Grande Frisør i Trondheim innfører koronakarantene for kunder som har vært i utlandet for å beskytte både ansatte og kunder mot koronasmitte.
Illustrasjonsfoto
baj@fagbladet.no
Det lokale tiltaket skal hindre at sårbare kunder, samt frisørene selv, blir smittet av koronaviruset med de konsekvensene det kan medføre, forklarer daglig leder og salongeier Inger Lise Grande Menne.
– Vi at rett og slett redd for å bli lukket ned igjen. Blir noen av våre frisører smittet må de i karantene. Så dette handler om arbeidsplasser, men også om helsa til mine frisører og mine kunder, sier Menne.
Som kjent ble alle frisørsalongene i Norge lukket med bare timers varsel 12. mars. De forble lukket helt til 27. april, og kunne da åpne med en rekke restriksjoner.
• Nå lærer frisører og hudpleiere smittevern i rekordfart
Frisørene i salongen har ingen mulighet til å teste sine kunder for korononasmitte før de setter seg i stolen, og må derfor stole på at kundene tar det rette valget og lar etterveksten gro i noen dager til:
– For dette er jo bare en oppfordring til våre kunder som har vært i utlandet, sier Inger Lise Grande Menne.
Også
Melhus Frisør har gjort samme tiltak. Fagbladet har prøvd å få en kommentar fra daglig leder her uten å lykkes med det før denne artikkelen ble publisert.
Frykter ras av konkurser
Leder i Fagforbundet Frisørenes Fagforening, Vivian Jacobsen, mener tiltaket frisørsalongene har innført er fornuftig. Hun tror også kundene vi sette pris på «koronakarantenen».
– Jeg synes det er positivt, og fullt ut forståelig at de gjør dette. Vi er en bransje som er veldig nær kundene våre over lang tid, så dette synes jeg bare er fornuftig, rett og slett, sier Jacobsen.
Hun tror også at kundene vil sette pris på tiltaket:
– Jeg tror de fleste kundene har stor forståelse for det.
Jacobsen frykter et konkursras skulle frisørbransjen oppleve en ny runde med stengte dører:
– Dette tåler ikke bransjen en gang til, fastslår Jacobsen.
– Arbeidsgiversiden har også sagt at det er kroken på døra for mange skulle det skje igjen. Derfor har jeg også stor forståelse for det Grande frisør gjør, avslutter Vivian Jacobsen.
Erklæringen sier at minst halvparten av de ansatte i turnus innen 2025 ha heltidsstilling. (Illustrasjonsbilde)
Frøydis Falch Urbye
Hvis lønnsforhandlingene drar ut i tid, vil du få etterbetalt lønnstillegg fra virkningsdatoen, altså datoen det står i tariffavtalen at satsene skal reguleres.
Colourbox
BLIR LYTTET TIL: Tobias Baudin, leder for Kommunal i Sverige, opplever at politikerne i Sverige endelig lytter på hans råd om eldreomsorgen.
Fredrik Sandin Carlson
HELTIDSKULTUR: Fafo-forsker Leif E. Moland (innfelt) mener det er en umulig løsning å fortsette med den turnusmodellen som er mest utbredt i helse- og omsorgssektoren i dag, med 7-8-timers vakter og jobb hver tredje helg, dersom heltidskultur er målet.
Colourbox.com. Innfelt: fafo.no
Erik Cato Haug, leder i Fagforbundet i Østre Toten, kaller utflyttingen av IT-tjenestene en fallitterklæring.
Werner Juvik
(Illustrasjonsbilde)
Ole Martin Wold