JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ungdommen hyller den avdøde LO-sjefen

«Hans-Christian snakket med oss, ikke til oss»

PÅ LAG: LO-ungdommene opplevde at Hans-Christian Gabrielsen alltid hadde tid til dem. Her er han på besøk i LO-teltet under AUFs sommerleir i 2017.

PÅ LAG: LO-ungdommene opplevde at Hans-Christian Gabrielsen alltid hadde tid til dem. Her er han på besøk i LO-teltet under AUFs sommerleir i 2017.

Privat

Ungdommene i Fagforbundet minnes en lyttende og engasjert LO-leder som fikk alle til å føle seg inkludert.

2021031008204120210310082158

eva.ler.nilsen@fagbladet.no

«Ord blir fattige. Takk for at du alltid var den som snakket med oss ungdommen, og ikke til oss», skrev tidligere leder av Fagforbundet Ung, Christina Beck Jørgensen på sin Facebook-side da det tirsdag ble kjent at LO-leder Hans-Christian Gabrielsen var død.

Portrett 2019: Slik var veien fra fabrikkgølvet til toppen av fagbevegelsen

Tok de unge med på råd

Jørgensen, som også var ungdomsrepresentant i LO-sekretariatet i flere år, forteller at Gabrielsen alltid var lydhør for de unges stemmer.

– Det var alltid mulig å stikke innom og ta en prat med ham, og han ønsket alltid våre meninger om ulike saker. De årene jeg satt i sekretariatet, opplevde jeg ofte å få spørsmål om ungdommens syn på forskjellige saker, sier Jørgensen.

Lang kamp

Hun forteller at LO-ungdommene måtte kjempe en lang kamp for å bli representert i sekretariatet, og at de lykkes med å få det vedtatt på kongressen i 2013.

– Det var en stor seier, og en som var positiv til dette hele veien, var Hans-Christian, legger hun til.

TATT MED PÅ RÅD: Christina Beck Jørgensen var i mange år ungdomsrepresentant i LO-sekretariatet. – Jeg ble alltid sett og hørt, sier hun. Her fra sekretariatsalen i 2014.

TATT MED PÅ RÅD: Christina Beck Jørgensen var i mange år ungdomsrepresentant i LO-sekretariatet. – Jeg ble alltid sett og hørt, sier hun. Her fra sekretariatsalen i 2014.

Sissel M. Rasmussen

Genuint interessert leder

Christina Beck Jørgensen forteller til Fagbladet at hun flere ganger fikk oppleve en genuint interessert LO-leder i aksjon i møte med unge medlemmer.

– Du merker fort om noen er der fordi de må eller fordi de vil. Hans-Christian ville lære, oppleve og høre på medlemmene for på best mulig måte å jobbe for deres hverdag, sier Jørgensen.

– Både som tidligere leder i Fagforbundet Ung og som ungdomsrepresentanten i sekretariatet følte jeg meg alltid sett og hørt. Jeg er utrolig takknemlig for at Hans-Christian alltid tok oss med i diskusjonene og avgjørelsene om vår felles fremtid. Dette er et stort tap for fagbevegelsen, sier Christina Beck Jørgensen til Fagbladet.

Mette Nord i dyp sorg: – LO har mistet en leder vi hadde regnet med skulle virke i mange år framover

– Stilte alltid opp

Nåværende leder av Fagforbundet Ung, Mats Monsen, mottok budskapet om LO-lederens bortgang med sjokk.

– Hans-Christian var et forbilde og en fantastisk leder, sier han til Fagbladet.

Monsen beskriver Gabrielsen som en lyttende leder som tok medlemmer og tillitsvalgte alvorlig – ikke minst var han opptatt av ungdommen.

– Han stilte alltid opp og lyttet til ungdommens utfordringer. Han var en samlende leder som bygde broer og sørget for at alle følte seg inkludert. Når Hans-Christian deltok på samlinger med ungdommen, tok han seg tid å snakke med oss og høre på vårt engasjement, sier Monsen.

Grillmester på sommerleir

Ungdomslederen har sine fineste minner om Hans-Christian Gabrielsen fra Utøya.

– Jeg husker spesielt godt da han kom for å besøke LO-teltet og LO-tunet under AUFs sommerleirer. Han kom ikke bare å holde en innledning, men han ble værende sammen med oss unge tillitsvalgte utover dagen. Han ble igjen og laget grillmat til alle de organiserte ungdommene som var på sommerleir, forteller Monsen.

OPPTATT AV DE UNGE: – Hans-Christian stilte alltid opp og lyttet til ungdommens utfordringer, sier leder av Fagforbundet Ung, Mats Monsen.

OPPTATT AV DE UNGE: – Hans-Christian stilte alltid opp og lyttet til ungdommens utfordringer, sier leder av Fagforbundet Ung, Mats Monsen.

Fagforbundet

– En av de flotteste i fagbevegelsen

Nestleder av Fagforbundet Ung, Victoria De Oliveira, minnes også et godt vennskap med LO-lederen.

– Hans-Christian var et av de flotteste menneskene jeg har møtt i min tid i fagbevegelsen. En mann som virkelig lyttet og var til stede. En samlende leder med et sterkt engasjement for menneskene og samfunnet, sier Oliveira til Fagforbundet Ung sine nettsider.

Samlende LO-leder

Hans-Christian Gabrielsen døde tirsdag 9. mars, trolig av hjertesvikt. Han etterlater seg kone og en datter.
Gabrielsen ble valgt til leder av LO på kongressen i 2017. Før det hadde han vært nestleder. Han kom inn i LO-ledelsen etter mange år i Fellesforbundet.

Gabrielsen omtales som en samlende LO-leder. I en kommentar av redaktør Svein-Yngve Madssen i LO-Aktuelt understrekes Gabrielsens evne til å forene og tenke fellesskap:

«De tradisjonelle motsetningene mellom offentlig og privat sektor har knapt vært synlige de siste årene. Ingen tvilte på at han var industriens mann. Men han så på verdiskapningen der som grunnlaget for en sterk offentlig sektor. Dette samspillet mellom industri, velferd og utdanning var viktig for Gabrielsen», skriver Madssen.

Les hele kommentaren her: Et stort tap for arbeiderbevegelsen og fellesskapet

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy