JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nå går alle på do hjemme:

Glem helsesektoren ett øyeblikk. Dette skjer hvis rørleggerne må i karantene

– Kalde, trælete hender er også viktig i velferden

Naboene her på Ekeberg har nå vært uten innlagt vann i fire timer. Innen intervjuet er over, er hullet fylt med grus og vannet tilbake i springene.

Naboene her på Ekeberg har nå vært uten innlagt vann i fire timer. Innen intervjuet er over, er hullet fylt med grus og vannet tilbake i springene.

Frøydis Falch Urbye

Dersom rørlegger Bjørn Inge Odden (62) og kollegene rammes av korona, er Oslos innbyggere i «deep shit». Likevel blir ansatte i Vann- og avløpsetaten stadig glemt av politikerne, mener tillitsvalgt.

2020040112243420200402111403

frf@fagbladet.no

– Helsearbeiderne gjør en viktigere jobb enn oss – de redder jo liv. Men intet vann, intet sykehus heller, konstaterer Bjørn Inge Odden.

62-åringen står nede i et to meter dypt hull i Enoks vei, øst i Oslo. Nede i det sølete krateret ligger reppmuffen godt synlig, metallsylinderen rørleggeren nettopp har kledd rundt det skadede røret for å stanse lekkasjen.

Naboene her på Ekeberg har nå vært uten innlagt vann i fire timer. Innen intervjuet er over er hullet fylt med grus og vannet er tilbake i springene.

– Politikerne snakker varmt om varme hender i omsorgssektoren, men de glemmer de trælete hendene i vann og avløp, sier Bjørn Inge Odden.

– Politikerne snakker varmt om varme hender i omsorgssektoren, men de glemmer de trælete hendene i vann og avløp, sier Bjørn Inge Odden.

Frøydis Falch Urbye

Hadde Odden og kollegene i avdeling drift og vedlikehold holdt seg hjemme i dag, ville resultatet av lekkasjen fått store lokale konsekvenser. Forsvinner de i ukevis, blir resultatet katastrofalt.

Slik bygger ordførerne landet i krisetider. Disse prosjektene kan få fart nå

Kalde, trælete hender

Likevel får Odden ofte kjeft av naboer når han skrur av vannet deres. Og mens helsearbeiderne hylles som helter under unntakstilstanden, blir de ansatte i Vann- og avløpsetaten som oftest glemt.

– Politikerne snakker varmt om varme hender i omsorgssektoren, men de glemmer de trælete hendene i vann og avløp. Det er en del av velferdstjenestene dette også, men vi er nok blant yrkesgruppene som tas mest for gitt, mener tillitsvalgt Thomas Eliassen.

Nå forsøker myndighetene å sørge for at begravelser ikke tar livet av folk

Bjørn Inge Odden.

Bjørn Inge Odden.

Frøydis Falch Urbye

Problematisk at folk går på do hjemme

En tradisjonell rørlegger er ikke til stor hjelp her nede i gategropa. Derfor er det er ikke mange som kan trå til dersom spesialister som Odden må i koronakarantene.

– Det første folk vil merke, er at vi ikke vil få reparert vannlekkasjer og at massene på stedet blir vasket ut. Det kan få store etterfølger, forklarer rørlegger Fouad Hajjari (37).

I nybygde områder som Hasle eller Kværnerbyen følger rørnettet riktignok dagens standard og behovet for vedlikehold er minimalt. I eldre boligområder, som i drabantbyen Lambertseter, hvor etterslep på utbedringen av kloakksystemet er stort, kan konsekvensene av en karantene derimot bli store. Spesielt nå mens viruset herjer.

– Rørnettet er ikke konstruert for at alle går på do hjemme. Det neste folk vil merke, er at vi ikke får fikset kloakkstopp. Uten oss kan kjellere bli fylt med kloakk, og ingenting sprer smitte raskere enn avføring, legger Hajjari til.

Mette Nord mener deltidsstillinger på sykehjem kan ha forsterket koronakrisen

Skjermer ansatte fra hverandre

Nettopp det en av grunnene til at Odden og kollegene ikke lenger kjører to og to i samme bil. Morgenmøtene har blitt valgfrie og mange av de ansatte møter direkte opp på dagens første reparasjon i stedet for på kontoret.

Dessuten er de ansatte delt inn i to lag på ulike steder i byen. Blir det virusutbrudd blant de ansatte nå, er det forhåpentligvis bare et begrenset antall som blir direkte berørt.

– Akkurat nå har vi 21 ansatte i karantene. Det er viktig med smitteverntiltak for å begrense smittespredning ettersom vi forvalter samfunnskritisk infrastruktur, forklarer Eliassen.

• Hold deg oppdatert, følg Fagbladet på Facebook!

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy