JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Eier vil heller legge ned barnehage enn å ha tariffavtale

Har streiket i to uker: Planlegger mekling i barnehagestreik

UVANLIG STREIK: Konflikten i Trøndelag er landets eneste streik som handler om en skal ha tariffavtale i en barnehage eller ikke. Fra venstre: Streikende barne- og ungdomsarbeider Ingrid Hangmark, leder av Fagforbundet Inderøy, Bente Pedersen og streikende barne- og ungdomsarbeider Camilla Anshus.

UVANLIG STREIK: Konflikten i Trøndelag er landets eneste streik som handler om en skal ha tariffavtale i en barnehage eller ikke. Fra venstre: Streikende barne- og ungdomsarbeider Ingrid Hangmark, leder av Fagforbundet Inderøy, Bente Pedersen og streikende barne- og ungdomsarbeider Camilla Anshus.

Lena Knutli

Konflikten har stått helt låst og det er mistanker om streikebryteri. Nå skal barnehageeieren som ikke vil gi de ansatte tariff og Fagforbundet møtes for mekling.

2018050413325320230821171436

oystein.windstad@fagbladet.no

Fagforbundets medlemmer har streiket siden midten av april ved Elvebakken Barnehage AS i Inderøy i Trøndelag. Streiken kom etter at eieren ville avslutte tariffavtalen fra 2015, som hun mener er for dyr.

Fagforbundet opprørte etter mulig streikebryteri ved barnehage

Planlegger ny mekling

Fagforbundet, LO og flere LO-tilknyttede forbund har mobilisert og vist støtte med blant annet fanemarkering utenfor barnehagen. Etter det Fagbladet erfarer, har det vært liten bevegelse mellom partene etter at streiken startet. Meklingsmannen planlegger ny mekling mellom Fagforbundet og eieren 22. mai. Eierens advokat bekrefter at de kommer på meklingen som er standard å ha en måned etter en streik har startet. Saken blir sett på som en viktig prinsippsak. Fagforbundets ledelse mener det skal være samme lønns- og arbeidsvilkår om en jobber i privat eller offentlig barnehage. De viser også til at barnehagen har gått med overskudd og at det har blitt tatt utbytte.

Eier vil heller legge ned barnehage enn å fortsette med avtale

Flere medlemmer og streikende

Konflikten har vekket oppmerksomhet og flere oppslag i media. I tillegg til Fagbladet har blant andre NRK og Adresseavisen omtalt den noe uvanlige streiken. Barnehagen har åtte ansatte. Tidligere var fire organisert i Fagforbundet. Siden streiken startet, har to nye meldt seg inn, en pedagog og en lærling. Fra før streiket fire og torsdag ble et femte medlem tatt ut i streik. Fra før er det kjent at Fagforbundet undersøker om det kan foregå streikebryteri i barnehagen.

Tjener du mindre enn andre i ditt yrke? Sjekk lønna i over 300 jobber

Sjekk hvor mye mer du får i lønn etter kommuneoppgjøret

Fakta om Elvebakken barnehage

• Ligger i Inderøy kommune i Trøndelag.

• Hadde 4,5 millioner kroner i inntekter og et overskudd på 619.000 kroner i 2016.

• Det ble tatt ut 200.000 kroner i utbytte i 2016.

• Hadde 3,6 millioner kroner i inntekter og et overskudd på 700.000 kroner i 2015.

• Hadde 2,6 millioner kroner i inntekter og et overskudd på 280.000 kroner i 2014.

• Det ble tatt ut 150.000 kroner i utbytte i 2014.

(Kilde: Proff.no)

Fakta om tariffavtale

• Avtale om lønns- og arbeidsvilkår som minstelønn, pensjon, arbeidstid, overtidsbetaling og videreutdanning.

• Blir inngått av en arbeidsgiverorganisasjon og en arbeidstakerorganisasjon.

• Det er forhandlinger om tariffoppgjør annethvert år.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy