JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ankesaken mot omsorgsselskapet

Advokaten måtte klype seg i armen da han leste dommen

PÅ AVSTAND: Av smittevernhensyn pågår rettssaken uten publikum og presse, men med videolink. Tirsdag startet med Kjetil Edvardsens innledningsprosedyre.

PÅ AVSTAND: Av smittevernhensyn pågår rettssaken uten publikum og presse, men med videolink. Tirsdag startet med Kjetil Edvardsens innledningsprosedyre.

Borgarting lagmannsrett/skjermdump

Et samboerpar var begge oppdragstakere for Aleris – nå Stendi. De ble likevel vurdert helt forskjellig av tingretten, men det var ikke tilfeldig. Begrunnelsen fikk advokat Kjetil Edvardsen til å steile.

2021012612100920210126121038

ola.tommeras@fagbladet.no

Konflikten mellom tidligere oppdragstakere for Aleris Ungplan & BOI – nå Stendi – er oppe til ny behandling i Borgarting lagmannsrett. Verken saksøkerne eller Fagforbundet vil leve med dommen fra Oslo tingrett.

Der fikk 13 av de 24 saksøkerne delvis medhold, men lite gjennomslag for etterbetaling og bare beskjedent erstatning.

Nå står 22 av de 24 saksøkerne klare i ankerunden. Rettssaken startet i dag og skal pågå i åtte uker.

STEILET: Jeg måtte klype meg i armen over begrunnelsen i tingrettsdommen, sa Kjetil Edvardsen i sin innledningsprosedyre. Her fra Oslo tingrett.

STEILET: Jeg måtte klype meg i armen over begrunnelsen i tingrettsdommen, sa Kjetil Edvardsen i sin innledningsprosedyre. Her fra Oslo tingrett.

Werner Juvik

Hun tok seg av barn

Advokat Kjetil Edvardsen fører saken. I sitt innledningsforedrag tirsdag trakk han fram flere eksempler fra Oslo tingrett som vil bli tatt opp i lagmannsretten for ny vurdering.

Et av eksemplene var et samboerpar med felles adresse og tilsvarende oppdrag som konsulenter på samme arbeidsplass i det som da var Aleris-selskapet Ungplan & BOI.

Han ble klassifisert som arbeidstaker med rett på vern, overtid, feriepenger og pensjon, mens hun ble ansett av retten å ha vært selvstendig oppdragstaker uten rettigheter.

Tingretten la vekt på at hun hadde tatt større ansvar for parets felles barn og tok etterutdanning på fritiden.

– Jeg måtte klype meg i armen. Den unge kvinnen velger barn og utdanning, og dermed skal hun stå uten vern i arbeidslivet, sa Kjetil Edvardsen.

NY RUNDE: Etter nesten tre måneder i Oslo tingrett, var samtlige 24 saksøkere  tilstede under avslutningen. Nå møter 22 saksøkere til ankesaken i Borgarting lagmannsrett.

NY RUNDE: Etter nesten tre måneder i Oslo tingrett, var samtlige 24 saksøkere tilstede under avslutningen. Nå møter 22 saksøkere til ankesaken i Borgarting lagmannsrett.

Werner Juvik

Uenig med tingretten

Edvardsen varslet at de bestrider flere av tingrettens klassifiseringer av de tidligere selvstendige konsulentene eller løsarbeiderne, som han selv omtaler dem.

Det vil bli krevd innmelding i pensjonsordninger og etterbetaling av overtid og feriepenger. 12 av saksøkerne krever erstatning for det de mener er usaklig oppsigelse.

Edvardsen mener også at tingretten ikke har tatt inn over seg de helsefarlige forholdene konsulentene jobbet under, ei heller at de ikke hadde et reelt valg for å jobbe som oppdragstakere framfor å være ansatt. Han mener omsorgsarbeiderne ikke tjente mer som konsulenter enn hva de ville gjort som ansatte, noe Stendi hevdet i tingretten.

Rolf Matsen er klar for ny runde. Dette står på spill for arbeidslivet

Tjente godt på løsarbeidere

Edvardsen vil også prosedere at omsorgskonsernet hadde økonomisk gevinst ved å bruke løsarbeidere og at de skal ha vært klar over at det i beste fall var i randsonen av loven.

Uenighet er det også om når kravene om etterbetaling skal anses foreldet. Saksøkerne som vant fram med at de skulle hatt overtid, feriepenger og pensjon fikk likevel minimalt eller ikke noe etterbetalt, da retten kom til at kravene var foreldet.

Edvardsen mener også at tingretten brukte feil mål for erstatning ved usaklige oppsigelser, i de tilfeller der saksøkere har fått medhold i at de ble usaklig oppsagt.

Strømmet på i 2018

Det var få utenfor bransjen som visste om arbeidsforhold og bruk av oppdragskontrakter der arbeiderne var uten noen rettigheter eller beskyttelse og verken hadde overtid, sykepenger eller feriepenger.

– LO og Fagforbundet begynte i 2016 å se at ting ikke sto så bra til i deler av velferdssektoren. Så kom første stevning 2. februar 2018, oppsummerte Edvardsen.

Etter at første stevning var levert, åpnet det seg nærmest en sluse. Utover 2018 strømmet det på med stevninger fra arbeidere i Stendi og andre selskaper og konsern. Per i dag foreligger et sted mellom 40 og 50 søksmål. Noen er allerede avgjort med seier til alle arbeidstakere på alle punkter, slik som i selskapet BAOS i Drammen. Edvardsen mener søksmålene fra de tidligere Aleris/Stendi-konsulentene er svært likt dette.

Jobbet opptil tre døgn uten å sove

– Systemet jeg kritiserer

– Dette er grov arbeidslivskriminalitet som må forfølges, men når jeg beskriver denne så er det systemkritikk og en ukultur. Det betyr ikke at vi mener det var dårlige mennesker som jobbet for dette systemet og i den forrige ledelsen, poengterte Edvardsen.

Han fortalte også retten at konsernet Stendi drives på en annen måte i dag.

– Stendi framstår nå som en helt annen aktør. Husk at det er situasjonen for noen år siden vi skal se på. Det er hvordan forholdene var, ikke lsik de er, som er utgangspunktet for denne rettssaken, sa han.

Frykter flere hundre millionkrav om de taper

Ble kjøpt opp av gigant

Mye har skjedd i tiden etter at omsorgsarbeiderne gikk til sak mot det som opprinnelig var Aleris-selskapet Ungplan & BOI. Aleris-konsernet ble kjøpt opp av den svenske giganten Ambea midt under den forrige maratonrettssaken i tingretten og omdøpt til Stendi.

Etter flere oppkjøp kontrollerer Stendi nå en firedel av velferdsmarkedet i Norge alene.

Så godt som alt av oppdragstakere er i mellomtiden avviklet i Stendi. Omsorgsarbeiderne er nå ansatt enten i vaktordninger med dag-, kvelds-, natt- og helgevakter eller i medleverturnus der de bor flere dager av gangen med brukerne.

– Det er interessant hvorfor dette har skjedd, om det skyldes denne rettsprosessen, nye eiere eller krav fra kjøperne av tjenestene (kommunene), sier Edvardsen.

Trude tok imot de første saksøkerne: Trodde ikke det kunne være sant

En viktig sak

Fagforbundet anser saken som svært viktig for arbeidslivet.

Vi kan ikke leve med at denne dommen blir stående. Da vil deler av arbeidsmiljøloven langt på vei bli satt ut av spill, har Fagforbundets leder Mette Nord uttalt.

Derfor støtter også Fagforbundet saksøkerne og finansierer søksmålet. Fagforbundet anmeldte også omsorgskonsernet til Økokrim, Arbeidstilsynet og Fylkesmannen for Oslo og Akershus.

– Økokrim avventer en avgjørelse fra Arbeidstilsynet som avventer resultatet av denne rettsprosessen, opplyste advokat Edvardsen.

– Dette er en sak som bransjen følger. Den vil avgjøre om de skal fortsette med å ansette sine omsorgsarbeidere eller om de kan gå tilbake til løsarbeidere. Mange ser fram til en beslutning i denne saken, sier Edvardsen.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy