Besto sommerkurs i både norsk og matte
Helsefagarbeider Tine (27) i full gang med høgskolestudiene i sykepleie
Privat
Tine Melby (27) er en av 30 helsefagarbeidere som nå studerer sykepleie på HiOA. – Sommeren med forkurs i norsk og matte var krevende, men morsom.
karin.svendsen@fagbladet.no
Etter fem år som fagarbeider begynte Tine Melby på HiOA (Høgskolen i Oslo og Akershus) nå i august. Seks uker av sommeren brukte hun og 29 andre helsefagarbeidere på forkurs i matematikk og norsk.
• Nå kan helsefagarbeidere studere sykepleie
Endelig Tinas tur
Tine Melby har arbeidet i bolig for yngre personer med funksjonshemning, på sykehjem og i hjemmetjenesten siden hun tok fagbrev i 2012.
– Jeg har alltid hatt lyst til å studere videre, men det har ikke passa. Nå var det min tur, forteller hun.
Krevende sommer
Tross intens jobbing og lite fri i sommer, er hun glad for at hun kom inn på studiet. Hun er også letta over at hun har bestått prøvene i både norsk og matematikk.
– Jeg følte meg usikker på hvordan det skulle gå i matte. Men med to enestående lærere som var engasjert i hver enkelt av oss, følte jeg meg etter hvert trygg, forteller hun.
Ser framover
Nå er Tine Melby godt i gang med studiene.
– Her gjelder det å holde tunga rett i munnen, for informasjonen strømmer på, sier hun.
Tina bor på Bjørkelangen i Akershus, og håper på en yrkeskarriere ved det nye helsehuset som er under planlegging der.
• Åge hadde fluelarver i såret før han døde
Gode resultater
Av de 30 studentene ved høgskolens filial på Kjeller har over 75 prosent bestått matematikkprøven hittil. De som ikke bestod prøven før studiestart, får en ny sjanse 1. september. Hvis det blir nødvendig, kan de prøve seg enda en gang.
Enda flere bestod norskprøven. Også de som strøyk i norsk, får to nye forsøk i løpet av første semester.
• Her havner skattepengene våre
– Fagarbeiderne kan mye fra før
Iren Luther, nestleder i Fagforbundet Seksjon helse og sosial (SHS), tok selv utdanning som sykepleier etter å ha arbeider 15 år som hjelpepleier.
– Jeg oppfatta ikke alle timene på høgskolen som like nyttige. Jeg var jo allerede hjelpepleier med lang praksis og kunne derfor mye fra før, sier hun.
Nestlederen i SHS anser pilotprosjektet ved HiOA som et skritt på veien mot en reell Y-vei (vei fra fagbrev til høgskole- eller universitetsutdanning) til sykepleieryrket. Hun er spent på evalueringen av prosjektet, og håper utdanninga blir noe endret etter prosjektperioden.
For Iren Luther mener systemet med obligatorisk forkurs i norsk og matematikk bygger på en undervurdering av helsefagarbeidernes faktiske kompetanse.
• – De med fagbrev i bunnen er A-laget
– En reell Y-vei burde være modulbasert. Da ville helsefagarbeiderne ha sluppet å ta de fagene de allerede har vært gjennom, sier hun.
– Hvis noen skulle føle seg usikre på medikamentutregning, kunne de ha fått tilbud om et kurs i akkurat det.