Delvis uføre taper stort:
Etter ni måneder har Anne ennå ikke fått noe svar om hva som skal skje med «uførefella»
SKUFFET: Anne Kallset er svært skuffet over at arbeids- og inkluderingsdepartementet har brukt så lang tid på å følge opp stortingets vedtak om å gjennomgå regelverket som fører til at folk havner i uførefella.
Ole Martin Wold
Anne (60) gikk i pensjonskassens uførefelle og sitter igjen med minstesats etter 40 år i arbeidslivet. Regjeringen er pålagt å gjennomgå regelverket, men ennå har ikke hun og andre som er rammet hørt noe.
per.flakstad@fagbladet.no
– Det virker ikke som om jeg og de som er i samme situasjon som meg er så høyt prioritert, sier Anne Kallset. Hun hadde jobbet fullt i nesten 40 år da hun ble diagnostisert med en kronisk sykdom.
Hun har tapt mye penger på at hun forsøkte å jobbe mer enn 50 prosent, men måtte til slutt innse at hun ikke klarte det. Da hun søkte høyere uføregrad fra Nav, ble den beregnet ut fra inntekten på 60-prosentstillingen hun hadde forsøkt å klare, og ikke med utgangspunkt i en full stilling.
• Anne (58) gikk i pensjonskassens uførefelle: Sitter igjen med minstesats etter 40 år i arbeidslivet
Det er dette som kalles «uførefella», og den oppsto i forbindelse med uførereformen som ble innført i 2015.
{f1}
– Burde vært lukket for lenge siden
Anne Kallset, som i dag jobber 20 prosent, mener dette burde vært rettet opp for lenge siden, og hun er svært skuffet over at arbeids- og inkluderingsdepartementet har brukt så lang tid på å følge opp stortingets vedtak.
– Vi har fått støtte både på LO-kongressen og fra et enstemmig storting om at denne saken må gjennomgås. Jeg forstår at det er et arbeid som må gjøres, men det burde ha skjedd mer i løpet nesten et helt år, mener hun.
Ennå ikke ferdig
Etter at Annes historie ble kjent gjennom flere artikler i Fagbladet, fremmet SV i april i fjor et forslag om å lukke denne fella. Et enstemmig Storting vedtok i juni å be regjeringen om å gå gjennom problemstillingen om at arbeidsfolk som blir syke, men som ønsker å fortsette i inntektsbringende arbeid ut over 50 prosent, får lavere uføretrygd dersom de på et senere tidspunkt må søke om uføretrygd fordi arbeidskapasiteten blir ytterligere redusert.
Nå har det gått ni måneder. Fagbladet har spurt om status i saken, og fått dette skriftlige svaret fra Arbeids- og inkluderingsdepartementet: Vi har dessverre ikke noe mer å komme med utover det som departementet tidligere har meldt. Det er mange hensyn som må vurderes, i tillegg til at det må innhentes relevant informasjon fra ulike aktører for å få det nødvendige faktagrunnlaget. Vi vil komme tilbake med forslag til konkrete løsninger når arbeidet er fullført.
SV: Viktig å få lukket denne fella
Anne Kallset er ikke den eneste som er utålmodig. Nyvalgt SV-leder Kirsti Bergstø er lite imponert over tempoet i saken, og nå vil SV ha svar på hvorfor dette arbeidet tar så lang tid.
ETTERLYSER SVAR: – Dette rammer hardt og urettferdig de som forsøker å jobbe så mye de klarer i stedet for å motta trygd, sier SV-.leder Kirsti Bergstø som etterlyser svar om når regjeringens gjennomgang av reglene som gjør at folk havner i uførefella blir ferdig.
André Kjernsli
Bergstø leverte denne uka inn et skriftlig spørsmål til arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen der hun spør når regjeringen er ferdig med å gjennomgå regelverket som fører til at folk havner i uførefella.
– Dette rammer hardt og urettferdig de som forsøker å jobbe så mye de klarer i stedet for å motta trygd. Folk blir oppfordret til å jobbe så mye som mulig og så lenge som mulig. Da er det urimelig at de i praksis blir straffet for å gjøre det, sier hun.
– Det er bra at departementet går grundig inn i problemstillingen. Det er tross alt resultatet som teller, nemlig at vi får lukket denne urettferdige uførefella.
– Samtidig er det viktig å få rettet opp dette så raskt som mulig slik at ikke enda flere havner i uførefella i framtiden, sier Kirsti Bergstø.
Dette er «Uførefella»
• Er du ufør i lavere grad enn 50 prosent, med ytelse fra pensjonskassen, vil du rammes kraftig økonomisk dersom du senere blir over 50 prosent ufør.
• For å få uførepensjon fra Nav må du være minst 50 prosent ufør.
• Ønsker du, eller har du mulighet til å jobbe mer enn 50 prosent, kan du søke mellom 20 og 50 prosent uføregrad fra KLP eller andre pensjonskasser.
• Får du innvilget uførepensjon fra Nav, vil ytelsen fra pensjonskassen ikke være med i beregningsgrunnlaget. Du vil derfor få uførepensjon kun basert på stillingsandelen du har stått i.
• Har du fått 40 prosent uførepensjon fra pensjonskassen, vil uførepensjonen din fra Nav regnes som 66 prosent av lønna i 60 prosent stilling.
• Per 31.12.2021 hadde 11.686 personer uførepensjon fra KLP med en utbetalingsgrad under 50 prosent.