Han har blitt kalt «bæsj» og «terrorist» i sosiale medier. Her er grunnen til at tillitsvalgt Abdi (27) holder ut
MÅ INFORMERE BEDRE: – At vi ikke når ut med informasjon om hva fagbevegelsen gjør og står for, er den største hindringen for å få flere med innvandrerbakgrunn til å engasjere seg, mener Abdi.
Martin Guttormsen Slørdal
Ungdomstillitsvalgt i Fagforbundet Mohamed Amaleti Abdi har mange ganger opplevd rasisme og grov hets i sosiale medier. – Uten miljøet i AUF og Fagforbundet Ung hadde jeg sluttet å engasjere meg for lenge siden, sier han.
ragnhild@lomedia.no
– Det er en grunn til at jeg engasjerte meg i Fagforbundet. Her følte jeg meg hjemme, sier Abdi.
• Innvandrerungdom vil bidra politisk: – Fagforbundet bør rekruttere tillitsvalgte bevisst
Han kom som enslig mindreårig asylsøker til Norge som 17-åring, og svarer «Fredrikstad» når LO-Aktuelt spør hvor han er vokst opp. Det var i Fredrikstad AUF han engasjerte seg politisk først. Ved kommunevalget i 2019 fikk han så mange slengere at han føk rett opp fra 33. til 5. plass på Arbeiderpartiets liste. Dermed fikk han plass i bystyret i Fredrikstad som 26-åring. I dag er Abdi ferdig utdannet helsefagarbeider og vara til Fagforbundets sentrale ungdomsutvalg.
Det første ordentlige møtet med Fagforbundet fikk Abdi under Fagforbundet Ungs sommerfestival i 2016.
– Jeg kjente meg veldig velkommen, og opplevde det som et inkluderende miljø. Jeg følte meg hjemme rett og slett.
• Rekordøkning i antall studentmedlemmer: — Vi har mange spennende planer
Hetset av nettroll
Miljøet i fagbevegelsen og i arbeiderbevegelsen har vært avgjørende når Abdi har fått smake fremmedhatet som finnes i deler av befolkningen. I et innlegg i Fredriksstad Blad forteller han om sine erfaringer. Som lokalpolitiker og tillitsvalgt har han opplevd skjellsord og grov hets når han har frontet saker i offentligheten. På sosiale medier har han blitt kalt «jævla somalier», «neger», «terrorist» og «bæsj». Etter et arbeidsplassbesøk under valgkampen i fjor, måtte LO i Fredrikstad fjerne et innlegg der Abdi var med fordi hetsen ble for grov.
Men hele tiden har Abdi følt at fagforeningsmiljøet har tatt kampen for ham.
– Fagforeningskamerater og partikollegaer ringer meg og støtter meg når jeg opplever rasisme og hatytringer. Jeg opplevde å ha hele fagbevegelsen i ryggen.
– Mange ville nok tenkt at «dette gidder jeg ikke mer» og trukket seg ut av alle verv. Har du noen gang tenkt sånn?
– Ja, det har jeg følt flere ganger. Men jeg har tro på at hvis ikke jeg tar den kampen i dag, så vil ingen andre orke å ta den heller. Hadde det ikke vært for støtten fra Fagforbundet Ung og fra AUF, så hadde jeg nok sluttet å engasjere meg for lenge siden.
DEMOKRATI: – Et demokrati må gjenspeile hele befolkningen. Her har fagbevegelsen fortsatt en lang vei å gå.
Martin Guttormsen Slørdal
Gjenspeiler ikke medlemsmassen
Med unntak av én enkelt episode har Mohamed Amaleti Abdi bare møtt positive og inkluderende holdninger i fagbevegelsen. Like fullt mener Abdi at også fagbevegelsen har en jobb å gjøre. Fortsatt er det relativt få tillitsvalgte med minoritetsbakgrunn, og LO har en lang vei å gå før organisasjonen kan sies å speile mangfoldet i befolkningen, mener han. For tiden leder Abdi et prosjekt i Fagforbundet som nettopp handler om å rekruttere flere unge med minoritetsbakgrunn. I korte videosnutter på sosiale medier forteller medlemmer og tillitsvalgte på sine respektive morsmål om hvorfor de er medlemmer i Fagforbundet.
– Fagforbundet og fagbevegelsen generelt må prioritere å rekruttere flere tillitsvalgte med minoritetsbakgrunn for å formidle det budskapet. Mange land har ikke et system som fagbevegelsen i Norge. I noen land finnes ingen fagbevegelse i det hele tatt. At vi ikke når ut med informasjon om hva fagbevegelsen gjør og står for, er den største hindringen for å få flere med innvandrerbakgrunn til å engasjere seg, mener Abdi.
Tøffere arbeidsmarked for minoritetsungdom
Han tror arbeidstakere og medlemmer med ikke-norsk bakgrunn har lettere for å stille spørsmål og ta opp problemer med tillitsvalgte som heller ikke tilhører majoritetsbefolkningen. Et eksempel kan være diskriminering i arbeidslivet. At personer med minoritetsbakgrunn diskrimineres fordi de har «feil» navn og «feil» hudfarge er dessverre et stort problem i norsk arbeidsliv, påpeker Abdi.
– Jeg har snakket med ungdommer som har søkt 50 sommerjobber, men som ikke får jobb fordi de heter Mohammed eller Ali. Jeg prøver å motivere dem til å fortsette å søke, men det gjør meg veldig vondt å høre. Folk mister selvtilliten.
Her har fagbevegelsen en stor jobb å gjøre framover, mener Abdi. En jobb som LO og forbundene bør legge hele sin tyngde bak.
– For dette er en kamp Mohamed ikke kan ta alene, sier 27-åringen.