JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Rettigheter i arbeidslivet

Fra 1. juli gjelder nye regler i arbeidsmiljøloven

Martin Guttormsen Slørdal

Dette må du vite om endringene.

2024060709561520240607095614

ragnhild@lomedia.no

Midtveis i året kommer det flere endringer i arbeidsmiljøloven. Lovendringene ble vedtatt av Stortinget før jul, og trer i kraft 1. juli.

Én viktig endring å få med seg er de nye reglene for hva arbeidsavtalen skal inneholde.

Regjeringen har dessuten strammet inn reglene for når arbeidskontrakten skal være på plass. Tidligere var kravet innen én måned. Nå har arbeidstaker krav på kontrakt senest sju dager etter at arbeidsforholdet begynte.

Men dette er bare noen av endringene som trer i kraft 1. juli. Fra denne datoen gjelder også nye regler for prøvetid, og loven gir flere verktøy til arbeidstakere som jobber deltid eller i midlertidige stillinger, og som ønsker seg tryggere rammer.

Her er endringene du må kjenne til:

Nye regler for prøvetid

Arbeidsmiljølovens § 15–6 sier per i dag at man kan avtale prøvetid på inntil seks måneder, enten stillingen er fast eller midlertidig.

Nå tas det inn en ny bestemmelse i loven, som sier at dersom du er ansatt i midlertidig stilling, kan prøvetiden ikke overstige halvparten av varigheten på ansettelsesforholdet. 

Har du fått et vikariat på ti måneder, er det altså i utgangspunktet ikke lov å avtale prøvetid som varer lenger enn fem måneder.

Loven slår også fast at man ikke kan avtale ny prøvetid dersom arbeidstaker skal fortsette i samme stilling eller i en stilling som er lik den han eller hun har hatt i virksomheten. Dette gjelder uansett om det dreier seg om en fast eller midlertidig stilling.

Her er det imidlertid et unntak: Om du skal over fra midlertidig til fast stilling, kan man avtale ny prøvetid dersom den tida du allerede har vært ansatt og ny prøvetid til sammen ikke overstiger seks måneder.

Aktuelt: Er du tilkallingsvikar og har blitt syk? Du kan ha rett på mer penger enn du tror

Nye regler for hva som gjelder når opplysninger mangler i arbeidsavtalen

To nye bestemmelser presiserer at det er arbeidsgiver som har bevisbyrden dersom det er opplysninger som mangler i arbeidskontrakten.

For det første: Dersom arbeidsgiver ikke har opplyst om at ansettelsen er midlertidig, skal det legges til grunn at arbeidstakeren har fast ansettelse. Dette slås nå fast i arbeidsmiljøloven 14–6 tredje ledd.

For det andre: Dersom arbeidsgiver ikke har opplyst om stillingens omfang, er det arbeidstakers påstand som skal legges til grunn.

Her er lovteksten altså i arbeidstakers favør, med mindre «noe annet gjøres overveiende sannsynlig».

Enkelt forklart: Det er arbeidsgiver som har bevisbyrden og som eventuelt må motbevise at du som arbeidstaker tar feil.

Rett til å be om en tryggere og mer forutsigbar stilling

En annen lovendring som kan ha betydning for midlertidige og deltidsansatte, er en ny regel som sier at ansatte har krav på et skriftlig og begrunnet svar fra arbeidsgiver dersom en ber om å få en stilling som vil gi mer trygghet og forutsigbarhet.

Dersom du for eksempel er midlertidig ansatt og ber om fast ansettelse, vil du altså ha krav på et skriftlig svar fra arbeidsgiver. Det samme gjelder dersom du er deltidsansatt og ber om full stilling eller en høyere stillingsbrøk.

Arbeidsgiver må svare innen det har gått én måned.

Forutsetningen er at du har vært ansatt i minst seks måneder og at du er ferdig med prøvetiden.

Sommerferie: Dette har du krav på – og dette bestemmer arbeidsgiveren

Kilder: Arbeidstilsynet, Lovdata.no, Stortinget.no og KS

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy