale tillegg gir så dårlig uttelling at ansatte i privat sektor taper år etter år. Over en fem-seks års periode gir det cirka 60.000 mindre i lønnsinntekter, sier Nord.
– Det handler også om pensjon. Vi har nå hatt seks streiker i privat sektor for at ansatte i privat sektor skal få en hybridpensjon på linje med offentlig sektors tjenestepensjon. Det må altså en streik til for å oppnå dette, sier Mette Nord.
• Raymond Johansen om eldreomsorgen i Oslo: – Har store utfordringer
Får fram skillelinjene i politikken
Mette Nord er glad for at Høyre tegner privat velferd som en tydelig valgkampsak.
– Det er bra for oss. Det viser skillene i politikken. Det vil gå direkte ut over våre medlemmers lønns- og arbeidsforhold og pensjon, sier hun.
Erna Solberg hadde ikke anledning til å kommentere påstandene fra Mette Nord tirsdag, og henviser til arbeidspolitisk talsperson, Henrik Asheim.
Han viser til den norske velferdsmodellen, der private, ideelle og det offentlige samarbeider og bidrar til mangfold, bedre kvalitet, valgfrihet og innovasjon.
– Det er en fordel om det også medfører bedre kvalitet til en lavere kostnad enn om det offentlige leverer tjenesten selv, men det skal ikke skje ved å undergrave de ansattes lønns- og arbeidsvilkår, sier han til FriFagbevegelse.
Han viser til «Velferdstjenesteutvalgets» NOU når han hevder at det ikke er noe belegg for å si at overskuddet til bedriftene oppstår som følge av lave lønns- og arbeidsvilkår eller ved å undergrave kvalitet.
– Lederen av utvalget, Kåre Hagen, har uttalt at man kan legge påstanden om sosial dumping død. For å ivareta folks tillit til den norske velferdsmodellen, mener Høyre at det uansett skal stilles strenge krav for å sikre ansatte gode lønns- og pensjonsvilkår, er hans tilsvar.