JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Oppfordrer medlemmene til å vaksinere seg:

«Heller litt sjuk av vaksine enn veldig sjuk av covid-19»

pixnio.com

Fagforbundet oppfordrer alle sine medlemmene til å ta korona-vaksinen. Iren Luther håper at de som er mest i kontakt med pasienter, først får tilbud om vaksine.

2021012515360920210125153638

karin.svendsen@fagbladet.no

Folkehelseinstituttet (FHI) mener at de aller fleste friske personer som tar vaksinen mot covid-19, vil få små bivirkninger. Disse vil mer enn oppveies av redusert risiko for å bli alvorlig sjuk hvis de blir smitta av korona. Det gjelder også de aller fleste eldre med eller uten alvorlige diagnoser.

Fagforbundet oppfordrer derfor sine medlemmer til å la seg vaksinere.

En dødelig sjukdom

– Vi vet at covid-19 er en potensielt dødelig sjukdom, sier Iren Luther. Hun er utdanna både hjelpepleier og sjukepleier og er nå medlem av AU og leder i Yrkesseksjon helse og sosial i Fagforbundet.

Iren Luther.

Iren Luther.

Birgit Dannenberg

Luther og resten av forbundsledelsen vet at en del medlemmer er skeptiske til vaksinene på grunn av mulige bivirkninger. Denne skepsisen kommenterer hun slik:

– Antall personer som har fått alvorlige bivirkninger under utprøving av de ulike vaksinene, er svært lavt. Det samme har vi sett etter at vaksinene er gitt til de første eldre og utvalgte helsearbeidere, sier hun til Fagbladet.

Slik vil hun fordele vaksinene

Mange av dem som er vaksinert, opplever ifølge FHI mildere og forbigående bivirkninger som feber, hodepine, smerter på stikkstedet og influensalignende symptomer. Denne tilstanden varer som regel en dag eller to.

Selv er ikke Luther i tvil om at hun vil la seg vaksinere:

– Jeg vil heller ha en dag eller to med litt vondt enn å risikere å få covid-19 med langvarige og alvorlige ettervirkninger som i stor grad kan ødelegge livskvaliteten.

Allergiske reaksjoner

Fagforbundet mener det ikke er noen grunn til å være engstelig for allergiske reaksjoner etter vaksinen. Ifølge FHI er det kun meldt om få tilfeller av allergisk reaksjon.

– De som vaksinerer, er fullt klar over denne risikoen. De er godt forberedt og har kompetanse til å behandle slike reaksjoner, sier Iren Luther.

Utsatte yrkesgrupper

Lederen i yrkesseksjonen sier at mange av Fagforbundets medlemmer er i hyppig kontakt med folk innenfor risikogruppene.

– Dermed er de svært utsatt for smitte. Og de er fremfor alt redd for å smitte pasientene, sier Luther.

Hun håper at de som arbeider på intensivavdelinger og teststasjoner så fort som mulig får tilbud om vaksine. Og at de takker ja.

– Vaksiner deg eller finn deg ny jobb!

Fagforbundet mener ledelsen på sjukehus og i kommunene bør ta initiativ til å diskutere med de tillitsvalgte hvem som først bør vaksineres.

– Kanskje er renholdere, portører, ambulansearbeidere og andre blant de mest utsatte, sier Luther.

Hun understreker at det som avgjør smitterisiko, er hvor mye og hvor nær kontakt de ansatte har med pasientene. Og da særlig med pasienter som er eller kan være smittet av covid-19.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy