KJENTE SEG IGJEN: – Jeg har selv jobbet med rus og psykiatri i tilrettelagte boliger. Derfor kunne jeg lett identifisere meg med konsulentene som kom og ba om hjelp sier Trude Stavheim.
Werner Juvik
per.flakstad@fagbladet.no
Det var Fagforbundets rådgiver Trude Stavheim som tilfeldigvis var på jobb da den første Aleris-konsulenten henvendte seg til forbundet og ba om råd og hjelp. Dermed ble det hun som satte seg ned og lyttet. Etter hvert som flere meldte seg med sine historier, ble hun mer og mer sjokkert over det hun hørte.
• Lysbakken og Moxnes: – Denne rettssaken åpner folks øyne for hva vi har sluppet løs i norsk omsorg
– Hadde ikke trodd det var sant
– Hadde jeg ikke jobbet med denne saken, hadde jeg ikke trodd det konsulentene fortalte, var sant, sa Stavheim i retten i går. Hun er rådgiver ved Fagforbundets kompetansesenter for Østlandet.
– Jeg har selv jobbet med rus og psykiatri i tilrettelagte boliger. Derfor kunne jeg lett identifisere meg med konsulentene som kom og ba om hjelp med timelister så voldsomme at jeg ikke kunne forstå hvordan de hadde holdt på, forteller hun til Fagbladet.
I retten fortalte hun at hun ble rystet over timelistene de kom med, og at historiene de fortalte om arbeidsforholdene sine sjokkerte henne.
Hun har heller aldri opplevd at mennesker som har kommet til Fagforbundet for å få hjelp, har vært så redde. Noen av dem ønsket nærmest å bli smuglet inn til henne når de skulle snakke sammen fordi de var redde for represalier.
Tidligere i saken har boleder Siri Kitt Strekerud avvist at det var en fryktkultur i konsernet: – Jeg kjenner meg ikke igjen i beskrivelser av fryktkultur i media, sa hun.
Strekerud har vært administrativ leder på flere boliger i Aleris Ungplan & BOI og har vært sjefen til om lag en tredel av saksøkerne. I dag er hun kvalitetsleder i omsorgskonsernet Stendi Region Øst.
På samme vis blir de maratonlange vaktene der konsulenter har jobbet mer enn tre døgn sammenhengende, forklart som et resultat av vaktbytter mellom dem selv.
– Samtlige konsulenter ønsket å ha komprimert arbeidstid med flere døgn på rad, sa Strekerud. Det samme hevdet hennes kollega Anniken Boye som er boleder ved en annen bolig. Bolederne opplyste at ingen blir satt opp på mer enn tre døgn sammenhengende og maksimalt 220 timer i måneden.
• Stendi-sjefene avviser fryktkultur – mener miljøarbeiderne selv valgte maratonvakter
Artikkelen fortsetter under bildet:
TRYGGHETEN: Flere av de 24 saksøkerne mener Fagforbundets rådgiver Trude Stavheim ga dem den tryggheten de trengte for å gå videre med saken.
Werner Juvik
• Aleris-konsulent jobbet 3900 timer på ett år: – Jeg sov ikke, spiste ikke og måtte gå på medisiner
– Hadde ikke blitt noen sak uten Trude
I en pause i rettsforhandlingene snakket Fagbladet med flere av konsulentene som har saksøkt Aleris (nå Stendi), og de var helt klare på hvor mye Trude Stavheim har betydd for dem.
– Uten henne hadde det ikke blitt noen sak. Da hadde vi aldri tort å gå så langt som til å saksøke oppdragsgiveren vår.
– Vi har opplevd det som en enorm støtte og trygghet å ha et menneske som henne i ryggen som vi alltid har kunnet ringe til hver gang de har oppstått en situasjon eller når vi har lurt på noe, sier de.
– Det har vel ikke akkurat vært noen ni-til-fire jobb. Jeg har skjønt hvor vanskelig det har vært å stå i denne vanskelige situasjonen for de 24 saksøkerne, og jeg har gitt dem beskjed om at jeg skal være der for dem.
– Og med deres vakter til alle døgnets tider kan det fort dukke opp spørsmål både på kveldene og helgene. Og da har de selvsagt ikke ventet til mandag i kontortiden med å ringe, forteller Stavheim.
– Akkurat nå, mens saken pågår, går det greit selv om det har vært lange dager. Så får du heller spørre meg hvor sliten jeg kommer til å være når saken er over, legger hun til.
Artikkelen fortsetter under bildet:
MANGELFULLE: På spørsmål fra advokat Kjetil Edvardsen sa Trude Stavheim at arbeidstidsavtalene til de 24 konsulentene var mangelfulle og ikke ville ha blitt godkjent hvis de var forhandlet fram av forbundets tillitsvalgte og Aleris.
Werner Juvik
Uklare ansvars- og avtaleforhold
Hun vitnet i retten mandag ettermiddag, og på spørsmål fra saksøkernes advokat Kjetil Edvardsen var hun svært tydelig på at arbeidstidsavtalene som konsulentene hadde skrevet under på, aldri ville ha blitt godkjent hvis Fagforbundets tillitsvalgte og Aleris som arbeidsgiver hadde forhandlet dem fram.
Samtidig mente hun at konsernet hadde uklare ansvars- og avtaleforhold. Hun reagerte blant annet på at det var tillitsvalgte som hadde signert generelle avtaleprotokoller, og at en representant for de ansatte som ikke var organisert, hadde signert avtalen om utvidet arbeidstid.
Etter Stavheims mening burde også de tillitsvalgte i konsernet vært tettere koblet til konsulentene.
– De tillitsvalgte opplevde ikke konsulentene som deres ansvar, heller ikke de som var Fagforbundets medlemmer. På samme måte opplevde konsulentene at Fagforbundets tillitsvalgte ikke var tillitsvalgte for dem, sa hun i retten.
– Hvorfor har dere ikke tatt opp dette tidligere?
Stendi-advokat Eirik Edvardsen ville vite om ordlyden i arbeidstidsavtalen med konsulentene hadde omtrent den samme ordlyden som en avtale om unntak fra arbeidsmiljølovens arbeidstidsbestemmelser som Fagforbundet kunne sagt ja til.
– Ordlyden er ganske lik, men jeg synes konsulentenes avtale er ufullstendig. Den mangler ukesskift, døgntid og ikke minst hviletid. Jeg ville hatt en mer komplett avtale, sa Stavheim.
– Du er forundret over at en ansattreprsentant har signert avtale om arbeidstid. Er det noe krav at den som underskriver en slik avtale, må være organisert?
– Da faller jo hele poenget med tariffparter i avtalen bort, svarte Stavheim.
– Dere har visst om dette i flere år, har dere tatt det opp med NHO?
– Ikke som jeg vet.
– Hvorfor har dere ikke gjort det i denne saken som dere mener er så viktig?
– Det kan jeg ikke svare på, siden jeg er rådgiver og ikke er blant dem som forhandler med NHO.
– NHO ville ha avvist meg
Dette fikk saksøkernes advokat Kjetil Edvardsen til å komme med et tilleggspørsmål:
– Hva hadde skjedd hvis du hadde kommet på døra hos NHO med disse enkelthistoriene?
– Da hadde jeg blitt avvist. Det er ikke slik forhandlinger mellom NHO og LO eller Fagforbundet foregår, svarte Trude Stavheim.
Hun ga for øvrig Stendi skryt for å ha hovedtillitsvalgte både fra Fagforbundet og FO.
– Jeg har flere ganger sagt til medlemmene som har bedt om hjelp at dette kommer til å ordne seg siden Aleris er en anstendig og ordentlig arbeidsgiver.
– Men nå står vi her i retten, så de ordene har jeg måttet bite i meg, sa Trude Stavheim.
Stendi-saken
24 miljøarbeidere som har vært konsulenter, har gått til sak med støtte fra Fagforbundet. De mener de egentlig gjorde regulært arbeid. De krever å bli omklassifisert til ansatte og få etterbetalt feriepenger og tariffbestemte tillegger.
ARBEIDSLYST: Trond Hågensen har gått glipp av mange år i arbeidslivet på grunn av rusmisbruk. Nå vil han ta igjen det tapte, men aldersgrensa stopper ham.
Jan Kåre Næss
Det er for enkelt for unge å bi erklært arbeidsuføre, mener Frp. Her er Frp- leder Sylvi Listhaug under Arendals-uka.
Leif Martin Kirknes
Eirik Dahl Viggen
FLERE KRAV: For helsepersonell med utdanning gjennomført utenfor EØS består godkjenningsprosessen i Norge av to trinn. Søkeren har tre år på seg til å fullføre norskopplæringen og de andre kravene for godkjenning.
karin svendsen
Jo Straube
Danmarks statsminister Mette Frederiksen lover å bremse økningen i pensjonsalderen.
Liselotte Sabroe/NTB