JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Rødgrønne stemmer fra fagbevegelsen:

Fagforbundet ringte rundt til medlemmer: Fire av ti LO-medlemmer stemte på Arbeiderpartiet

PÅ FRIERFERD: Ap-leder Jonas Gahr Støre har reist mye i valgkampen.

PÅ FRIERFERD: Ap-leder Jonas Gahr Støre har reist mye i valgkampen.

Helge Rønning Birkelund

Ap vant Nord-Norge og Innlandet tilbake. Samtidig mobiliserte fagbevegelsen på tampen. Det viser bakgrunnstallene om framgangen til Ap i valginnspurten.

2021091610021020210916101349

helge@lomedia.no

I ni samfulle måneder har Jonas Gahr Støre reist land og strand rundt for å sanke stemmer og skaffe landet en ny regjering. Det har gitt resultater.

Ved inngangen til valgkampen lå Arbeiderpartiet lavt på meningsmålingene – under 20 prosent. Men den største framgangen for partiet kom helt på tampen av valgkampen.

Når Jonas Gahr Støre oppsummerer årets valg, kan han konstatere at han blant annet har lykkes i å plastre såret som Nord-Norge påførte partiet for fire år siden.

– Vi har tatt Nord-Norge tilbake, sa Jonas Gahr Støre på pressekonferansen etter sentralstyremøtet onsdag.

– Etter valget i 2017 sto det klart at vi hadde en jobb å gjøre for å vinne tilbake Nord-Norge, la han til.

Resultatet ble en framgang på 2,8 prosentpoeng i Nordland, pluss 3,1 prosentpoeng i Troms og pluss 0,5 prosent i Finnmark.

Her var imidlertid også tilbakegangen til Høyre katastrofal for Erna Solberg: Minus 4,8 prosentpoeng i Nordland, minus 7,1 prosent i Troms og minus 7, 3 prosentpoeng i Finnmark.

Allerede valgnatta for fire år siden sa Jonas Gahr Støre at «dette må vi ta på alvor» om tilbakegangen i Nord-Norge.

– Vi hadde et stort etterskudd i forhold til Senterpartiet i denne landsdelen som vi nå har tatt igjen. Det samme gjelder Innlandet. Både Nord-Norge og Innlandet er en del av våre kjerneområder, sier Jonas Gahr Støre.

Oversikt: Se hvem som kom inn på Stortinget fra fagbevegelsen

Fagbevegelsen viktig

Det er også på det rene at fagbevegelsen har mobilisert for Arbeiderpartiet på tampen av valgkampen.

Arbeiderpartiet sitter på interne tall som viser at oppslutningen om partiet blant LOs medlemmer økte fra 30 prosent ved starten av valgkampen, til opp mot 40 prosent på valgdagen.

Det betyr at fire av 10 LO-medlemmer ga sin stemme til Arbeiderpartiet. Det er en framgang på to prosent fra valget for fire år siden.

Blant annet hadde Fagforbundet et ringeprosjekt med forbundsleder Mette Nord i spissen, som må ha vært svært vellykket. I Nordland førte det blant annet til et litt uventet godt valg og at Øystein Mathisen kom inn på et tredjemandat.

Fellesforbundets leder, Jørn Eggum og Fagforbundets leder Mette Nord, reiste også land og strand rundt på valgkampturné på tampen av valgkampen.

Og ikke minst LO-leder Peggy Hessen Følsvik reiste mye de siste ukene før valgdagen 13. september for å mobilisere LOs velgere til et rødgrønt parti.

Til Tinget: Mona fra SV «stjal» Høyres mandat i Nordland med 25 stemmers margin

Saken fortsetter under bildet.

VALGKVELDEN: De tre mektigste i LO; fra venstre Mette Nord (Fagforbundet), Peggy Hessen Følsvik (LO-leder) og Jørn Eggum (Fellesforbundet) jublet da valgdagsmålingen ble presentert valgkvelden.

VALGKVELDEN: De tre mektigste i LO; fra venstre Mette Nord (Fagforbundet), Peggy Hessen Følsvik (LO-leder) og Jørn Eggum (Fellesforbundet) jublet da valgdagsmålingen ble presentert valgkvelden.

John Trygve Tollefsen

Betyr enormt mye for LO

Leder for samfunnskontakt og strategi i LO Wegard Harsvik mener det er en god oppsummering for valgseieren til Ap at Nord-Norge og fagbevegelsen mobiliserte.

LO har mange tunge saker som må løses. Blant annet kampen mot sosial dumping, ny AFP-ordning, arbeidslivssaker, kampen for heltid og Norges-modellen.

Fagbevegelsen mobiliserte fordi det betyr enormt mye for LO å få en regjering som jobber med, ikke mot seg.

– Samtidig er vi inne i en stor omstilling av hele det norske næringslivet, sier Wegard Harsvik.

– Nå får vi en regjering som er opptatt av å skape en industri som tar hensyn både til klima og en rettferdig fordeling hvor Staten både skal være pådriver og tilrettelegger, sier Wegard Harsvik.

Utfordrer Ap: Her er Fagforbund-ledelsens krav til Jonas Gahr Støre

Ap-leder Jonas Gahr Støre mener hele partiet mobiliserte på tampen av valgkampen.

– Og at det skjedde gjennom fagbevegelsen, tror jeg også godt kan stemme. Vi har drevet en god valgkamp og fått budskapet vårt ut til velgerne, sier Jonas Gahr Støre til FriFagbevegelse.

– Fagbevegelsen er selvfølgelig viktig. Vi har et program som er viktig for arbeidslivet og som treffer folk på jobb. Fagbevegelsen er partiets øyne og ører ute på jobb. Det er en viktig faktor, mener Støre.

Støres plan A

– Fagbevegelsen er opptatt av at SV må bli en del av regjeringen. Er det et alternativ for dere å utelate SV, slik Sp krever?

– Vi har vår plan A. Det er en trepartiregjering med Ap, Sp og SV, svarer Jonas Gahr Støre.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy