FRA LITEN TIL STOR BIL: Marion Boge Skaar hoppet på tilbudet fra arbeidsgiver. Til sommeren er hun ferdig utdannet yrkessjåfør.
Alf Ragnar Olsen
alf.ragnar.olsen@fagbladet.no
Marion Boge Skaar jobber i varebilenheten på Nesttun i Bergen. Der er det travle dager, og godt miljø blant de nærmere 80 ansatte.
– Vi har en dyktig leder, som er flink til å ta vare på folkene sine. Det merkes. Mange av kollegaene har snakket om at de kunne tenkt seg å ta lastebillappen for å styrke sin egen kompetanse, men det koster ganske mye og prislappen er en barriere, sier 26-åringen.
Derfor kom det nye tilbudet fra arbeidsgiver som bestilt.
En flott satsing
Posten Bring Bildrift tilbyr nemlig nå videreutdanning av varebilsjåfører. De som melder interesse og vurderes som gode kandidater for å bli yrkessjåfører i konsernet må akseptere tre års bindingstid. Til gjengjeld får de gratis førerkort for lastebil og YSK-kurs betalt av arbeidsgiver.
STORT BEHOV: Etterspørselen etter yrkessjåfører er rekordstor. Ferske tall viser at færre unge søker seg til yrket. Posten ønsker derfor å gi en del av sine varebilsjåfører gratis videreutdanning for å løse sjåfør-behov.
Alf Ragnar Olsen
Da tilbudet dukket opp på infotavla på terminalen, meldte Marion Boge Skaar interesse – men først etter å ha tenkt seg nøye om.
– Tilbudet er flott. Det var bindingstiden som gjorde at jeg gikk noen runder med meg selv for å bli hundre prosent sikker. For jeg vet jo ikke nøyaktig hva slags ruter jeg blir satt på. Men jeg tenker jo i utgangspunktet at Posten gjør dette for å få nye sjåfører og at de vil ta vare på oss, sier hun.
Bunnsolid bakgrunn
De fleste sjåfører i varebilbransjen har ikke høyere utdanning. Marion er ikke blant dem. Hun har en bachelorgrad som faglærer i kroppsøving i tillegg til fagbrev som personlig trener. Hun har også rukket å sikre seg variert arbeidserfaring.
Alf Ragnar Olsen
– Jeg hadde en plan om å bli politi, men etter å ha tatt fagbrev som personlig trener fikk jeg lyst til å jobbe med noe der jeg fikk brukt kroppen enda mer. Så derfor satset jeg på bachelor-studier med tanke på å bli kroppsøvingslærer, sier hun.
Men etter å ha jobbet som lærer og snakket med flere venner som er lærere, ble Marion betenkt. Av flere grunner.
– Jeg kjente på at dette likevel ikke var en jobb jeg kunne klare å stå i over lang tid, forteller hun.
Stortrives i Posten
Marion valgte å gå tilbake til jobben hos Posten Bring. Der hadde hun trivdes så godt, og valget viste seg å være rett. Hun stortrives, og det er også en viktig del av årsaken til at hun nå satser og hever kompetansen. Hun føler seg trygg på veivalget, samtidig som hun er spent på hvordan hverdagene vil bli når utdanninga er gjennomført.
– Jeg vet det er attraktivt med lastebillappen. For det er stor mangel på yrkessjåfører nå. For Posten Bring Bildrifts del tror jeg dette er et bra tiltak for å bøte på sjåførmangelen, og jeg gleder meg til å bli yrkessjåfør, sier Marion Boge Skaar.
Opplegget er intensivt, forteller hun. Teoriprøven er for lengst unnagjort og bestått, i likhet med de første timene bak rattet.
– Da var det litt skrekkblandet fryd. Jeg trodde den første timen skulle skje inne på et lukket område. Men det bar rett ut i trafikken. Heldigvis gikk det fint, og det var egentlig ikke så skummelt. Nå gleder jeg meg til fortsettelsen, sier hun. Planen er at Marion og de andre på kurset skal ha yrkessjåførutdanninga i boks før sommeren.
FÅR STØTTE: Kollega Reinert Dahl synes muligheten til kompetanseheving er kjempebra. – Jeg synes det er tøft at Marion vil ta steget opp som yrkessjåfør på de tyngste bilene, sier han.
Alf Ragnar Olsen
Marion Boge Skaar er en av 150 som i denne runden får lappen betalt av arbeidsgiver. Den arbeidsomme vestlendingen er i tillegg verneombud i enheten. Det ser hun fram til å fortsette med.
– Både innen varebilbransjen og for yrkessjåførene våre er det å ivareta HMS i hverdagen kjempeviktig. Konsekvensene av å slurve kan være store, både for oss, for kollegaene våre og for medtrafikantene, sier hun.