JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

«Uførefella» opp i Stortinget: Uføre Anne ber Ap og Sp støtte forslaget som kunne spart henne hundretusener av kroner

FORVENTER OPPRYDNING: Anne Kallset håper Ap og Sp vil støtte SVs forslag om å la uføreytelsen fra pensjonskassen være med i beregningen for uføretrygd fra Nav. For henne vil det utgjøre en forskjell på flere hundre tusen kroner.

FORVENTER OPPRYDNING: Anne Kallset håper Ap og Sp vil støtte SVs forslag om å la uføreytelsen fra pensjonskassen være med i beregningen for uføretrygd fra Nav. For henne vil det utgjøre en forskjell på flere hundre tusen kroner.

Ole Martin Wold

Anne Kallset (58) endte med Navs minstesats for uføre etter 40 år i arbeidslivet, fordi hun fikk uførestønad fra KLP. Nå ber hun Ap og Sp om å støtte SVs forslag om å stenge «uførefella».

2022040615291220220408102559

ida.wangberg@fagbladet.no

Fagbladet har tidligere skrevet om Anne Kallset, som sitter igjen med minstesats for uføre etter 40 år i arbeidslivet.

Årsaken til at Kallset får så lav uføretrygd, er at hun i flere år har mottatt 40 prosent uførepensjon fra KLP, framfor å søke Nav om 50 prosent uføregrad. Etter å nylig ha blitt 80 prosent ufør, får hun uføretrygd fra Nav kun beregnet ut fra sin 60 prosent stilling. Uføreytelsen fra pensjonskassen er ikke med i beregningsgrunnlaget, og Kallset får dermed Navs minstesats for uføre, selv om hun har vært i arbeidslivet i 40 år, og jobbet full stilling i 35 av dem.

Vil lukke «uførefella»

Nå har SV fremmet forslag i Stortinget for å lukke den såkalte uførefella, som rammer ansatte i offentlig sektor som må over på høyere uføregrad hos Nav etter å ha mottatt delvis uførepensjon fra pensjonskassen. «Uførefella» oppsto da uførereformen trådte i kraft i 2015, fordi beregningsgrunnlaget for uføretrygden ble endret.

SV vil ha Stortinget med på å be «regjeringen komme tilbake til Stortinget med nødvendige endringer for å stenge uførefella», ifølge forslaget. De foreslår også at folk som er uføre i lavere grad enn 50 prosent med ytelse fra en pensjonskasse, skal få ytelsen fra pensjonskassen som en del av beregningsgrunnlaget fra Nav dersom de senere blir over 50 prosent uføre.

KRYSSER FINGRENE FOR FLERTALL: SV-nestleder Kirsti Bergstø håper regjeringspartiene Sp og Ap vil støtte SVs forslag om å stenge uførefella.

KRYSSER FINGRENE FOR FLERTALL: SV-nestleder Kirsti Bergstø håper regjeringspartiene Sp og Ap vil støtte SVs forslag om å stenge uførefella.

Werner Juvik

– Det er alvorlig at mange delvis uføre, gjennom en årrekke har tapt på at det skulle bli lettere å kombinere arbeid og uføretrygd. Det var ikke intensjonen bak uførereformen. Nå er det på høy tid at det ryddes opp, sier SVs nestleder Kirsti Bergstø, som også er leder i arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget.

Håper på støtte fra Ap og Sp

Uførereformen ble vedtatt under Stoltenbergs andre regjering, men ble innført under Erna Solberg.

– Høyre-regjeringa gjorde ingenting for å hindre uførefella. Nå må vi stenge uførefella en gang for alle. Det er dypt urettferdig at folk som strekker seg veldig langt for å jobbe så mye som mulig så lenge som mulig blir straffa økonomisk for det, sier Bergstø til Fagbladet.

Les hva politikerne sier om «uførefella»

Nå håper hun på støtte fra regjeringspartiene.

– Det er ikke overraskende at Høyre-regjeringen aldri ryddet skikkelig opp, men representanter fra Sp og Ap har sagt at de er opptatt av problemstillingen og jeg håper de nå vil bruke muligheten til å gå sammen med oss og rette opp i helt åpenbare urimeligheter, sier hun.

Ber politikerne rydde opp

Anne Kallset, som taper flere hundre tusen kroner på «uførefella», er glad for at forslaget nå fremmes i Stortinget. Etter at hun sto fram med sin historie har hun fått mange henvendelser fra andre i samme situasjon.

– Folk er veldig fortvilt og rent ut forbanna på at det har vært så lite informasjon om dette. For når du først havner i fella, sitter du der, og kan ikke gjøre noe med det, sier hun.

Ingen har oversikt over hvor mange som blir rammet av dette, men Kallset har inntrykk av at det er mange.

– Jeg ble kontaktet av en sykepleier som sa de var tre på samme enhet som hadde gått i denne fella. Det sier kanskje noe om omfanget.

{s1}

Etter at lokalavisa skrev om saken har hun også blitt stoppet på gata av folk som har blitt overrasket over at reglene er som de er.

– Mange spør meg: «Er det virkelig sant, hvordan er det mulig?» så det er ingen tvil om at dette oppfattes som dypt urimelig, sier Kallset.

– Å straffe noen for å ha gått i lavere uføregrad enn det helsa viste seg å tillate, det strider jo helt imot politikernes ønske om at man skal stå lengst mulig i jobb. De aller fleste synes dette er urettferdig, og forventer at det ryddes opp, sier hun.

Senterpartiet støtter forslaget

Per Olaf Lundteigen, arbeids- og sosialpolitisk talsperson for Senterpartiet, takker ja til invitasjonen fra SV om å stenge uførefella.

– Dette er noe vi kan og må rette opp. Menneskene dette gjelder, gjør en positiv innsats for samfunnet ved å forsøke å stå i større stilling enn det helsa tåler. Det skal de ikke straffes for, sier Lundteigen til Fagbladet.

– Menneskene dette gjelder gjør en positiv innsats for samfunnet ved å forsøke å stå i større stilling enn det helsa tåler. Det skal de ikke straffes for, sier Per Olaf Lundteigen, som lover at Sp skal jobbe for å få med regjeringspartner Ap på å endre reglene.

Lover å ta det opp i regjering

Han mener fella kan stenges for eksempel gjennom løsningen SV foreslår, ved at uførepensjonen fra pensjonskassen blir med i beregningsgrunnlaget for uføretrygden fra Nav, men han skisserer også opp en annen mulig løsning:

– Det går også an å se til inntekten man hadde før man ble syk og fikk innvilget uførepensjon fra pensjonskassen, sier han.

– Så dette er Senterpartiets syn i saken?

– Det er det. Senterpartiet kommer til å jobbe for å endre reglene her, både på Stortinget og opp mot vår regjeringspartner Arbeiderpartiet.

Ingen klare svar fra Ap

Tuva Moflag, som sitter i arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget for Arbeiderpartiet, sier til Fagbladet at de ennå ikke har fått saken oversendt til komiteen, og at de skal komme tilbake til dette etter påske.

– For Arbeiderpartiet er det viktig at det er mulig å kombinere arbeid og uføretrygd på en god og forutsigbar måte, skriver Moflag i en sms.

Da Kirsti Bergstø stilte daværende arbeids- og sosialminister Hadia Tajik (Ap) spørsmål om «uførefella» i Stortingets spørretime, fikk hun følgende svar:

– Når jeg blir gjort kjent med regelverk som noen mener skaper urimelig resultat, vil jeg naturligvis vurdere om det er behov for endringer i regelverket.

Men statsråden tok også en rekke forbehold.

– Denne problemstillingen krever at mange motstridende hensyn må vurderes opp mot hverandre, og det er for tidlig å si noe om utfallet av en slik vurdering, skrev hun i svaret.

Les svaret fra Hadia Tajik om «uførefella»

Folk er veldig fortvilt og rent ut forbanna på at det har vært så lite informasjon om dette.

Anne Kalset, ufør

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy