ENIGE? Per Kristian Sundnes KS og Mette Nord LO Kommune/Fagforbundet prøver å bli enige om et resultat innen fristen.
Per Flakstad
knut.nygaard@fagbladet
Følg innspurten i kommuneoppgjøret på Fagbladets Facebookside og på fagbladet.no
Les også: • Slik følger du med på lønnsoppgjøret
Fristen for å komme til enighet i årets kommuneoppgjør går ut ved midnatt til 1. mai - altså lørdag natt. Etter det Fagbladet erfarer jobber partene – KS og LO Kommune – nå hardt for å prøve å komme til ennighet innen fristens utløp. Det er knyttet spenning til om det kommer i havn innen 1. mai.
Krever generelt tillegg
LO Kommunes hovedkrav er et generelt tillegg på 10 400 kroner til alle, og at minstelønn og ubekvemstillegg økes. Det vil kunne løfte de lavest på stigen og redusere lønnsforskjellene mellom kvinner og menn.
Etter at KS kom med sitt tilbud i forhandlingene, mente forhandlingsleder Mette Nord for LO Kommune at det var langt fram til et resultat.
IKKE ENIGE: Mette Nord mente at tilbudet som Per Kristian Sundnes la fram i kommuneoppgjøret har elementer som er svært problematiske.
Per Flakstad
Les også: • Slik foregår lønnsoppgjøret
Nytt ansiennitetstillegg
I tillegg fremmet LO Kommune krav om at det innføres et 16 års ansiennitetstillegg for flere av stillingsgruppene.
Når det gjelder AFP og offentlig tjenestepensjon er en rekke forhold uavklart, og partene må jobbe videre med problemstillinger knytta til pensjon. LO Kommune krever at en eventuell ny, offentlig tjenestepensjon skal være livsvarig, kjønnsnøytral og forutsigbar.
Spekter-forhandlingene
LO Stat har fått med Spekter på en midlertidig pensjonsløsning i kultursektoren. Målet er også der å få til en felles, livsvarig ordning som likestiller kvinner og menn.
Les også: • Denne mannen vil øke lønnsforskjellene i Norge
– Vi har fått viktige gjennomslag på kjønnsnøytrale og livsvarige pensjoner. Vi har sikret en svært god midlertidig pensjon for ansatte i kultursektoren. Det gjør at vi velger forhandlingsløsning framfor brudd, mekling og en eventuell streik, sa Eivind Gran, forhandlingsleder og nestleder i LO Stat.
Mange oppgjør – ulike faser
Fagforbundet har og er part i omlag 70 tariffavtaler. Det betyr at selv om KS, Staten og Spekter er i havn så fortsetter mange forhandlinger. De områdene som har flest medlemmer blir gjerne ferdig først.
Det skjer ved at partene blir enige seg imellom eller at de trenger bistand fra riksmekler. Hvis partene ikke klarer å bli enige om et anbefalt resultat innen tidsfristen, eller ved mekling på overtid, blir det konflikt, som oftest streik. Hvis partene anbefaler en meklingsløsning, blir dette sendt til uravstemning blant medlemmene.
Les også: • Hit kommer LO- og Ap- toppene 1. mai
Colourbox
SPENTE PÅ DOMMEN: Camilla Røysland, Gunn-Evelyn Kristensen og Anna Ghazaryan ble oppsagt og gikk til sak for å få beholde jobbene sine. Det siste Fagforbundet-medlemmet som er med på søksmålet var ikke til stede da bildet ble tatt.
Bjørn Kristian Rudaa, Fagforbundet
GLEMMER IKKE: Ambulansefagarbeiderne Jean-René Ylönen (t.v.) og Espen Munthe-Kaas (t.h.) hadde nattevakt på Ullevål sykehus i Oslo da Gjerdrum-alarmen gikk. Her med sjefen Roar Blyverket (foran), som var operativ leder for helsepersonellet på stedet.
Anita Arntzen
ADVARSEL: Forskeren og forfatteren Jonathan Neale (72) innledet på Broen til fremtiden-konferansen torsdag, og sa at koronapandemien er bare en forsmak på hvordan klimakrisen vil bli. (Arkivfoto)
Per Flakstad
INN I DET UKJENTE: I tillegg til at det hastet å drive redningsarbeid, hastet det å sikre stedet så redningsarbeiderne ikke risikerte å bli ofre for raset selv.
Ola Tangen/Oslo brann og redningsvesen
Helsepersonell blir oftere smittet av korona enn andre.
Colourbox.com