– Dette er kanskje den viktigste saken for norsk arbeidsliv og våre medlemmer i moderne tid., sier Mette Nord.
Jan-Erik Østlie
ola.tommeras@fagbladet.no
I ettermiddag vil Borgarting lagmannsrett forkynne sin avgjørelse i saken mellom omsorgsarbeidere som har vært tilknyttet som konsulenter og velferdsgiganten Stendi.
Omsorgsarbeiderne har krevd etterbetaling og erstatning på flere millioner kroner.
De jobbet med offentlig finansiert rusomsorg i boligene til Aleris Ungplan & BOI, som underveis er kjøpt opp av svenske Ambea og omdøpt til Stendi. De var tilknyttet som konsulenter med enkeltpersonforetak.
• Les alt om Stendi og rettssakene her
Hovedspørsmålet gjennom to maratonrettssaker er om de skulle vært å anse som regulært ansatte. I så fall kan de bli tilkjent millioner i etterbetaling for overtid, feriepenger, pensjon med mer.
• Økokrim tiltaler tre tidligere ledere i Stendi for grov korrupsjon
– En helt nødvendig sak
– Dette er kanskje den viktigste saken for norsk arbeidsliv og våre medlemmer i moderne tid. Den er selvsagt viktig for dem som er omfattet av saken, men også for alle andre, sier Fagforbundets leder Mette Nord. Hun nøler ikke med å fastslå at millionene forbundet har brukt på advokater i saken er vel anvendt penger.
– Hvis arbeidsgiver vinner og omsorgsarbeiderne taper, så har vi avdekket vesentlige hull i norsk lovgivning. Hvis omsorgsarbeiderne vinner fram, så må kontrollmyndighetene på banen og stanse denne typen tilknytning til arbeidslivet, sier hun.
• Ansatte møtte på jobb mens de var smittet av koronaviruset – med ledelsens velsignelse
Dommen var ikke til å leve med
Noen timer før dommen forkynnes, tør ingen å spå hvilken vei det går.
Arbeidstakere og arbeidsgivere har stått så langt fra hverandre som mulig i rettssakene. I Borgarting lagmannsrett hevdet Stendis advokat at om saksøkerne får medhold, er det grunn til å frykte et ras av konkurser.
• Advokaten måtte klype seg i armen da han leste dommen
Fagforbundet var tydelige på at dommen fra Oslo tingrett i 2019 ikke var til å leve med. 22 av de opprinnelig 24 saksøkerne anket til lagmannsretten.
I Oslo tingrett fikk 13 av da 24 saksøkere delvis medhold, mens Stendi vant hovedsakelig fram i 11 saker. Fem ble definert som reelle oppdragstakere, mens 11, ifølge tingretten, skulle vært å anse som ansatt. I de øvrige sakene tok ikke retten stilling til tilknytning, da det uansett ikke ville fått innvirkning på en eventuell erstatning, siden disse allerede hadde sagt opp da stevning ble innlevert.
Oslo tingrett ga arbeidsgiver medhold i at tidspunktet for innlevering av stevning skulle gjelde for et eventuelt erstatningsgrunnlag, mens saksøkerne krevde etterbetalt for tre år tilbake.
Blir fritt vilt
– Det handler om et regulert arbeidsliv, om arbeidsgiver skal ha og ta ansvar for sine ansatte. Når arbeidstaker er tilknyttet som enkeltpersonfirma, så er denne fritt vilt og står ikke i noen posisjon til å stille krav, sier Mette Nord.
• «Anne» var innleid og mangla rettigheter på jobben: – Et mareritt å få positiv graviditetstest
ARBEIDSLYST: Trond Hågensen har gått glipp av mange år i arbeidslivet på grunn av rusmisbruk. Nå vil han ta igjen det tapte, men aldersgrensa stopper ham.
Jan Kåre Næss
FLERE KRAV: For helsepersonell med utdanning gjennomført utenfor EØS består godkjenningsprosessen i Norge av to trinn. Søkeren har tre år på seg til å fullføre norskopplæringen og de andre kravene for godkjenning.
karin svendsen
Jo Straube
KUTTER: Nå kutter Trygve Slagsvold Vedum i skatten til mange unge.
Amanda Pedersen Giske / NTB
VIL IKKE MED: Både Gunn Nypen (59) (t.v.) og Mona Pettersen (53) sier de vil bytte arbeidssted dersom den boligen de arbeider på, blir overtatt av en privat operatør.
Berit Baumberger
TURNUSGURU: Spesialrådgjevar i Fagforbundet Siv Karin Kjøllmoen har laga turnusen for dei nye chatbottane som kjem innan nokre veker på fagforbundet.no. Bottane har fått heile faste stillinger og går i ein seks-vekers turnus.
Fagforbundet