JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Flere ruser seg på jobb: Økning i AKAN-saker under pandemien

FLERE DRIKKER: Flere undersøkelser har dokumentert at folk i større grad konsumerer alkohol og andre rusmidler under pandemien, der mange av oss sitter på hjemmekontor. Det bekymrer både tillitsvalgte og arbeidsgiverne i Posten Norge.

FLERE DRIKKER: Flere undersøkelser har dokumentert at folk i større grad konsumerer alkohol og andre rusmidler under pandemien, der mange av oss sitter på hjemmekontor. Det bekymrer både tillitsvalgte og arbeidsgiverne i Posten Norge.

Alf Ragnar Olsen

En gjennomgang av forholdene for norske postansatte viser hjemmekontorets skyggeside: – Hjemmekontor har ført til mer rusmisbruk hos ansatte, og det har gitt nye problemer for dem som tidligere har hatt slike problemer, sier hovedtillitsvalgt Tor Øyvind Fevang.

2021071211171820210712111717

alf@lomedia.no

Problemstillingen er i høy grad aktuell. I Posten jobber man nå med en et kortsiktig prosjekt for tilbakeføring av ansatte til kontoret, etter over ett år med hjemmekontor for svært mange.

Neste fase blir en utredning av veien videre. Som i mange andre bedrifter ligger det også i Posten Norge-konsernet an til at bruk av hjemmekontor eller en kombinasjon av kontordager og hjemmekontor kan bli en varig ordning for mange. Fordelene er mange, men det er også utfordringer. Noen mer alvorlige enn andre, spesielt de som er knyttet til rusproblematikk.

I starten av pandemien jobbet nær halvparten av alle yrkesaktive hjemme: Er det nok hjemmekontor nå?

Under en digital tillitsvalgtsamling i Fagforbundet Post og finans satte hovedverneombud Tor Øyvind Fevang fokus på problemstillingen.

– Først vil jeg si at det nå er dokumentert at Postfolk er dyktige til å gjøre jobben, også fra hjemmekontorene. Det vi har sett under pandemien er at antallet AKAN-saker har økt betraktelig, fortalte Fevang.

(Saken fortsetter under bildet)

Tor Øyvind Fevang.

Tor Øyvind Fevang.

Alf Ragnar Olsen

– Må tas alvorlig

For denne typen problematikk har hjemmekontortilværelsen vært utfordrende for flere grupper ansatte. Til Posthornet sier Fevang at man til å begynne med særlig registrerte et økt antall tilbakefall blant ansatte som tidligere har slitt med rusmisbruk.

– Men senere registrerte vi også et økt antall nye saker knyttet til rusmisbruk blant de ansatte. Så hjemmekontor har ført til mer rusmisbruk hos ansatte, og det har gitt nye problemer for dem som tidligere har hatt slike problemer, sier Fevang.

Han understreker at problematikken tas alvorlig. Forebygging til denne gruppen ansatte vil bli vektlagt i de veivalg som skal gjøres med tanke på videre bruk av hjemmekontor i konsernet.

– Ikke for alle

Fevang slår fast at det nødvendigvis ligger mye ansvar hos lederne ute på avdelinger og enheter for å følge opp sine ansatte.

– Det er et sensitivt felt som går inn på den enkeltes tilværelse på jobb og fritid. Rusmisbruk får store konsekvenser for den enkelte og dens familie, venner og kolleger. Vårt mål er å forebygge og ta vare på folk best mulig. Vi ønsker jo at det skal gå bra med dem som har rusproblemer. Det handler om å forebygge, tilrettelegge og følge opp disse.

Maren (29) slet på hjemmekontor og måtte oppsøke psykolog: – Jeg skulle gjerne hatt en eller to dager på kontoret da det var på sitt verste

– Det er lett å skjule slike ting i digitale møter. Derfor er det viktig med gjennomtenkte tiltak for å møte den betenkelige tendensen. Vi har ikke konkludert, men det ligger i kortene at hjemmekontor trolig ikke fungerer eller vil være et alternativ for alle. Mennesker som sliter med rusproblematikk trenger faste rammer og rutiner for å fungere. Så for de med kjent historikk for rusmisbruk eller ansatte med risikoatferd, vil det nok bli krav til at de skal arbeide fra kontoret, og ikke hjemmefra, forventer Fevang.

13 prosent drikker mer

Pandemisenteret ved Universitet i Bergen gjorde i april i fjor en stor undersøkelse om alkoholbruk under pandemien. Av de nær 26.000 som ble spurt, oppga 13 prosent at de drakk mer alkohol under nedstengingen av samfunnet. 23 prosent sa at de drakk mindre.

Spesialrådgiver Silvia Eiken Alpers ved avdeling for rusmedisin ved Haukeland universitetssykehus samarbeidet med forskerne bak undersøkelsen. Hun sier at tillitsvalgte har grunn til å frykte at det kan dukke opp flere arbeidsmiljøsaker som handler om alkoholproblemer.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy