JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Slipper utlevering:

Eugene er anklaget for folkemord i Rwanda: Nå snur norske myndigheter

Satt varetektsfengslet i nesten fire år

https://www.youtube.com/watch?v=xhkWqxPaA8I

Slipper utlevering

Her triller tårene av glede når Eugene Nkuranyabahizi får vite at han slipper å bli utlevert til Rwanda. Nå snur Justisdepartementet og setter ned foten for utlevering til hjemlandet, der han er anklaget for folkemord.

2020051314443920200514143440

oystein.windstad@fagbladet.no

Til sammen er 20 rwandere i Norge anklaget for å ha deltatt i folkemordet i 1994. En av dem er Fagforbundet-medlem Jean Budengeri, som også er sluppet fri etter at det er dokumentert falske anklager. Forsvarer Brynjulf Risnes mener Justisdepartementets avgjørelse om å sette ned foten for utlevering spiller en rolle for alle som er anklaget:

– Det har stor betydning at det nå er slått fast at det har kommet falske anklager i Eugenes sak. Omfanget av vitnepåvirkning er betydelig. Våre undersøkelser, som departementet i stor grad bygger sin avgjørelse på, viser at det er kommet falske anklager. Det er fryktelig alvorlig, og vi mener også det er dokumentert falske anklager i saken mot Fagforbundet-medlemmet Budengeri, sier Risnes til Fagbladet.

– SEIER: Brynjulf Risnes har vært forsvarer for Eugene siden 2015. Risnes sier de nå håper på at det blir en rettssak i Norge: -Han står klar til å forsvare og renvaske seg.

– SEIER: Brynjulf Risnes har vært forsvarer for Eugene siden 2015. Risnes sier de nå håper på at det blir en rettssak i Norge: -Han står klar til å forsvare og renvaske seg.

Øystein Windstad

Fire år i Stavanger-fengsel

Eugene Nkuranabahizi bor i Sandnes, jobbet i Lånekassen og ble arrestert i 2013 etter at rwandiske myndigheter anklaget ham for å ha deltatt i folkemordet i 1994. Det ble etter hvert avdekket at en rekke av anklagene er falske, og i mars 2017 slapp han ut av fengsel.

{f1}

Tidligere etterforskningsleder i Kripos, Håvard Aksnes, slo alarm fordi han mener Nkuranabahizi er uskyldig. I dag bestemte Justisdepartementet at han ikke skal utleveres til Rwanda:

– Det betyr alt for han. Han har vært mistenkt for folkemord siden 2002. Han har vært under etterforskning siden desember 2007. Han satt varetektsfengslet i nesten fire år. Alt dette under trussel om å bli utlevert til diktaturet Rwanda. Nå er trusselen borte. Eugene møter når som helst i en norsk rettssak for å forsvare og renvaske seg. I Rwanda ville han ikke fått en rettferdig rettssak, derfor er dette en gledens dag, sier forsvarer Brynjulf Risnes til Fagbladet.

DEPARTEMENTET SNUR: Fagforbundet-medlem Clarisse og Eugene Nkuranabahizi har en støttegruppe med sine norske venner. Vennene har samlet inn over en million kroner som i all hovedsak har gått til å finansiere en rapport som har gått igjennom de rwandiske anklagene og norsk politis etterforskning.

DEPARTEMENTET SNUR: Fagforbundet-medlem Clarisse og Eugene Nkuranabahizi har en støttegruppe med sine norske venner. Vennene har samlet inn over en million kroner som i all hovedsak har gått til å finansiere en rapport som har gått igjennom de rwandiske anklagene og norsk politis etterforskning.

Øystein Windstad

Justisdepartementet frykter falske anklager

Fagbladet har fått innsyn i vedtaket fra Justisdepartementet. Der står det blant annet: "Saken står i en annen stilling enn da retten prøvde om vilkårene for utlevering var til stede og departementet fattet sitt opprinnelige utleveringsvedtak. Det er innkommet omfattende nytt materiale siden domstolsbehandlingen som kan tyde på at det har fremkommet vitnepåvirkning fra lokale rwandiske myndigheter, som i så fall svekker mistankegrunnlaget mot Nkuranyabahizi". Departementet skriver også at de frykter at han ikke vil få en rettferdig rettssak i Rwanda.

Familien levde i frykt

Clarisse Nkuranabahizi er gift med Eugene, er Fagforbundet-medlem og jobber som sykepleier. Tidligere stod hun fram i Fagbladet og fortalte om familiens situasjon:

– Jeg lever med frykten for at jeg når som helst kan miste mannen min, og barna kan miste faren sin. Vi vil aldri se ham igjen noen gang om han blir utlevert. Rwanda er et land der folk plutselig forsvinner og aldri blir funnet, og ikke et sted jeg kan ta med barna mine til, sier Clarisse, som jobber på sykehjem. Hun stod fram etter at det ble avdekket at et nøkkelvitne fortalte til Kripos at rwandiske myndigheter hadde forfalsket hennes vitneerklæring og at Eugene ikke deltok i drapet på hennes familie.

– Vanskelig land

Land som Storbritannina, Canada, Belgia og Frankrike har sluttet å utlevere folk som er anklaget for folkemord til Rwanda. Grunnen er at det er dokumentert utstrakt bruk av falske anklager, og at folkemord-anklagede ikke får rettferdige rettssaker. I Norge er til sammen 20 rwandere anklaget for folkemord. 17 av sakene er nå henlagt:

– Nå ser det ut som sak etter sak faller sammen. Det viser seg at det florerer med falske anklager. Det er mitt klare inntrykk etter at vi har gjort egne undersøkelser i Rwanda, at det har kommet falske anklager mot alle de 20 i Norge. Dessverre misbrukes folkemordanklager. Det er veldig trist og hindrer at de som virkelig er skyldige blir etterforsket, sier forsvarer Risnes og legger til:

– Det er fryktelig vanskelig for norsk politi å avsløre falske anklager, fordi det er vanskelig å jobbe i Rwanda. Det er et veldig undertrykkende diktatur.

FENGSLET: Eugene Nkuranyabahizi satt varetektsfengslet i nesten fire år i Stavanger. Han slapp ut i 2017, etter at det ble avdekket falske anklager fra Rwandiske myndigheter.

FENGSLET: Eugene Nkuranyabahizi satt varetektsfengslet i nesten fire år i Stavanger. Han slapp ut i 2017, etter at det ble avdekket falske anklager fra Rwandiske myndigheter.

Øystein Windstad

Statsadvokaten: – Glad for avgjørelse

Om det blir videre etterforsking med eventuelt tiltale og rettsak mot Nkuranyabahizi, er opp til Det nasjonale statsadvokatembetet (Nast). Fagbladet sendte spørsmål til Nast om hvordan de stiller seg til at Justisdepartementet snur og stopper utleveringen. Carl Fredrik Fari i Nast skriver dette:

"Det er bra at denne saken nå har fått sin avgjørelse i departementet. Nast tar departementets omgjøringsvedtak til etterretning, og vi vil sette oss nøye inn begrunnelsen. Vi registrerer samtidig at departementet uttaler at det er vanskelig å ta stilling til troverdigheten i innsigelsene fra forsvarer. Slik forstått, medfører imidlertid en manglende mulighet for departementet til å foreta en reell prøving av bevisene at de ikke kan utelukke at det har forekommet vitnepåvirkning. Ettersom siktede nå ikke utleveres til Rwanda for videre straffeforfølgning, vil det måtte foretas en vurdering av om det er grunnlag for å fortsette den tidligere påbegynte norske etterforskingen".

Fakta om Eugene-saken

• Eugene Nkuranyabahizi kom til Norge som flyktning i 1999 og er 48 år gammel.

• Rwandiske myndigheter har anklaget ham for folkemord og ba om utlevering i 2013.

• Nkuranyabahizi ble varetektsfengslet i fire år i Stavanger og slapp fri i 2017 etter svekket mistanke.

• Storbritannia, Belgia, Canada og Frankrike har sluttet å utlever personer anklaget for folkemord til Rwanda.

• Grunnen er flere tilfeller av falske anklager fra rwandiske myndigheter og fare for justismord.

• Kripos mener det fortsatt er grunn til mistanke mot Nkuranyabahizi.

• Et sentralt vitne som fikk barna sine drept, sier nå at hennes forklaring er forfalsket og at rwandiske myndigheter har ført inn Nkuranyabahizi sitt navn i ettertid.

• Kvinnen sier Nkuranyabahizi aldri var med på drapene, og at hun ikke vet hvem han er.

• Spesialenheten kritiserte Kripos i februar 2018.

• Spesialenheten mener Kripos har gjort feil da de ikke tok med dokumenter fra lokale rettsoppgjør som frikjenner og svekker mistanken mot Nkuranyabahizi i etterforskningen.

• Tidligere etterforskningsleder i Kripos og nå privatetterforsker, Håvard Aksnes, tror Eugene er uskyldig og drar paralleller til Monica-saken i Bergen.

• Aksnes kom med en 300-siders rapport som konkluderer med at det er en rekke vitner har blitt påvirket av rwandiske myndigheter til å lyve.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy