JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Care.com

Helsetilsynet om tjenesteplattformen Care.com: – Dersom en kommune bruker Care.com for å skaffe vikarer, er det kommunens ansvar å sikre forsvarlige tjenester til innbyggerne

CARE.COM: Fagbladet har tidligere skrevet om tjenesteplattformen Care.com. Nå har både Helsetilsynet og Arbeidstilsynet kommentert saken.

CARE.COM: Fagbladet har tidligere skrevet om tjenesteplattformen Care.com. Nå har både Helsetilsynet og Arbeidstilsynet kommentert saken.

Jack Finnigan/Unsplash

Helsetilsynet og Arbeidstilsynet kommenterer tjenesteplattformen som har sitt europeiske hovedkontor i Berlin, men som står for all formidling av omsorg i Norge.

2019071510300020230821171436

hanna.skotheim@fagbladet.no

I vår testet Fagbladet tjenesteplattformen Care.com, som nå er på full fart inn i Norge. På hjemmesiden kan du finne hjelpere til pleie- og omsorgstjenester i hjemmet. Fagbladet fikk foreslått timelønn på 88 til 113 kroner i timen, og når vi søkte etter hjelp, fikk vi tilbud helt ned i femti kroner timen.

Nettstedet framstår som et bemanningsbyrå, men er ikke det. Det er kun en matching plattform som formidler kontakt mellom oppdragstilbyder og kjøper, ifølge selskapet selv. I Norge finnes det verken et ansvarlig firma eller ledere, da disse har sete i Berlin.

Nettbasert formidling av privat pleie og omsorg på full fart inn i Norge

– Problematisk

Fagbladet har tidligere skrevet om fenomenet og spurte i den forbindelse Helsedirektoratet, Helsetilsynet og Forbrukertilsynet om hvem som kan stilles til ansvar dersom mottaker ikke får forsvarlig pleie.

Vi ble sendt fram og tilbake mange ganger, og konklusjonene var at de eneste ansvarlige er de som utfører tjenesten og mottakeren som arbeidsgiver.

Nettbasert formidling av privat pleie og omsorg på full fart inn i Norge

Avdelingsdirektør i Forbrukertilsynet, Tonje Hovde Skjelbostad, svarte blant annet:

– Vi ser at dette kan være problematisk. Nordmenn er vant med at helsetjenester er godt regulert med konkrete rettigheter dersom feil oppstår.

{f1}

Omfattes ikke av helsepersonelloven

Nå har også Helsetilsynet og Arbeidstilsynet kommentert saken.

– Dersom for eksempel en kommune ønsker å bruke denne tjenesteplattformen for å skaffe vikarer, er det kommunens ansvar å sikre riktig kompetanse og forsvarlige tjenester til innbyggerne. Men er det en pårørende som ønsker en person som kan være sosial støtte til et eldre familiemedlem, er det slik vi i Helsetilsynet ser det, en privatsak, sier Eli Hanasand, fagsjef i Helsetilsynet.

Autorisert helsepersonell som gir helsehjelp i Norge, er underlagt helsepersonelloven og må gi forsvarlige helse- og omsorgstjenester. Ufaglærte privatpersoner som tilbyr tjenester omfattes ikke av helsepersonelloven med mindre tjenestene innebærer helsehjelp. Helsetilsynet og fylkesmennene fører altså ikke tilsyn med for eksempel privatpersoner som tilbyr sosial støtte til eldre.

– Dersom man vil undersøke om en person er autorisert helsepersonell, kan man sjekke i Helsepersonellregisteret. Det er denne fremgangsmåten vikarbyråene i stor grad bruker, sier Hanasand, som oppfordrer privatpersoner til å gjøre dette siden det ikke er gitt at tjenesteyterne på Care.com er autoriserte.

Har ikke nødvendigvis arbeidsgiveransvar

Arbeidstilsynet har lest saken Fagbladet publiserte for noen uker siden, og de sier at de over lengre tid har sett en utvikling hvor flere beveger seg bort fra det tradisjonelle arbeidsgiver- og arbeidstakerforholdet på ulike måter. De viser til regjeringen, som ved Finansdepartementet satt ned et utvalg for å se på hvilke muligheter og utfordringer denne delingsøkonomien medfører.

Skatteetaten forklarer delingsøkonomi som en forretningsmodell der privatpersoner selger tjenester eller leier ut eiendeler direkte eller ved hjelp av formidlingsselskaper. Ifølge Arbeidstilsynet eksisterer det imidlertid en del begrepsuklarheter om hva blant annet delingsøkonomi er.

– Det er også uklart hva det betyr når det skjer formidling av tjenester mellom en oppdragstaker som ikke er en arbeidstaker og mellom en formidler som ikke er en arbeidsgiver. Slik Fagbladet beskriver det i saken om Care.com, er plattformen en formidling av en tjeneste, og det er ikke nødvendigvis slik at eieren av denne tjenesteplattformen har noe arbeidsgiveransvar, skriver Arbeidstilsynet i en e-post til Fagbladet.

Flere arbeidsgivere har blitt tvunget til å ansette oppdragstakere fast, sier ekspert

Hvorvidt det likevel faktisk foreligger et arbeidsgiver- og arbeidstakerforhold er noe Arbeidstilsynet vurderer på selvstendig grunnlag i hvert enkelt tilfelle ved tilsyn, informerer de om.

– Det kan vi gjøre uavhengig av hva partene har avtalt eller er enige om, skriver de videre i e-posten.

Care.com

• Care.com er et amerikansk konsept og verdens største online markedsplass for pleie, omsorg og hjelp til hjemmet, ifølge selskapet selv.

• Nettstedet er ferskt i Norge, men har allerede flere hundre abonnenter og omsorgstilbydere av alt fra eldreomsorg og personlig assistanse til barnepass eller hjelp i hjemmet i Norge.

• I USA har markedsplassen mottatt mye kritikk etter at kriminelle har fått operere som tilbydere, ifølge en rapport gjengitt i Wall Street Journal. Flere tusen tilbydere av tjenester ble fjernet tidligere i år etter kritikken.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy