JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Valgkampstøtte

Fagforbundet investerer over elleve millioner i årets valgkamp. Håpet er at pengegaven skal gi rødgrønn valgseier

Avstemning om samarbeid med Rødt delte landsmøtet  i to i 2017. Foran f.v.: Fagforbundets ledelse ved Sissel Skoghaug, Odd Haldgeir Larsen og Mette Nord.

Avstemning om samarbeid med Rødt delte landsmøtet i to i 2017. Foran f.v.: Fagforbundets ledelse ved Sissel Skoghaug, Odd Haldgeir Larsen og Mette Nord.

Kathrine Geard

Det blir ingen valgkampstøtte til Rødt og MDG fra Fagforbundet. – Vi forholder oss til landsmøtets vedtak, sier nestleder Odd-Haldgeir Larsen.

2021051110594820210511105946

marte.bjerke@fagbladet.no

Ap, Sp og SV får til sammen 11,2 millioner kroner i valgkampstøtte fra Fagforbundet. Den største potten går til Ap – 6,5 millioner kroner – mens SV og Sp får 2,35 millioner kroner hver.

I tillegg gir forbundet 75.000 kroner til AUF. Det er landsmøtet, forbundets øverste myndighet, som har vedtatt hvilke partier som skal få penger til å drive valgkamp fram mot stortingsvalget i september.

– Vårt hovedfokus er regjeringsskifte, å sørge for et stortingsflertall for en ny politikk, både når det gjelder arbeidslivet, kommunal sektor, i spørsmål som gjelder private leverandører og kommersialisering. Vi jobber hver dag for å få en ny regjering, sier Odd-Haldgeir Larsen, nestleder i Fagforbundet.

LES OGSÅ: Frp i Oslo halvert siden stortingsvalget på ny måling. SV styrker seg kraftig

– Forholder oss til vedtak

Det er ingen hemmelighet at Rødt har en del støtte i medlemsmassen til Fagforbundet. Fagforbundet i Tromsø er ett eksempel på et lokallag som har vært med på å finansiere valgkampen til Rødt.

– Vårt hovedfokus er regjeringsskifte, sier Odd-Haldgeir Larsen.

– Vårt hovedfokus er regjeringsskifte, sier Odd-Haldgeir Larsen.

Presse

– Er det en fare for at Fagforbundets partistøtte til kun Ap, SV og Sp kan skape intern splittelse i forbundet? 

– Landsmøtet bestemte i 2017 at Fagforbundet skulle støtte et samarbeid mellom Ap, Sp og SV. Dette vedtaket ble fulgt opp av landsstyret nå i mars. Det er uttrykt helt tydelig støtte til en rødgrønn regjering med disse tre partiene. Vi forholder oss til de vedtakene som er gjort, sier Larsen, og legger til:

– Det er en rekke ting i Rødts politikk som vi også er opptatt av, men nå er vi først og fremst opptatt av å få en ny rødgrønn regjering. Det er vårt hovedmål.

– Og den beste måten å bidra til det på er å støtte Sp, Ap og SV?

– Ja. Det er det korte svaret på det.

LES OGSÅ: Fagforbundet gir 10,5 millioner til Arbeiderpartiet, SV og Senterpartiet

Knapt flertall i LO for ikke å støtte Rødt

Heller ikke LO gir valgkampstøtte til Rødt. På LOs representantskap 6. mai kom det benkeforslag om å gi støtte til både Rødt og Miljøpartiet De Grønne (MDG), men forslagene ble nedstemt.

59 av representantskapets medlemmer stemte for å gi støtte til Rødt, mens 67 stemte mot. Forslaget om å bevilge én million kroner til MDG fikk bare 15 stemmer, mot 111 som sa nei, ifølge frifagbevegelse.no.

– Må ha takhøyde for ulike vinklinger

Odd-Haldgeir Larsen stiller seg ikke kritisk til at enkelte regionlag i Fagforbundet velger å støtte andre partier enn det Fagforbundet sentralt gjør:

– Det er opp til de ulike medlemmene våre å ta den type demokratiske avgjørelser. I en demokratisk organisasjon må det være takhøyde for å ha ulike vinklinger. Det vil også være litt ulikt fra fylke til fylke, der hvor mindre partier kan ha betydning. Det er viktig at fylkene tar sine selvstendige avgjørelser på dette, sier Larsen, som mener det er naturlig med debatt rundt partistøtte i en organisasjon med rundt 400.000 medlemmer.

Under kommune- og fylkestingsvalget for to år siden satte Fagforbundet sentralt av en pott til partistøtte som de ulike regionlagene kunne søke på.

– Vi har ikke sett på dette i år. Det er litt annerledes med stortingsvalg, sier Larsen.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy