JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fagforbundet har brukt over 15 millioner kroner på advokater: I dag faller dommen i en av tidenes største arbeidsrettssaker

– Dette er kanskje den viktigste saken for norsk arbeidsliv og våre medlemmer i moderne tid., sier Mette Nord.

– Dette er kanskje den viktigste saken for norsk arbeidsliv og våre medlemmer i moderne tid., sier Mette Nord.

Jan-Erik Østlie

Både politikere og fagbevegelse har definert rettssaken som den viktigste for arbeidslivet i moderne tid. Nå faller dommen.

2021062911171520210629111714

ola.tommeras@fagbladet.no

I ettermiddag vil Borgarting lagmannsrett forkynne sin avgjørelse i saken mellom omsorgsarbeidere som har vært tilknyttet som konsulenter og velferdsgiganten Stendi.

Omsorgsarbeiderne har krevd etterbetaling og erstatning på flere millioner kroner.

De jobbet med offentlig finansiert rusomsorg i boligene til Aleris Ungplan & BOI, som underveis er kjøpt opp av svenske Ambea og omdøpt til Stendi. De var tilknyttet som konsulenter med enkeltpersonforetak.

Les alt om Stendi og rettssakene her

Hovedspørsmålet gjennom to maratonrettssaker er om de skulle vært å anse som regulært ansatte. I så fall kan de bli tilkjent millioner i etterbetaling for overtid, feriepenger, pensjon med mer.

Økokrim tiltaler tre tidligere ledere i Stendi for grov korrupsjon

– En helt nødvendig sak

– Dette er kanskje den viktigste saken for norsk arbeidsliv og våre medlemmer i moderne tid. Den er selvsagt viktig for dem som er omfattet av saken, men også for alle andre, sier Fagforbundets leder Mette Nord. Hun nøler ikke med å fastslå at millionene forbundet har brukt på advokater i saken er vel anvendt penger.

– Hvis arbeidsgiver vinner og omsorgsarbeiderne taper, så har vi avdekket vesentlige hull i norsk lovgivning. Hvis omsorgsarbeiderne vinner fram, så må kontrollmyndighetene på banen og stanse denne typen tilknytning til arbeidslivet, sier hun.

Ansatte møtte på jobb mens de var smittet av koronaviruset – med ledelsens velsignelse

Dommen var ikke til å leve med

Noen timer før dommen forkynnes, tør ingen å spå hvilken vei det går.

Arbeidstakere og arbeidsgivere har stått så langt fra hverandre som mulig i rettssakene. I Borgarting lagmannsrett hevdet Stendis advokat at om saksøkerne får medhold, er det grunn til å frykte et ras av konkurser.

Advokaten måtte klype seg i armen da han leste dommen

Fagforbundet var tydelige på at dommen fra Oslo tingrett i 2019 ikke var til å leve med. 22 av de opprinnelig 24 saksøkerne anket til lagmannsretten.

I Oslo tingrett fikk 13 av da 24 saksøkere delvis medhold, mens Stendi vant hovedsakelig fram i 11 saker. Fem ble definert som reelle oppdragstakere, mens 11, ifølge tingretten, skulle vært å anse som ansatt. I de øvrige sakene tok ikke retten stilling til tilknytning, da det uansett ikke ville fått innvirkning på en eventuell erstatning, siden disse allerede hadde sagt opp da stevning ble innlevert.

Oslo tingrett ga arbeidsgiver medhold i at tidspunktet for innlevering av stevning skulle gjelde for et eventuelt erstatningsgrunnlag, mens saksøkerne krevde etterbetalt for tre år tilbake.

Gry (46) ble beskyldt av arbeidsgiveren for underslag: – De opererte slik når de ville kvitte seg med folk

Blir fritt vilt

– Det handler om et regulert arbeidsliv, om arbeidsgiver skal ha og ta ansvar for sine ansatte. Når arbeidstaker er tilknyttet som enkeltpersonfirma, så er denne fritt vilt og står ikke i noen posisjon til å stille krav, sier Mette Nord.

«Anne» var innleid og mangla rettigheter på jobben: – Et mareritt å få positiv graviditetstest

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy