pixnio.com
karin.svendsen@fagbladet.no
Folkehelseinstituttet (FHI) mener at de aller fleste friske personer som tar vaksinen mot covid-19, vil få små bivirkninger. Disse vil mer enn oppveies av redusert risiko for å bli alvorlig sjuk hvis de blir smitta av korona. Det gjelder også de aller fleste eldre med eller uten alvorlige diagnoser.
Fagforbundet oppfordrer derfor sine medlemmer til å la seg vaksinere.
En dødelig sjukdom
– Vi vet at covid-19 er en potensielt dødelig sjukdom, sier Iren Luther. Hun er utdanna både hjelpepleier og sjukepleier og er nå medlem av AU og leder i Yrkesseksjon helse og sosial i Fagforbundet.
Iren Luther.
Birgit Dannenberg
Luther og resten av forbundsledelsen vet at en del medlemmer er skeptiske til vaksinene på grunn av mulige bivirkninger. Denne skepsisen kommenterer hun slik:
– Antall personer som har fått alvorlige bivirkninger under utprøving av de ulike vaksinene, er svært lavt. Det samme har vi sett etter at vaksinene er gitt til de første eldre og utvalgte helsearbeidere, sier hun til Fagbladet.
• Slik vil hun fordele vaksinene
Mange av dem som er vaksinert, opplever ifølge FHI mildere og forbigående bivirkninger som feber, hodepine, smerter på stikkstedet og influensalignende symptomer. Denne tilstanden varer som regel en dag eller to.
Selv er ikke Luther i tvil om at hun vil la seg vaksinere:
– Jeg vil heller ha en dag eller to med litt vondt enn å risikere å få covid-19 med langvarige og alvorlige ettervirkninger som i stor grad kan ødelegge livskvaliteten.
Allergiske reaksjoner
Fagforbundet mener det ikke er noen grunn til å være engstelig for allergiske reaksjoner etter vaksinen. Ifølge FHI er det kun meldt om få tilfeller av allergisk reaksjon.
– De som vaksinerer, er fullt klar over denne risikoen. De er godt forberedt og har kompetanse til å behandle slike reaksjoner, sier Iren Luther.
Utsatte yrkesgrupper
Lederen i yrkesseksjonen sier at mange av Fagforbundets medlemmer er i hyppig kontakt med folk innenfor risikogruppene.
– Dermed er de svært utsatt for smitte. Og de er fremfor alt redd for å smitte pasientene, sier Luther.
Hun håper at de som arbeider på intensivavdelinger og teststasjoner så fort som mulig får tilbud om vaksine. Og at de takker ja.
• – Vaksiner deg eller finn deg ny jobb!
Fagforbundet mener ledelsen på sjukehus og i kommunene bør ta initiativ til å diskutere med de tillitsvalgte hvem som først bør vaksineres.
– Kanskje er renholdere, portører, ambulansearbeidere og andre blant de mest utsatte, sier Luther.
Hun understreker at det som avgjør smitterisiko, er hvor mye og hvor nær kontakt de ansatte har med pasientene. Og da særlig med pasienter som er eller kan være smittet av covid-19.
70/30
Agnes Bridge Walton
SVELGET UNNA: Strandavatnet rommer 554 millioner kubikkmeter vann. Det var det god bruk for da "Hans" buldret i vei. Vedlikeholdsarbeiderne Torbjørn Haugo og Jan Egil Grue inspiserer. Til høyre i bildet ses overløpet der det bare er centimetere igjen.
Werner Juvik
Jonas Fagereng Jacobsen
HYLLET FOR ÅPENHET: F.v. Hjelpepleier Elisabeth Andersson, og sykepleierne Svanhild Furre Johannessen og Linda Hellesø fikk Flaviusprisen under Åpenhetsseminaret på Pressens Hus i Oslo torsdag 21. september.
Marte Bjerke
GLEDER SEG PÅ MAT: Gunhild Johansen (til venstre) og Ingunn Svensgård åpner bakken med varm mat. Marte Husum i bakgrunnen og Kacper Roza, Alva Linea Myklemyr. Med de to dansende Lydia Emilie Foss Flaathen og Limar i front.
Werner Juvik
Nye tider: "Et super-resultat" kaller helsefagarbeider Gina Næss Høyres valgresultat i Trondheim. Samtidig har valgkampen hatt noen uventede konsekvenser. Næss har blant annet funnet mange gode samtalepartnere blant frivillige i andre partier. - Det har utvidet horisonten min. Vi ønsker alle å bidra med noe og er ofte enig i viktige saker. Jeg tror framtida blir å kjempe på tvers av politiske skillelinje for viktige saker.
Ole Martin Wold