JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fare for streik i private sykehjem fra onsdag morgen

– Det vil nok alltid være noen ulikheter mellom de ulike tariffavtalene innen helse- og velferdsbransjen, men vi kan ikke godta en systematisk forskjellsbehandling, slik vi ser her, sier forhandlingsleder Anne Green Nilsen om oppgjøret for ansatte ved private sykehjem med NHO-avtale.

– Det vil nok alltid være noen ulikheter mellom de ulike tariffavtalene innen helse- og velferdsbransjen, men vi kan ikke godta en systematisk forskjellsbehandling, slik vi ser her, sier forhandlingsleder Anne Green Nilsen om oppgjøret for ansatte ved private sykehjem med NHO-avtale.

Birgit Dannenberg / Fagforbundet

Samtidig som det er streik i private omsorgsbedrifter og barnehager med NHO-avtale, kan det også bli streik ved private sykehjem fra onsdag morgen.

2021011909104620210119121438

per.flakstad@fagbladet.no

Partene møttes hos riksmekleren i går, etter at det ble forhandlingsbrudd i november i fjor. Hvis de ikke blir enige, blir det streik fra onsdag morgen i sykehjem med NHO-avtale og private selskaper med samme avtale som driver hjemmebaserte omsorgstjenester.

Da tas 15 ansatte i selskaper som blant andre Norlandia og Stendi ut. Steder som blir berørt er blant andre Risenga bo- og omsorgssenter i Asker, Norlandia Hjemmesykepleie i Oslo , Skaar sykehjem i Lier og Kantarellen bo- og rehabiliteringssenter i Oslo.

Streik i private omsorgsbedrifter

Samme grunnlag som den pågående streiken

Problemstillingen i de private sykehjemmene med NHO-avtale er den samme som i den pågående streiken i private omsorgsbedrifter og barnehager.

Ansatte på denne avtalen ligger godt under sammenliknbare yrkesgrupper i for eksempel kommunene når det gjelder minstelønnssatser. I fjor ble sykepleierne løftet opp på nivå med offentlig ansatte i sykehusene, men de andre yrkesgruppene – også de med tilsvarende høyskoleutdanning – ble fortsatt hengende etter.

Dette mener Fagforbundet og FO er uakseptabel forskjellsbehandling, og hovedkravet er å løfte også de andre yrkesgruppene opp på nivå med andre avtaler.

Streiken fortsetter tross nytt tilbud fra NHO

Vil slå sammen avtaler

Fagforbundet mener også at avtalen for private omosrgsbedrifter og barnehager der det nå er streik og avtalen for private sykehjem bør slås sammen til ett avtaleområde.

Det er NHO ikke enig i.

– Vi ser på meklingen mandag og tirsdag som en uavhengig mekling som kan løses uten å ha noen innvirkning på streiken på 453 (avtalen for de private omsorgsbedriftene red. anm.), skriver direktør for arbeidsliv i NHO Service og Handel, Sigbjørn Mygland, i en e-post til Klassekampen.

Slik er det å streike med strenge smitteverntiltak

– NHOs ansvar

– NHO var ikke villig til å møte oss på vesentlige punkter. Derfor var det meningsløst å fortsette forhandlingene, sa Fagforbundets forhandlingsleder Anne Green Nilsen etter at forhandlingene brøt sammen i november i fjor.

– Dette er helt og holdent NHO sitt ansvar. De har rotet det hele til med å bevilge et kraftig lønnshopp i tariffavtale med Norsk Sykepleierforbund og vi må få det hele i balanse. Vi kan ikke la våre medlemmer sakke bakut, men det er det NHO nå legger opp til. Det kan vi selvsagt ikke godta. Det vil nok alltid være noen ulikheter mellom de ulike tariffavtalene innen helse- og velferdsbransjen, men vi kan ikke godta en systematisk forskjellsbehandling, slik vi ser her. Medlemmene på denne avtalen henger også etter på andre bestemmelser som ubekvemstillegg og sosiale goder, sa forhandlingsleder Anne Green Nilsen.

– Store forskjeller

Ifølge Fagforbundet er det i dag store forskjeller mellom mange yrkesgrupper i for eksempel offentlig sektor og de private sykehjemmene. En nyansatt renholder i et av disse sykehjemmene har en minstelønn på 258.000 kroner i året i full stilling. Det er omtrent 100.000 kroner mindre enn andre renholdere.

– Dette er blant de laveste minstelønnssatsene i det organiserte arbeidslivet, det er til og med lavere enn lønnsnivået i den allmengjorte tariffavtalen, som skal være laveste lønnsnivå for alle renholdere. Vi har altså en tariffavtale som gir rekordlav lønn. Vi må løfte det laveste lønnsnivået for å kunne løfte lønna for alle, både i dette oppgjøret og over tid, sa Green Nilsen etter forhandlingsbruddet.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy