JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Frisørtopp fraråder salonger å åpne lørdag: – Mange frisører grugleder seg

Heller kaldt vann i blodet på dem som tror det blir frislipp på klipp

Avstandskravet må ses i sammenheng med størrelse og utforming av salongen, noe som dermed kan begrense antall ansatte som kan jobbe samtidig.

Avstandskravet må ses i sammenheng med størrelse og utforming av salongen, noe som dermed kan begrense antall ansatte som kan jobbe samtidig.

Eivind Olai Kristiansen

Vivian Jacobsen er leder for Frisørenes fagforening Fagforbundet, og har den siste tiden jobbet å spreng for å komme med organisasjonens innspill til bransjestandarden for frisørene.

2020042010111920200421093723

baj@fagbladet.no

Bransjen ble som kjent stengt ned 12. mars på ordre fra myndighetene på grunn av smittefare. For omtrent en uke siden kunne statsminister Erna Solberg varsle at frisørsalonger kunne gjenåpnes senest 27. april.

Vivian Jacobsen

Vivian Jacobsen

Firsørenes fagforening

Siden den gang har Vivian Jacobsen jobbet med Fagforbundets innspill til veilederen som mest sannsynlig vil bli klar iløpet av uken. Under forutsetning av at alt av rutiner, utstyr og opplæring av ansatte er på plass kan frisørbransjen ifølge regjeringen åpne før 27. april.

Frisør: – Frisører er ikke samfunnskritiske

– Enkelte kan kanskje klare å åpne lørdag, men det vil holde hardt. Vi vil ikke anbefale noen å gjøre det. Man må ta dette på alvor og sette seg ordentlig inn i hva det innebærer, sier Jacobsen.

– Det vi vet det vil komme noe om, og som jo er helt åpenbart, er et krav om avstand mellom kundene i salongen og mellom de ansatte, sier hun.

Avstandskravet må ses i sammenheng med størrelse og utforming av salongen, noe som dermed kan begrense antall ansatte som kan jobbe samtidig.

– Man kan kanskje ikke være like mange på jobb som normalt, og dermed blir heller ikke inntjeningen den samme som normalt. Der vil det komme noe, sier Jacobsen.

Frisører er bekymret for smitte: – Hår er bare hår. Frisyren er ikke livsviktig

Smittevernutstyr

Mellom frisøren og den enkelte kunden vil avstandskravet naturlig nok være umulig å overholde ettersom en frisør tross alt fysisk må ta på sine kunder. Mange har derfor spekulert i om det vil bli pålagt å bruke smittevernutstyr på jobb. Dette spørsmålet har ikke Jacobsen noen intensjon om å gi noe svar på.

– Det er nok spekulasjoner på nett om akkurat det. Og vi ser at det finnes frisørleverandører som benytter sjansen og tilbyr for eksempel munnbind og slikt før vi vet sikkert om det kommer krav om det. Vi vil ikke bidra til enda mer spekulasjoner, sier hun.

– Frisører vil jo i mange arbeidssituasjoner, for eksempel når luggen klippes, stå svært tett opptil ansiktet til kunden. Hvordan skal man løse dette?

– Man må kanskje gjøre vurderingen i hver enkelte salong om det er behandlinger man i begynnelsen skal begrense eller helt kutte ut. For eksempel ved farging av vipper og bryn, nappe bryn og skjeggklipp kommer man svært nært ansiktet til kunden. Da må man vurdere enten å begrense, vente med behandlingen eller tenke på å bruke for eksempel munnbind. Uansett om det kommer noe om dette i rådene fra myndighetene eller ikke, så tenker vi det er noe hver enkelt salong må ta stilling til.

Fagbladets spesialside om korona

Ambivalente følelser

Jacobsen har inntrykk av at det er ambivalente følelser blant medlemmene i forbindelse med åpningen av bransjen. Mange er glade for å komme tilbake på jobb, iblandet en liten dose koronafrykt nettopp på grunn av nærhet til kundene.

– Ja, litt begge deler. Mange frisører grugleder seg. Det er blandete følelser. Alle frisører gleder seg voldsomt til å begynne å jobbe igjen, men samtidig er man bekymret, sier hun.

Og til de frisørene, og for så vidt også kundene med sterk ettervekst, som kanskje hadde håpet på at alt skulle bli som normalt og at det nå blir frislipp på klipp, heller Jacobsen litt kaldt vann i årene.

– Vi synes det er betenkelig at kundelister i svært mange salonger ble åpnet som vanlig straks Erna sa at frisørsalonger kunne åpnes senest 27. april. Det er bekymringsfullt hvis man ikke har tatt høyde for at man ikke kan jobbe som normalt. Da blir det svært mange kunder man må ringe til og flytte timen til nok en gang, forklarer hun.

Følg Fagbladet på Facebook

"Skal" fremfor "bør"

Samtidig understreker hun viktigheten av at vilkårene blir fulgt til punkt og prikke slik at bransjen ikke opplever å bli stengt ned igjen:

– Det hadde vært en katastrofe for mange om bransjen fikk kroken på døra. Man ønsker å få gjort så mye som mulig og frisørene er glad i mange av kundene, men det kan ikke gå på bekostning av vilkårene for å unngå smittespredning. Uansett om man er aldri så ivrig, så man bruke fornuft også.

Derfor er Fagforbundet også opptatt av at vilkårene fra myndighetene er klare og tydelige og så lite rom for tolkning som overhodet mulig.

– I en normal situasjon, dersom man skriver "bør" istedenfor "skal", og "anbefales" istedenfor for "må", velges dessverre ofte letteste utvei. Vi må ha klarhet slik at det blir ingen tvil om hva man skal gjøre, Jacobsen.

– Fagforbundet vil, sammen med Norske Frisør- og Velværebedrifter, komme med en utfyllende veileder. Som organisasjoner kan vi ikke pålegge noe myndighetene ikke pålegger, men det er viktig for oss at både arbeidsgivere og ansatte gjør hva de kan for at smittetallene ikke skal øke igjen. En ny nedstenging ville være en katastrofe for bransjen, fastslår Vivian Jacobsen.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy