JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ferdig med sommerferien? Slik får du kontroll på hverdagen igjen

Illustrasjon: Andre Martinsen

Illustrasjon: Andre Martinsen

Kanskje har du ikke bare slakket tøylene for hva som er greit i ferien, men til og med sluppet dem helt – både for din egen del og barnas. Da har du en jobb å gjøre når hverdagsrutinene skal på plass igjen.

2020082709220020200827093838

per.flakstad@fagbladet.no

Fagbladet har sett på hva alt fra søvnforskere til livsstilsbloggere anbefaler for å få hverdagslivet i rute. Her er seks råd som kan hjelpe deg.

1. Ikke la ferien skli helt ut

Her kan det hende du allerede er for sent ute. Men neste år kan du kanskje tenke på om det er lurt å holde på leggerutinene for særlig de små barna også i ferien. Heller ikke de voksne har godt av å snu døgnet selv om de har ferie. Jo mer dere klarer å holde på rutinene i ferien, desto lettere blir det å stramme inn når hverdagen kommer.

Uansett om dere må stramme kraftig inn eller bare trenger en liten justering av leggetider for barna, er det viktig at begge foreldrene er enige om reglene og gjør det samme.

2. Bruk flere dager på å endre døgnrytmen

Nok søvn er noe som går igjen i alle råd og anbefalinger om hverdagsrutiner. Dette gjelder både voksne og barn.

Hvis det har blitt mange sene kvelder og tilsvarende morgener i ferien, kan det være en god idé å starte med å jobbe inn hverdagsrutinene noen dager før du skal opp igjen på jobb. Ifølge søvnforsker Børge Sivertsen hos Folkehelseinstituttet bruker kroppen et helt døgn på å snu kroppen tilbake med en time. Du må altså gjennom det samme når du må endre døgnrytmen med noen timer etter ferien som etter at du har reist gjennom flere tidssoner.

Syk i ferien? Her får Ove hjemmesykepleie på hytta

3. Stå heller opp litt for tidlig enn litt for sent

Morgenstress, særlig hvis både mor og far skal på jobb og barn skal enten i barnehage eller på skole, kan ødelegge resten av dagen for selv de mest humørfriske blant oss.

Venn deg til å stå opp med en gang vekkerklokka ringer, gjerne i god tid før barn skal opp.

Hvis du har planlagt påkledning til både deg og barna, frokost og matpakke allerede kvelden før, er også det noe som kan gjøre at morgenen blir mindre stressende og en bedre opplevelse for hele familien.

4. Lag familiekalender og bli enige om hvem som gjør hva

Hvis dere er en familie som har mange jern i ilden kan det være lurt å lage en familiekalender. Etter ferien starter de fleste aktivitetene opp igjen, og det blir lettere å planlegge ettermiddagene hvis alt er skrevet inn i en felles kalender som alle kan se.

For foreldrene kan det forebygge misforståelser og smågnissing å ha avtaler om hvem som gjør hva av de hverdagslige oppgavene.

Så mye ferie kan du overføre til neste år

5. En matkalender er heller ikke så dumt

Søndag kan være en god dag å legge planen for neste ukes middager. Er dere en familie, så snakk sammen og bli enige. Kanskje dere kan sette oppe en handleliste sammen. Mandager kan være handledagen. Også enslige kan spare både tid og penger på å planlegge middagene og storhandle.

6. Bruk kroppen. Få deg litt mosjon eller trening

Har du latt kroppen forfalle i ferien? I så fall er det på tide å røre litt på den igjen. Start rolig. Det gjelder også hvis du trente jevnt og trutt før ferien. Gå deg en tur, gjerne flere ganger i uka. Gjør noen øvelser hjemme eller på et treningsstudio. Det trenger ikke være så mye. Alt er bedre enn ingenting. Trening gir både energi og overskudd til å takle jobb og hverdagsutfordringer. Det viktigste er at du finner en treningsform og treningsmengde som du trives med og som du kan holde på med jevnt og trutt.

Derfor får du trekk i feriepengene dine

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy