JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Foreslår nye grader for de som tar fagskole

Håvard Sæbø

Hvis regjeringen får det som de vil, blir «fagskolegrad» og «høyere fagskolegrad» de nye gradene. LO er positive til forslaget, men vil løfte selve fagskolene til et nytt nivå.

2018071010271020230821171436

bjorn.grimstad@fagbladet.no

– Som et ledd i regjeringens satsing på yrkesutdanning foreslår vi at fagskoleutdanningen skal få sine egne gradsbetegnelser. Dette vil gi økt status. Jeg mener det er et ytterligere bidrag til å få frem verdien av fagskoleutdanning at ferdige kandidater kan vise til at de har en fagskolegrad, sier statssekretær Atle Simonsen (Frp) i Kunnskapsdepartementet i en pressemelding.

Nå kan du beholde lønna mens du tar fagbrev

Ønsker to nye utdanningstitler

Dette begrunner statssekretæren med at det er stort behov for fagarbeidere i arbeidslivet. Han mener de nye gradene vil øke statusene for både yrkesfag og fagskolene.

– Flere både velger yrkesfag, fullfører og får fagbrev. Dette vil motivere flere av dem på å gå videre på en høyere yrkesfaglig utdanning ved en fagskole, sier Simonsen.

Denne kommunen lønner ansatte med fagskole

Departementet ønsker å innføre to grader. Den ene vil hete fagskolegrad og vil gjelde for utdanninger på ett til halvannet år. Den andre er høyere fagskolegrad, som vil gjelde for toårig utdanning. Forslaget innebærer at også de som var ferdig med utdanningen før 1. juli i år, vil kunne få et nytt vitnemål der gradsbetegnelsen er skrevet inn.

LO fornøyd med fagskolegradene

Forslaget er en del av arbeidet med den nye loven om høyere yrkesfaglig utdanning og sendes nå ut på høring. LO stiller seg positive til det foreslåtte gradsystemet.

– LO er fornøyd med de nye fagskolegradene, som er i tråd med det partene og fagskolesektoren har foreslått, skriver LO-sekretær Trude Tinnlund i en e-post til Fagbladet.

Samtidig mener hun dette ikke er nok. Helst vil hun ha en reell statusheving. LO kjemper nemlig for at fagskolene skal løftes opp i utdanningssystemet.

Fagskoler blir høyere yrkesfaglig utdanning

Vil innføre faghøyskoler

– Høyere fagskolekandidat og toårig fagskoleutdanning må plasseres på nivå 6, som tilsvarer nivået til dagens toårige høgskolekandidat, fortsetter Tinnlund.

I dag er fagskoler plassert på nivå fem i en rangering som kalles kvalifikasjonsrammeverket. Dermed er ikke utdanningen likeverdig med den man kan ta på høyskoler og universiteter. Dermed egner de nye gradene seg mest til å pynte CV-en med, ikke den reelle statushevingen LO ønsker seg.

– LO mener også at offentlig fagskoler må få opprykk til faghøyskoler for bedre å kunne møte fremtidens kompetansebehov i arbeidslivet. Faghøyskole er siste brikken vi trenger for å bygge yrkesveien helt ferdig, sier Tinnlund.

Forslaget om nye fagskolegrader

Fagskolegrad:

Gradsbetegnelse for fullført fagskoleutdanning av ett til halvannet års varighet (60 – 90 studiepoeng).

Høyere fagskolegrad:

Gradsbetegnelse for fullført fagskoleutdanning av to års varighet eller mer (minimum 120 studiepoeng).

Kunnskapsdepartementet ga i desember 2017 Nasjonalt fagskoleråd oppdrag om å sette ned en gruppe som skulle legge frem forslag til gradsbetegnelse.

Forslaget skal nå ut på høring.

(Kilde: Kunnskapsdepartementet)

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy