Gunn Karin Gjul blir statssekretær i kommunal- og distriktsdepartementet.
Karin E. Svendsen, Fagbladet
helge@lomedia.no
Da hun ble spurt om å bli statssekretær sa Gunn Karin Gjul (54) naturlig nok ja. Men det var på ingen måte med lett hjerte.
– Det var med blandede følelser, ja. Det er tungt å forlate Fagforbundet. Jeg er så glad i forbundet og folkene jeg jobber sammen med. Det var over hodet ikke enkelt. Det skjer så mye viktige ting i fagbevegelsen for tiden, sier Gunn Karin Gjul til FriFagbevegelse.
• Dette ønsker Støre-regjeringa å gjøre med arbeidslivet
Stort ansvar
11.50 fredag forlot hun Fagforbundets lokaler, og ti minutter senere var hun i gang på sitt nye kontor. I samme område sitter kommunal- og distriktsminister Bjørn Arild Gram og tre statssekretærer fra Senterpartiet.
Det er ingen liten portefølje Gunn Karin Gjul (Ap) skal forvalte. Hun får hovedansvar for digitaliseringen i offentlig sektor, for statsforvaltningen, og hun får arbeidsgiveransvaret i staten. Ikke minst får hun hovedansvar for å gjennomføre tillitsreformen – en reform som for Arbeiderpartiet er prestisjefylt.
Det er erfaren politiker som nå blir en del av regjeringsapparatet. Forbundsleder i Fagforbundet, Mette Nord, poengterer at Gjul har lang og bred politisk erfaring fra Stortinget og fra fagbevegelsen, og innsikt i hvordan arbeidslivet har utviklet seg generelt og offentlig sektor spesielt. Noe som vil være viktig for regjeringens arbeid med ulike reformer og utviklingsarbeid, sier Mette Nord til FriFagbevegelse.
Gunn Karin Gjul ble innvalgt på Stortinget for Arbeiderpartiet i Sør-Trøndelag første gang i 1993. Der ble hun sittende i hele fem perioder, til 2013. Den siste perioden var hun en del av Arbeiderpartiets gruppestyre.
Siden har hun vært leder for samfunnspolitisk avdeling i Fagforbundet.
• Fagforbundet-medlem blir samferdselsminister
22. juli generasjonen
Gunn Karin Gjul ble innvalgt på Stortinget for Arbeiderpartiet i Sør-Trøndelag første gang i 1993. Der ble hun sittende i hele fem perioder, til 2013. Den siste perioden var hun en del av Arbeiderpartiets gruppestyre.
Siden har hun vært leder for samfunnspolitisk avdeling i Fagforbundet.
Da Gjul sa nei til å stille en sjette periode på Stortinget i 2013, sa hun i et intervju med TV2 at hun trakk seg for å rydde plass til 22. juli-generasjonen.
– De har imponert meg kolossalt, sa hun til TV2.
Slik utdyper hun det i dag:
– Jeg syntes det var viktig at en generasjon som hadde vist seg så moden til å takle både motgang, og bygd opp en organisasjon etter den grusomme hendelsen på Utøya, burde slippe til. Det er samfunnsbyggere i ordets rette forstand, mener Gjul.
Nå går hun altså inn i et regjeringsapparat hvor 22. juli-generasjonen virkelig har gjort sitt inntog, med to statsråder, statssekretærer og politiske rådgivere.
– Det er fantastisk at Jonas har sluppet inn disse «ungdommene», legger hun til.
Fra før har Fagforbundet «levert» rådgiver Jacob Vorren som politisk rådgiver i Samferdselsdepartementet.
– Alle frisører blir til slutt psykologer også, sier Golandam Mirshahi.
Vanja Krøvel
REFSER: – Først og fremst er det Ap som må ta seg inn over seg at så mange LO-medlemmer ikke ser på oss som det naturlige valget, sier Trond Giske.
Ole Martin Wold
NY UTSIKT: – At jeg tar ting med humor, er bare en overlevelsesgreie, sier Berit Hafsmo, som ble kastet ut fra Skitbyen og nå bor her, i en lavblokk et annet sted i Trondheim.
Berit Baumberger
Ønsker debatt: Forfatter Olaug Nilssen ønsker seg at fagfolk kommer på banen og diskuterer problematikken rundt seksualitet og sterkt utviklingshemmede.
Eivind Senneset
Werner Juvik
ENDRET ORGANISERING: – Vi har vært for dårlig organisert og for dårlig på å hevde oss, sier Julianne Schönen (t.h.), sammen med Christina Marie Andersen og papillonen Tussi.
Kristin Svorte