JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fagforbundet sier nei til EUs energibyrå Acer

Mette Nord

Mette Nord

Øystein Windstad

LOs største forbund ber Stortinget vente med å si ja til EUs energipakke.

2018030909273020230821171436

frode@lomedia.no

Fagforbundet sier et «foreløpig nei» til at Norge skal slutte seg til EUs energipakke, også kalt Acer. Dette skjer samme dag som Fellesforbundet også sier nei til Acer.

Dermed har LOs to største forbund sagt nei til Acer. Fra før har blant andre Industri Energi og EL og IT Forbundet bedt Norge si nei til Acer.

Ja eller nei til EUs energiunion?

Norges handlingsrom

Landsstyret i Fagforbundet peker på at det er dels betydelige motsetninger mellom Norges interesser som energileverandør og EUs medlemsland som store kjøpere av energi.

Fagforbundet er bekymret for at beslutninger tatt av ACER kan begrense Norges handlingsrom i forvaltning av landets vann- og energiressurser. Forbundet mener det knytter seg stor usikkerhet til hvilken betydning tilslutning til Acer vil få i framtida.

Landsstyret skriver at «Ifølge EU-kommisjonen er ACER regnet som den viktigeste byggesteinen i EUs energiunion, og kommisjonen ønsker å gi ACER mer makt.»

Bare 16 av 74 stemte for alkoholstopp i Fagforbundet

Økende myndighet

Landsstyret frykter Acer vil få økt makt og myndighet i framtida:

Ved en eventuell tilslutning må vi regne med at Norge i framtida må akseptere et ACER med utvidet myndighetsområde, vedtaksmyndighet med simpelt flertall og at Norge ikke har stemmerett.

Les hele uttalelsen fra landsstyret her:

Grunnloven

Fagforbundet mener en eventuell tilslutning til ACER innebærer en vesentlig suverenitetsavståelse og må behandles etter Grunnlovens §115 i Stortinget. Forbundet mener videre at en beslutning om eventuell norsk tilslutning til EUs tredje energipakke, bør utsettes inntil det er mulig å gjøre en helhetlig vurdering av konsekvensene av ACER og den såkalte Vinterpakken sett i sammenheng.

Fagforbundet mener at den store usikkerheten som fortsatt knytter seg til den framtidige utviklingen av ACER og EUs energiunion, taler for et foreløpig nei til tilslutningen til tredje energimarkedspakke.

Grønt lys for å knytte Norge til EUs energiunion

Fellesforbundet sier nei til Acer

EL og IT Forbundet sier nei til Acer og EUs energimarkedspakke

Dette er Acer

• Forkortelsen står for «Agency for the Cooperation of Energy Regulators» – på norsk «Byrået for samarbeid mellom energireguleringsmyndigheter»

• Er et EU-byrå etablert 2009

• Skal fremme samarbeid mellom EU-statenes energireguleringsmyndigheter

• Norge er på vei inn i Acer gjennom EØS-avtalen. Det har allerede vært høring i Stortinget om saken.

• Kritikerne frykter at Acer og energipakken betyr å avgi norsk suverenitet og kontroll over egne naturresurser. For eksempel at Acer kan pålegge Norge å bygge flere strømkabler til utlandet og dermed høyere strømpriser her til lands. Noe som igjen fryktes påvirke kraftkrevende industri.

• Norge er allerede tilsluttet energipakke en og to fra EU. Nå kommer altså pakke tre.

• LO sentralt sier verken ja eller nei, men forutsetter at norsk suverenitet består.

• NHO og Norsk Industri er for å innføre EUs lovverk for regulering av kraft og gass.

• Saken skal behandles i Stortinget i mars. SV, Rødt og Sp sier nei til Acer. Arbeiderpartiet havner trolig på vippen i saken.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy