JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tett tvekamp i Tromsø

Her blåser det fra høyre: 4400 medlemmer i Fagforbundet kan avgjøre valget

Valget i Tromsø blir mer spennende enn Torleif Norbakk, Maika Soleng og Eivor Haukland i Fagforbundet Tromsø liker

Valget i Tromsø blir mer spennende enn Torleif Norbakk, Maika Soleng og Eivor Haukland i Fagforbundet Tromsø liker

Kathrine Geard

Høyrevinden har nådd Tromsø. Nå frykter tillitsvalgte at kommunale tjenester vil bli privatisert.

2023082210393820230822120123

kathrine.geard@fagbladet.no

En måling som Norstat gjorde for NRK midt i juni, viser at de rødgrønne kan miste styringa i Tromsø etter åtte år i førersetet. Høyre var der det klart største partiet med 26,9 prosent oppslutning, mens Arbeiderpartiet ligger stabilt på historisk lave 18,9 prosent.

Sammen er Høyre og Frp større enn AP, SV, MDG og Senterpartiet, som har makta i dag. Framgangen skyldes for en stor del at SP har sunket som en stein. Ledende tillitsvalgte i Fagforbundet Tromsø advarer sterkt mot konsekvensene dersom målingen blir en realitet og det rødgrønne flertallet ryker.

Tror ikke et sekund på at Høyre ikke vil privatisere

– Høyre går til valg på at de skal privatisere. Det står i programmet. Privatisering vil skape større konkurranse om arbeidskrafta som holder tjenestene i drift, og er vår store frykt, sier leder i Fagforbundet Tromsø, Maika Soleng, nestleder Torleif Nordbakk og leder for yrkesseksjon helse og sosial, Eivor Haukland.

{f1}

I direkte konkurranse

De peker på at helsevesenet er presset og allerede sliter med å skaffe nok hender i de kommunale tjenestene, og på sykehuset. En illustrasjon på det er en avdeling ved et kommunalt sykehjem som ikke åpner for fullt fordi det skorter på bemanning.

– Hvis Høyre skal begynne å ha private sykehjem eller private hjemmetjenester, så er det jo ikke nok folk til å drifte det sånn som det er i dag.

 Samtidig er de tillitsvalgte opptatt av at ansatte hos private aktører gjennomgående har dårligere lønns- og pensjonsbetingelser enn ansatte ved kommunale sykehjem. 

– Mange har ikke tariffavtale en gang – det ser vi som tillitsvalgte. Det er en helt annen trygghet på en kommunal arbeidsplass.

Mobilisering mot privatisering av helsetjenester har derfor høyeste prioritet for Fagforbundet Tromsø i årets kommunevalg.

TVEKAMP: Maika Soleng, Eivor Haukland og Torleif Norbakk i Fagforbundet Tromsø tror medlemmenes stemmer kan avgjøre et tett valg.

TVEKAMP: Maika Soleng, Eivor Haukland og Torleif Norbakk i Fagforbundet Tromsø tror medlemmenes stemmer kan avgjøre et tett valg.

Kathrine Geard

Privatiseringsløfter

Ordførerkandidat for Tromsø Høyre, Anne Berit Figenschau, har sagt klart fra at partiet vil privatisere hjemmetjenesten i kommende periode. Kommunen skal fortsatt finansiere og tildele, men brukerne skal få velge hvem som pleier dem hjemme. På lengre sikt vil Høyre også privatisere barnehager, barnevern og sykehjem. Dette er gamle toner fra partiet som før de mistet makta i 2015 privatiserte sentralkjøkkenet og hadde som mål å gjøre det samme med reinholderne. Men det politiske skiftet for åtte år siden satte en stopper for det. Det rødgrønne byrådet (2015-19) tok også sentralkjøkkenet tilbake så snart den inngåtte kontrakten utløp.

I en kronikk i Nordlys argumenterer Høyre med at «Det er krevende og rekruttere og beholde helsepersonell, både i kommunene og sykehusene, Da trenger vi å ta i bruk alle gode krefter. Offentlige, ideelle og private». Påstanden møter kraftig motbør fra Maika Soleng.

– Det siste vi trenger, er å konkurranseutsette offentlig Helse-Norge. Vi har personalmangel, vi mangler hender, og alt peker til det verre i tiden framover. Hvordan løser privatisering dette? Det skaper bare enda mer rift om de hendene som allerede er i drift. Det skaper ikke flere hender, slår hun fast.

Meninger: Høyre vil kutte lønna og pensjonen din

Nytt privat sykehus

Det hører med til historien at Aleris bygger det som skal bli landsdelens største private sykehus i byen. Når Aleris Tromsø står ferdig i 2024, skal det kunne ta imot omkring 60 000 pasienter.

– Da tenker jo vi hvor skal de ta fagfolkene fra? For per i dag er det ikke nok hender til de tjenestene som allerede finnes. Jeg skjønner ikke hvordan de skal få nok folk til et nytt sykehus, sier Soleng.

Ettersom rekruttering av fagfolk er en betydelig utfordring, ikke minst i den nordlige landsdelen, er utstrakt bruk av innleid helsepersonell vanlig. Gjerne fra bemanningsbyråer som tilbyr god lønn.

– Det er mange som går i lønnsfella med raske penger her og nå. De tenker ikke på hva som skjer om 10, 15 eller 20 år, og hvert fall ikke på den dagen de skal ha pensjon, mener Eivor Haukland.

– Tiden er overmoden for å skrote bussanbud

Svekket faglig miljø

De tillitsvalgte understreker at det heller ikke fremmer faglig utvikling eller kontinuitet at noen kommer kort innom og gjør en jobb.

–  Du får ikke noe eierskapsforhold til jobben når du tar en vakt her og en vakt der. Og for de fast ansatte blir det veldig tungvint med opplæring av nye folk hver dag.

Samtidig viser en snuoperasjon og nye rekrutteringstiltak ved Helsehuset Tromsø at bemanningsbyråene ikke nødvendigvis trekker det lengste strået. Da den nye lederen Trude Wester overtok roret i fjor vår, manglet helsehuset hele 30 sykepleiere, eller halvparten av alle sykepleierstillingene. I dag er det under ti ubemannede sykepleierstillinger og helsehuset har også ansatt fem nye helsefagarbeidere. Wester trekker fram påslag i lønn, kompetansehevingstiltak, delvis dekning av bolig- eller reiseutgifter til fagfolk bosatt andre steder, turnus med lange friperioder, og relasjonsledelse som viktige virkemidler for å få skuta på rett kjøl. Relasjonsledelse handler om et nært og åpent forhold med god informasjonsflyt mellom ledelse, tillitsvalgte og ansatte. Blant de nyrekrutterte er også flere tidligere vikarer som var innleid fra private tjenesteaktører.

– Ja, de søkte seg til oss fordi de trivdes godt og ønsket en fast jobb, sier Wester.

Kraftig økning i innleie av vikarer i Helse-Norge: Lønna trekker flere sykepleiere

 Aktiv valgkamp

Nordbakk er valgkampansvarlig for Fagforbundet Tromsø. Han har dialogen med samarbeidspartiene Ap, Sv og Rødt, og koordinerer valgarrangementene der Fagforbundets tillitsvalgte skal holde appeller, stå på stands eller være med på arbeidsplassbesøk. Når marginene er så små som målingen tyder på kan hver stemme telle

– Vi har til sammen 4400 medlemmer i Tromsø, og det kan være avgjørende for hvem som sitter ved makta etter valget.

Ordfører Gunnar Wilhelmsen (AP)

Ordfører Gunnar Wilhelmsen (AP)

Foto: Håkon Steinmo/ Tromsø kommune

Blå usikkerhet

Selv om Høyre flyr høyt på målinger, er fortsatt Arbeiderpartiets ordfører Gunnar Wilhelmsen mer populær blant Tromsøs innbyggere enn rivalen Anne Berit Figenschau. Og blå styring av byen er trolig avhengig av samarbeid mellom Høyre og Frp. Det fikk de ikke til ved forrige kommunevalg, fordi Frp ikke ville samarbeide med et parti som ønsket bompenger.

Bompenger ble innført fra januar 2023, men er fortsatt en heit potet. Frp krever et Høyre snur om bompengene for at de skal inngå samarbeid.

For Fagforbundet Tromsø skal uansett jobbe hardt for å mobilisere medlemmene, ikke minst de som jobber i kommunale tjenester, til å bruke stemmeretten mot den fryktede privatiseringen.

– Vi vil ha sterke og gode offentlige tjenester, politikere som lytter på fagfolk og innbyggere, trygge og gode arbeidsforhold med en rettferdig lønn og pensjon, og en bemanningsnorm etter behov.

Tromsø kommune

• Ligger i Troms og Finnmark fylke

• 77 992 innbyggere

• Største arbeidsplasser er Norges arktiske universitet (UiT) og Universitetssykehuset Nord- Norge (UNN).

• Ca 3/4 er ansatt i offentlig og privat tjenesteyting eller forretningsvirksomhet

• Kommunestyret har 43 plasser

• Slik gikk det i kommunevalget i 2019 :

AP 18,9 prosent * SV 16,0 * Høyre 15,5 * SP 11,0 * NBT (Nei til bompenger) 8,7 * FrP 8,6 * MDG 7,4 * Rødt 5,2 * Venstre 3,1 * Krf 2,1

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy