LO-kongressen 2022
Her demonstrerer besteforeldre mot oljeleting utenfor kongressen. Men de roper for døve ører
– Wisting-feltet må ikke åpnes for oljevirksomhet, mener klimaaksjonen
– Kongressen skal ikke bare ta hensyn til dagens medlemmer, men også til morgendagens arbeidere, sier leder for Besteforeldrenes Klimaaksjon, Steinar Winther Christensen.
Per Flakstad
– Fagbevegelsen og klimabevegelsen må stå sammen. Derfor er det trist at LO-ledelsen ikke ha oss med i det omstillingsrådet regjeringen har foreslått og at enkelte forbund vil lete etter olje i Barentshavet, sier lederen i Besteforeldrenes Klimaaksjon Steinar Winther Christensen.
per.flakstad@fagbladet.no
– Vi forventer at LO tenker langsiktig og tar ansvar også for morgendagens arbeidere.
De sto på fortauet utenfor Oslo Kongressenter og ropte taktfast, slik at ingen av de delegatene på vei inn til LO-kongressens første dag skulle unngå å få med seg hva besteforeldrenes Klimaaksjon mener om å åpne det omstridte Wisting-feltet og om miljø- og klimapolitikk generelt.
LO-strid om Wisting-feltet
Nettopp Wisting-feltet kan komme til å bli en nøtt for redaksjonskomiteen som skal forsøke å snekre sammen et kompromiss som hele kongressen kan stille seg bak.
Allerede før kongressen ble det bråk da Fagforbundet og NTL sendte egne høringsuttalelser som sa nei til å åpne for oljeleting i Barentshavet, mens LO som paraplyorganisasjon sendte en høringsuttalelse der de var positive. Det fikk Fellesforbundets leder Jørn Eggum til å rase. Han mener de to forbundene sendte uttalelser som var i strid med det han mener LO samlet er enige om.
• Oljekrangel i LO: Nå vil Fagforbundet la oljen ligge
Ifølge Eggum sier Fagforbundet og NTL nei til 28.000 arbeidsplasser i nord.
Leder for Besteforeldrenes Klimaaksjon, Steinar Winther Christensen, er ikke enig med Eggum:
– Med alt vi nå vet om oljeleting i sårbare områder i Barentshavet, og at det vil være umulig å nå målet om temperaturøkning på under 1,5 grader hvis vi forbruker den oljen som hentes opp, så vil det være uforsvarlig å åpne Wisting-feltet. I tillegg vil det økonomisk sett være et svært risikofylt prosjekt hvis vi tenker oss en framtid der olje blir stadig mindre etterspurt, sier han.
Klimaaktivistene hadde møtt opp utenfor Oslo kongressenter for å si sin mening om blant annet framtidig oljeleting til LO-delegatene.
Per Flakstad
Eggum berømmet besteforeldrenes engasjement
Christensen understreker at Besteforeldrenes klimaaksjon ikke sier nei til stans i oljeutvinningen nå, men at den må fases ut over tid.
– Vi må samtidig ha fart i omstillingsarbeidet fra fossil energi og over til «grønnere» løsninger, sier han.
Jørn Eggum tok seg tid til å stoppe og og ta en prat med klimaaktivistene utenfor kongressenteret.
– Hva sa du til dem?
– Jeg berømmet dem for engasjementet deres og at de møter opp for å kjempe for det de tror på. Samtidig er vi uenig i sak, og vi gikk ikke mer inn på selve saken, sier han til Fagbladet.
Vil bli hørt
– LO har stor makt og dermed også et stort ansvar. Kongressen skal ikke bare ta hensyn til dagens medlemmer, men også til morgendagens arbeidere. Derfor forventer jeg at delegatene tenker langsiktig og tar hensyn til framtidens arbeidsliv i en verden som kommer til å kreve stadig flere grønne arbeidsplasser, sier Christensen.
Han er skuffet over at LO-ledelsen ikke vil ha med miljøbevegelsen i et nasjonalt råd for rettferdig omstilling der arbeidslivets parter har en sentral rolle som regjeringen har foreslått.
LO-ledelsen er positiv til et slikt råd, men mener miljøbevegelsen ikke har noe der å gjøre.
– Dette handler ikke om klima og miljø – det handler om rettighetene til arbeidsfolk. Så skal vi selvsagt lytte til miljøbevegelsen, og det gjør vi i LO. Men i partssamarbeidet har de ikke plass, mener LO-leder Peggy Hessen Følsvik.
Hun har møtt motstand i forbund som NTL og EL og IT forbundet, men får støtte fra Fagforbundet: – Her snakker vi om et partssamarbeid for å se på hvordan arbeidslivet kan løse klimautfordringene. Slik vi oppfatter det, er det snakk om et trepartssamarbeid mellom arbeidsgiversiden, arbeidstakere og regjeringen, sier Mette Nord til FriFagbevegelse.
– Miljøbevegelsen er viktig. Den skal vi bruke og den skal vi snakke med. Men ikke i et partssamarbeid og om hvordan arbeidslivet skal organiseres. Vi må skille mellom snørr og bart, utdyper Mette Nord.
– Jeg mener det er viktig at fagbevegelsen og miljøbevegelsen står sammen. Vi vil også gjerne bli hørt i dette viktige omstillingsarbeidet. Derfor er det skuffende at LO-ledelsen ikke vil ha oss med, sier Christensen.
Fagforbundet forslag foreslått avvist
«Menneskeskapt aktivitet bidrar til klimaendringer og utslipp av klimagasser som må reduseres. LO vil bidra til å gjøre det vi kan for å kutte utslipp og utvikle løsninger som kan brukes verden over... Fortsatt leteaktivitet og funn som sikrer en stabil leveranse har en enda større betydning Det må legges til rette for et stabilt aktivitetsnivå på norsk sokkel med økt innslag av nye næringer som karbonfangst og lagring, hydrogen, havvind og mineralutvinning. LO vil utvikle ikke avvikle sektoren.», heter det i sekretariatets forslag til næringspolitisk uttalelse fra kongressen.
Fagforbundet har blant annet foreslått å ta inn i LOs handlingsprogram at overgangen fra oljealderen og inn i det grønne skiftet må startes nå ved at leteaktiviteten fases ned i takt med økt satsing på grønne industriarbeidsplasser. Dette forslaget er foreslått avvist.
Også forslaget om å verne havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja mot framtidig olje- og gassvirksomhet er foreslått avvist.
Også NTL har fått avvist sine forslag om å fase ut leting etter mer olje.