Illustrasjon: Andre Martinsen
per.flakstad@fagbladet.no
Fagbladet har sett på hva alt fra søvnforskere til livsstilsbloggere anbefaler for å få hverdagslivet i rute. Her er seks råd som kan hjelpe deg.
1. Ikke la ferien skli helt ut
Her kan det hende du allerede er for sent ute. Men neste år kan du kanskje tenke på om det er lurt å holde på leggerutinene for særlig de små barna også i ferien. Heller ikke de voksne har godt av å snu døgnet selv om de har ferie. Jo mer dere klarer å holde på rutinene i ferien, desto lettere blir det å stramme inn når hverdagen kommer.
Uansett om dere må stramme kraftig inn eller bare trenger en liten justering av leggetider for barna, er det viktig at begge foreldrene er enige om reglene og gjør det samme.
2. Bruk flere dager på å endre døgnrytmen
Nok søvn er noe som går igjen i alle råd og anbefalinger om hverdagsrutiner. Dette gjelder både voksne og barn.
Hvis det har blitt mange sene kvelder og tilsvarende morgener i ferien, kan det være en god idé å starte med å jobbe inn hverdagsrutinene noen dager før du skal opp igjen på jobb. Ifølge søvnforsker Børge Sivertsen hos Folkehelseinstituttet bruker kroppen et helt døgn på å snu kroppen tilbake med en time. Du må altså gjennom det samme når du må endre døgnrytmen med noen timer etter ferien som etter at du har reist gjennom flere tidssoner.
• Syk i ferien? Her får Ove hjemmesykepleie på hytta
3. Stå heller opp litt for tidlig enn litt for sent
Morgenstress, særlig hvis både mor og far skal på jobb og barn skal enten i barnehage eller på skole, kan ødelegge resten av dagen for selv de mest humørfriske blant oss.
Venn deg til å stå opp med en gang vekkerklokka ringer, gjerne i god tid før barn skal opp.
Hvis du har planlagt påkledning til både deg og barna, frokost og matpakke allerede kvelden før, er også det noe som kan gjøre at morgenen blir mindre stressende og en bedre opplevelse for hele familien.
4. Lag familiekalender og bli enige om hvem som gjør hva
Hvis dere er en familie som har mange jern i ilden kan det være lurt å lage en familiekalender. Etter ferien starter de fleste aktivitetene opp igjen, og det blir lettere å planlegge ettermiddagene hvis alt er skrevet inn i en felles kalender som alle kan se.
For foreldrene kan det forebygge misforståelser og smågnissing å ha avtaler om hvem som gjør hva av de hverdagslige oppgavene.
• Så mye ferie kan du overføre til neste år
5. En matkalender er heller ikke så dumt
Søndag kan være en god dag å legge planen for neste ukes middager. Er dere en familie, så snakk sammen og bli enige. Kanskje dere kan sette oppe en handleliste sammen. Mandager kan være handledagen. Også enslige kan spare både tid og penger på å planlegge middagene og storhandle.
6. Bruk kroppen. Få deg litt mosjon eller trening
Har du latt kroppen forfalle i ferien? I så fall er det på tide å røre litt på den igjen. Start rolig. Det gjelder også hvis du trente jevnt og trutt før ferien. Gå deg en tur, gjerne flere ganger i uka. Gjør noen øvelser hjemme eller på et treningsstudio. Det trenger ikke være så mye. Alt er bedre enn ingenting. Trening gir både energi og overskudd til å takle jobb og hverdagsutfordringer. Det viktigste er at du finner en treningsform og treningsmengde som du trives med og som du kan holde på med jevnt og trutt.
En avgjørelse fra Trygderetten kan få store konsekvenser for Nav.
Kasper Holgersen
GARASJE: Den enkle garasjen tilfredsstiller ikke et eneste HMS-krav, men nå kommer endelig en ny stasjon i Grovfjord. Verneombud Bjørn-Atle Johnsen er i mål etter sju års arbeid for ny stasjon.
Werner Juvik
DUO: Mette Nord og Jørn Eggum leder de to største LO-forbundene. Representanter fra ledelsen og fagfolk i begge forbund har møttes for å snakke om AFP i privat sektor.
Jo Straube/Håvard Sæbø
RESULTAT: Oppfølging og tilrettelegging er noko av stikkorda for at dei tilsette ved Kantarellhjemmet i Oslo har fått ned sjukefråveret. Frå venstre Shammim Andreassen Shahid, Birthe Wold Myhre, Evangeline Morales, Mustapha Yacoubi, og Ewa Adamski.
Øystein Windstad
ALVOR: – Den økonomiske situasjonen i Kommune-Norge forverrer seg for hver dag som går, sier styreleder i KS, Gunn Marit Helgesen.
Kathrine Geard
Bensinavgiftene blir relativt sett lavere neste år.
Beate Oma Dahle / NTB