JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Regjeringen har landet i postsaken

Foreslått storkutt kan ramme postbudene: – Skuffende og dramatisk

DRAMATISK: Kuttes postomdelingsfrekvensen slik Støre-regjeringen foreslår, vil det bli behov for langt færre postbud. – Det vil være dramatisk for mange av våre medlemmer dersom forslaget fra regjeringa realiseres, sier leder Gerd Øiahals i Fagforbundet Post og Finans.

DRAMATISK: Kuttes postomdelingsfrekvensen slik Støre-regjeringen foreslår, vil det bli behov for langt færre postbud. – Det vil være dramatisk for mange av våre medlemmer dersom forslaget fra regjeringa realiseres, sier leder Gerd Øiahals i Fagforbundet Post og Finans.

Alf Ragnar Olsen

Regjeringen vil kutte postomdelingen fra 2,5 dager i uka til 1 dag i uka, uten å innføre nye tilbud som dørterskeltjenesten. – Skuffende og dramatisk. Det setter svært mange arbeidsplasser i fare, sier Gerd Øiahals i Fagforbundet Post og Finans.

2025042814395020250428152959

alf.ragnar.olsen@fagbladet.no

I desember leverte Postutvalget sin rapport til samferdselsminister Jon-Ivar Nygård. Utvalget skulle vurdere innretningen på fremtidens posttjenester. Utvalgets flertall foreslo at hjemlevering av post skulle opphøre. Istedet skulle brev utleveres til betjente postpunkt, for eksempel til post i butikk. Eldre og andre som mente de hadde behov for ønsket hjemlevering av post skulle måtte søke om dette. Forslaget ville medført slutten på tradisjonelle posttjenester, og at cirka 3.000 postbud ville stå uten jobb.

Flertallets forslag skapte storm og reaksjoner fra alle kanter av landet. Det ble blant annet advart mot at dette ville medføre økt utenforskap, der flere svake grupper i samfunnet, eldre innbyggere og ikke-digitale risikerte å falle utenfor.

Mindretallet i utvalget – som bestod av Gerd Øiahals – foreslo en annen og todelt innretning av fremtidens posttjenester: Postomdeling hjem i postkassene en dag i uka, kombinert med innføring av en nasjonal dørterskeltjeneste for å ivareta eldre, svake og ikke-digitale innbyggere.

Kort om dørterskeltjenesten:

Det siste året har Posten og KS testet ut en mulig ny tjeneste for utvalgte eldre i åtte kommuner i Norge.

Gjennom dørterskeltjenesten får mottagerne posten levert hjem til seg – sammen med relevant og aktuell informasjon fra kommuner og offentlige myndigheter når postbudet banker på.

Tilbakemeldingene fra kommunene og innbyggerne er svært positive.

Tanken er at om Posten kan tilby eller formidle forebyggende løsninger som kan bidra til at eldre kan bo hjemme lenger, eller gjøre det mer attraktivt å bo i distriktene, kan det redusere noe av presset på offentlige ressurser, stimulere lokalt næringsliv og bidra til å skape eller opprettholde arbeidsplasser i distriktene.

I tider med utbredte svindelforsøk både på nett og dør-til-dør har politiet sett på Postens dørterskeltilbud som en svært verdifull informasjonskanal, der man kan nå ut direkte med lokal og målrettet informasjon.

Kutter i leveringsfrekvensen

Regjeringen har valgt å verken følge anbefalingene til flertallet eller mindretallet i Postutvalget. Man har derimot lagt seg midt mellom de to forslagene.

Samferdselsminister Jon-Ivar Nygård og regjeringa foreslår å opprettholde levering hjem i postkassa til alle – men går inn for et betydelig kutt i posttjenestene: Mens det i dag er postomdeling hjem til landets husstander 2,5 dager i uka, foreslår Støre-regjeringen å kutte frekvensen til 1 dag i uka.

– Posttjenester er en viktig bærebjelke i det norske samfunnet, men digitalisering har gjort at vi sender stadig mindre tradisjonell post. Fallet i brevmengden de siste årene har vært stort, noe som gir en svært høy kostnad per gjenværende brev som blir sendt. Derfor er vi nødt til å redusere antallet leveringsdager, men vi ønsker at alle skal sikres brevlevering i postkasse minst én dag i uken, sier samferdselsminister Jon-Ivar Nygård i en pressemelding.

Setter arbeidsplasser i fare

Hos Fagforbundet Post og Finans er leder Gerd Øiahals glad regjeringa går inn for å sikre at brevpost fortsatt skal leveres hjem i postkassene til hver enkelt innbygger, selv om frekvensen reduseres.

– Brevvolumet har falt, og det er riktig å justere hyppigheten. Men postlevering har ikke blitt mindre viktig, og vi er derfor samtidig skuffet over regjeringens forslag. For de benytter ikke muligheten til å fylle på i det landsdekkende postnettverket med nye, samfunnsnyttige tjenester – som dørterskeltjenesten, sier leder Gerd Øiahals

Dørterskeltjenesten har Posten testet ut i samarbeid med en rekke kommuner og Kommunesektorens organisasjon (KS) med stor suksess, noe som har gitt gode tilbakemeldinger. Med en slik satsing ville flere eldre kunnet bo hjemme lengre, med økt trivsel - i tillegg ville flere postarbeidsplasser bestått, og postnettverket vil kunne opprettholdes med størst mulig kraft. Noe som er viktig beredskapsmessig - både i fred, krig og krise. Det har Ukraina-krigen vist med all tydelighet, der postansatte i Ukrposhta spiller en nøkkelrolle i landet som fortsatt kjemper mot okkupantene fra Russland.

– Dermed står man tilbake med et ensidig sparetiltak. Regjeringen foreslår å kutte postomdelingsfrekvensen fra 2,5 dager til 1 dag i uka. Det er et kutt på 60 prosent. Når man ikke fyller på med andre nyttige tjenester, så medfører det at man reduserer tilbudet til innbyggerne og setter mange arbeidsplasser i Posten i fare. Det er dramatisk for medlemmene våre, og det er synd for de mange eldre som håpet og fortsatt håper dørterskeltjenesten skal bli et varig tilbud, sier Øiahals.

Hun understreker at regjeringen i sin pressemelding skriver at man skal se mer på postens beredskapsmessige rolle, og håper det vil føre til betimelige justeringer.

– Postnettverket er en unik og kritisk infrastruktur. Derfor er det kjempeviktig at vi ikke bygger det ned, men videreutvikler det, sier Øiahals - som også viser til den rådende sikkerhetspolitiske situasjonen i verden.

– Verden er ikke trygg, og et nasjonalt postnettverk er en viktig del av beredskapen og samfunnssikkerheten. I krisetid er pålitelig informasjon fra myndighetene avgjørende, og det er bare postnettverket som kan sikre det, sier hun.

Dørterskeltjenesten er sentral

Hos Posten Bring-konsernet velger man å tro at regjeringen ikke har konkludert når det gjelder dørterskeltjenestene ennå. De mener at det det er klokt av Regjeringen å opprettholde brevomdeling en dag i uken. 

– Vi oppfatter ikke at regjering har konkludert noe rundt dørterskeltjenesten ennå. Her ligger store muligheter i vårt omstillingsarbeid til å kunne bygge og skape ny samfunnsverdi, og den muligheten må gripes nå, slik vi har beskrevet i vårt høringssvar, sier kommunikasjonsdirektør Kenneth T. Pettersen i Posten Bring.

Ifølge Pettersen er dørterskeltjenesten et avgjørende element både for å sikre at Posten er en reell nasjonal beredskapskapasitet og at vi sammen med Kommune-Norge kan løse demografiutfordringene effektivt.

– Velger regjeringen å ikke ta med dørterskeltjenesten, vil det være en enorm tapt mulighet for innbyggere, kommuner og staten, sier Pettersen.

Regjeringen vil etter planen sende lovforslag på høring høsten 2025. I tillegg vil regjeringen følge opp andre forslag i Postutvalgets rapport, blant annet vurdere posttjenestenestenes betydning for sikkerhet og beredskap.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy