Kari Østerud er direktør for Senter for seniorpolitikk.
André Kjernsli
Rapporten viser at hvis alle ansatte i pleieyrker venter ett år før de går av med pensjon, tilsvarer det mellom 6.000 og 7.000 stillinger fram til 2035, skriver Aftenposten.
Ifølge rapporten er det komplekse og sammensatte årsaker til at mange forlater yrket tidlig. Hovedbegrunnelsen er helseproblemer og fysiske og psykiske belastninger.
• Derfor har folk i omsorgsyrker det høyeste sykefraværet i Norge
– Dette blir jo ekstra utfordrende nå vi vet at vi står overfor en slags varslet kompetansekrise i helsesektoren, sier Kari Østerud, direktør for direktør for ved Senter for seniorpolitikk, som ifølge Aftenposten har bestilt rapporten.
Det er forskningsstiftelsen Fafo som har kartlagt situasjonen for sykepleiere, hjelpepleiere og helsefagarbeidere over 50 år i sykehussektoren i et samarbeidsprosjekt mellom Senter for seniorpolitikk, Spekter, Norsk Sykepleierforbund, Fagforbundet, Vestre Viken HF, Sørlandet sykehus HF og KLP.
• Helsefagarbeider Hanne gjør arbeidsoppgaver kun sykepleierne gjorde tidligere
– Jeg kjenner flere barnepleiere som har lyst til å gå veien videre for å bli sykepleier. La oss få lov. Samfunnet vil ikke angre, sier Henrikke Tresselt.
Jan-Erik Østlie
Marte Bjerke
GIR IKKE OPP: – Norge er ikke vaksinert mot splittelse. Vi kan ikke ta demokratiet og våre verdier for gitt, sier Ina Libak. Terroristen på Utøya skjøt Libak i hendene, i kjeven og i brystet.
Hanna Skotheim
SKUFFET: Anne Kallset er svært skuffet over at arbeids- og inkluderingsdepartementet har brukt så lang tid på å følge opp stortingets vedtak om å gjennomgå regelverket som fører til at folk havner i uførefella.
Ole Martin Wold