JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Uførefella:

Nå har uføre Anne (58) hele LO i ryggen

FORNØYD: Anne Kallset taper mye på at hun var 40 prosent ufør før hun senere måtte øke uføregraden til 80 prosent. Hun er glad for at LO nå skal jobbe for bedre alders- og uførepensjon for folk i hennes situasjon.

FORNØYD: Anne Kallset taper mye på at hun var 40 prosent ufør før hun senere måtte øke uføregraden til 80 prosent. Hun er glad for at LO nå skal jobbe for bedre alders- og uførepensjon for folk i hennes situasjon.

Ole Martin Wold

LO skal jobbe for å sikre bedre alders- og uførepensjon for Anne Kallset og andre som blir delvis uføre og som senere får økt uføregrad, vedtok LO-kongressen.

2022060315233220220607102311

ida.wangberg@fagbladet.no

Anne Kallset (58) får Navs minstesats for uføre, på tross av at hun har vært i arbeidslivet i 40 år, 35 av dem i full stilling.

Årsaken til Kallsets lave uføretrygd er at hun i flere år før hun søkte uføretrygd av Nav mottok 40 prosent uføreytelse fra pensjonskassen KLP, samtidig som hun reduserte stillingen sin tilsvarende. Da hun søkte høyere uføregrad fra Nav, ble uføretrygden beregnet ut fra inntekten fra 60-prosentstillingen hennes. Dette kalles uførefella, og den oppsto etter uførereformen som ble innført i 2015. Reglene som da ble innført gjør at uføretrygden beregnes ut fra inntekten man har hatt de tre beste av de siste fem årene før man på grunn av skade eller sykdom får inntektsevnen redusert med minst 50 prosent.

• Sykepleier Lajla (55) er kvalm og svimmel hele tiden etter to hjernesvulst-operasjoner: – Blir jeg syk igjen, blir det en katastrofe økonomisk

Støtte fra LO-kongressen

Nå har LO-kongressen vedtatt at landets største arbeidstakerorganisasjon skal jobbe for bedre alders- og uførepensjon for Anne og andre i hennes situasjon.

Vedtaket fra LO-kongressen lyder «LO vil arbeide for at personer som blir delvis uføre underveis i karrieren og som senere får en økt uføregrad, sikres en bedre alders- og uførepensjon enn det dagens regler gir». Formuleringen er en del av LO-kongressens pensjonspolitiske uttalelse, og var ikke med i LO-sekretariatets forslag, men kom inn i teksten under redaksjonskomiteens behandling, basert på et forslag fra Handel og Kontor.

• Vidar (62) har parkinson: Nå frykter han at uførefella vil gjøre ham sykere

Venter på opprydning

– Det er positivt at det er kommet helt opp til det øverste LO-organet, sier Anne Kallset til Fagbladet.

Postbud Alf Rune er en av over 5000 som har gått i uførefella så langt – 800 nye nordmenn plumper uti hvert år

Hun forventer at det nå blir ordnet opp i saken ganske fort.

– Vi har jo tross alt en sosialdemokratisk regjering som gikk til valg på at det er «vanlige» lønnsmottakere sin tur. Der hører vel også vi som har havnet i uførefella til, sier Kallset.

På regjeringens bord

Etter at Fagbladet skrev om Anne Kallsets historie, fremmet SV et forslag på Stortinget om å stenge uførefella. Nylig avga arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget en enstemmig innstilling om å be regjeringen gjennomgå problemstillingen, også med tanke på ansatte i privat sektor som får gradvis høyere uføregrad.

Ministeren vet ikke om hun vil stenge uførefella: – Ikke åpenbart urimelig, sier hun.

Dette er «uførefella»

• Er du ufør i lavere grad enn 50 prosent, med ytelse fra pensjonskassen, vil du rammes kraftig økonomisk dersom du senere blir over 50 prosent ufør.

• For å få uførepensjon fra Nav må du være minst 50 prosent ufør.

• Ønsker du, eller har du mulighet til å jobbe mer enn 50 prosent, kan du søke mellom 20 og 50 prosent uføregrad fra KLP, SPK eller andre kommunale pensjonskasser.

• Får du innvilget uføretrygd fra Nav senere, vil den være basert på inntekten din de fem siste årene. Uføreytelsen fra pensjonskassen er ikke med i beregningsgrunnlaget, og uføretrygden vil kun være basert på stillingsandelen du har stått i.

• Har du fått 40 prosent uførepensjon fra pensjonskassen i fem år, vil uføretrygden din fra Nav regnes som 66 prosent av lønna i 60 prosent stilling.

• Uførefella oppsto ved innføringen av uførereformen i 2015.

• Nesten 800 personer går i uførefella hvert år, idet de går fra gradert uførepensjon fra en offentlig pensjonskasse på under 50 prosent til minst 50 prosent uføretrygd fra Nav.

• Så langt har over 5000 personer havnet i uførefella.

• Per 31.12.2021 hadde 11.686 personer uførepensjon fra KLP med en utbetalingsgrad under 50 prosent.

Vi har jo tross alt en sosialdemokratisk regjering som gikk til valg på at det er «vanlige» lønnsmottakere sin tur. Der hører vel også vi som har havnet i uførefella til.

Anne Kallset

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy