JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

God ledelse reduserer sykefravær, ifølge ny rapport

Illustrasjonsfoto.

Illustrasjonsfoto.

Colourbox.com

Mer makt og innflytelse til de ansatte kan få ned det skyhøye sykefraværet i kommunene, viser ny rapport fra KS.

2018081507000020180815123453

– Kortversjonen er at god ledelse reduserer fravær. Det spennende som framkommer av undersøkelsen er at vi i helse- og omsorgssektoren kan påvise en sammenheng mellom mestringsorientert ledelse, mestringsklima på arbeidsplassen og sykefravær.

Det sier avdelingsdirektør for arbeidsgiverpolitikk i KS, Anne-Cathrine Hjertaas, til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Slik kuttet de sykefraværet fra 16 til 4 prosent

Skyhøyt fravær

I årevis har kommunene klødd seg i hodet over det skyhøye sykefraværet. Da avtalen om inkluderende arbeidsliv (IA-avtalen) ble inngått i 2001 var ambisjonen å få redusert det samlede sykefraværet i Norge med 20 prosent. Siden da har NHO-bedriftene og industribedriftene fått til nettopp dette. Kommunene har på sin side nærmest ikke fått ned sykefraværet i det hele tatt.

Siden 2016 har kommunenes organisasjon KS hatt prosjekt NED gående, et forskningsprosjekt for å se om bedre ledelse i kommunene kan bidra til å få ned sykefraværet i helsesektoren og i barnehagene. Resultatene legges fram under Arendalsuka.

Den korte fasiten er at det KS kaller «mestringsorientert ledelse» viser seg å ha en effekt på sykefraværet i helse- og omsorgssektoren.

– I begrepet «mestringsorientert ledelse» ligger det at ledere gir de ansatte autonomi. De anerkjenner de ansattes kompetanse, og gir dem tillit og trygghet til at de kan utføre en jobb på en god måte. De ansatte får gode og riktige tilbakemeldinger, samtidig som lederen faktisk anerkjenner jobben som er gjort. Når mennesker opplever mestring blir vi tryggere og tar større ansvar. Dette fører igjen til større tilknytning til jobben, og lavere fravær, sier Hjertaas.

Fafo-forsker: – Gode ledere kan være nøkkelen til lavere sykefravær

Magre resultater

Samtidig er ikke tallene fantastiske. Av de 28 kommunene som er evaluert som en del av prosjektet, har 17 fått en nedgang i sykefraværet. Samlet sett har de fått en innsparelse på omtrent 14 millioner kroner i året.

Til tross for litt magre resulater er KS fornøyde.

– 17 av 28 kommuner som er følgeevaluert i dette prosjektet, har hatt en nedgang i sykefraværet. Store kommuner er blant Norges største arbeidsgivere, og dette er bare et bidrag til alt det andre som allerede er gjort. Vi tror ikke innsatser som dette vil ha umiddelbare effekter på så store og komplekse organisasjoner, men det er et bidrag, sier Hjertaas.

Hun peker på flere årsaker til at kommunene sliter med å få ned sykefraværet i samme grad som industrien. En av grunnene er det vanskelig å gjøre så mye med på kort sikt – det er flest kvinner som jobber i kommunene.

– Uansett hvor i arbeidslivet vi leter har kvinner høyere sykefravær enn menn. Og i kommunal sektor jobber det nesten 80 prosent kvinner. Mye av forklaringen ligger der. Samtidig skal vi være redelige nok til å si at vi har høyere sykefravær i kommunene. Det har nok både noe å gjøre med karakteren på arbeidet og kjønn, sier hun.

Ekstra tiltak for gravide ga kjempepluss i kommunekassa

Ny IA-avtale

Avtalen om inkluderende arbeidsliv går ut ved nyttår, og skal snart reforhandles. Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie har allerede varslet at en ny avtale må gi resultater, hvis ikke er hun ikke interessert i å betale for gildet.

Hjertaas vil nå ta med seg følgeforskningen fra NED-prosjektet når avtalen skal forhandles.

– Dette er selvfølgelig kunnskap vi vil ta med oss inn i forhandlingene om en ny IA-avtale, sier hun. (ANB)

Bildetekst: Mestringsorientert ledelse viser seg å ha en effekt på sykefraværet i helse- og omsorgssektoren. Det kommer fram i en ny rapport fra KS. Foto: Heiko Junge, NTB scanpix

Omsorgssenteret hadde 15 prosent sykefravær og gikk med stort underskudd. Så satte den nye sjefen i gang en tøff kur.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy