JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lanserer heltidskampanje

Her får han klare krav om heltid fra ungdommen: – Jeg vil forandre lovene, lover Jonas

Her stiller Victoria De Oliveira krav til Jonas Gahr Støre om en heltidsreform og lovfestet rett til heltid.

Her stiller Victoria De Oliveira krav til Jonas Gahr Støre om en heltidsreform og lovfestet rett til heltid.

Øystein Windstad

Da Victoria jobbet deltid som renholder satt hun med mobilen i handa og ventet på ekstravakter. Nå krever hun at Ap sørger for at alle får rett på fulltidsjobb: – Vi skal vise en forskjell raskt, lover Støre.

2021081114342220210812142705

oystein.windstad@fagbladet.no

Victoria De Oliviera har jobbet som renholder på sykehjem, pleieassistent og vernepleier. Nå er hun nyvalgt leder av Fagforbundet Ung og har klare krav til Jonas Gahr Støre. De to møttes tirsdag på Utøya:

– Vi krever at det må komme en heltidsreform og at lovene blir forandret. Slik at det blir en lovfestet rett med heltidsjobb, sa Victoria De Oliviera til Ap-lederen.

De to har fem jobber til sammen: – Banken nektet meg boliglån da de oppdaget hvordan jeg jobbet

Rammer spesielt kvinner og helsefagarbeidere

Syv av ti av hennes kollegaer jobber deltid, viser tall fra SSB. De som jobber aller mest ufrivillig deltid, er helsefagarbeiderne og assistentene. De Oliveira husker godt da hun var på nattevakt og så ansiktet til en kollega gå fra glede og stolthet til fortvilelse:

– En helsefagarbeider-lærling sier til meg «Jeg er så stolt av utdanninga mi, og jeg er så glad for den. Jeg har tatt fagbrev og fått meget godt bestått. Men, da kom arbeidsgiver og sier: Beklager, men hadde du tatt høyere utdanning som sykepleier skulle du fått en fast stilling av meg».

 Jonas Gahr Støre viser til kommuner som Malvik, Bodø og Fredrikstad: -Det de har fått til der viser at det er mulig å gjøre noe med ufrivillig deltid og få en heltidskultur, sier Støre til Fagbladet.

Jonas Gahr Støre viser til kommuner som Malvik, Bodø og Fredrikstad: -Det de har fått til der viser at det er mulig å gjøre noe med ufrivillig deltid og få en heltidskultur, sier Støre til Fagbladet.

Øystein Windstad

Støre: - Ser lønninger som ikke er til å leve av

Fagforbundet Ung lanserer denne uken en kampanje for å få heltid til å bli en del av valgkampen. De har blant annet laget nettsiden ABC Deltid, som beskriver konsekvensene av ufrivillig deltid og forslag til hva som kan gjøres. Jonas Gahr Støre lover å sett i gang med tiltak mot ufrivillig deltid i løpet av de 100 første dagene om han og Ap kommer i regjering:

– Jeg er glad for at Fagforbundet Ung setter ord på det veldig mange unge på veg inn i arbeidslivet møter: Brøkstillinger som ikke er nok til en hel lønn å leve av. Som ikke er nok til å få boliglån. Som ikke er nok til å komme i gang med livet. Det må endres, og vi må ha en heltidskultur. Vi må bruke alle midler for å komme dit.

Disse jobber deltid frivillig

{f1}

Støre peker på flere som har fått til mindre deltid

– Om du blir statsminister og får flertall. Hvor lang tid tar det før du får gjort noe med ufrivillig deltid?

– Jeg tror vi kan vise en forskjell raskt. Det å komme i mål er et langt løp. Vi må få til en forandring som virkelig virker. Ordførere i kommuner som Malvik, Fredrikstad og Bodø viser at det er mulig å gjøre noe med det når de gjør det grundig. De metodene må vi dele, sier Støre og legger til:

– Jeg vil forandre lovene slik at arbeidsgivere må bevise at deltid er nødvendig. Vi ønsker å få en forskjell raskt. Vi vil satse på en bedre kommuneøkonomi, som er en åpenbar vei for å få mindre deltid.

Tror heltid blir prioritert

Etter panelsamtalen og overleveringen av kravene til Ap-lederen tror De Oliveira at noe vil forandres om det blir ny regjering:

– Jeg oppfatter at kravene våre blir tatt imot på en positiv måte av Støre. Jeg forventer og har en tanke om at dette er noe Ap vil prioritere. Jeg opplever at dette er en positiv Jonas Gahr Støre som tar imot krav med et smil.

Fagforbundet Ung-leder Victoria De Oliviera holder opp en kortstokk med alle alfabetets bokstaver. Hvert kort han er en skannbar QR-kode og gir informasjon om ufrivillig deltid.

Fagforbundet Ung-leder Victoria De Oliviera holder opp en kortstokk med alle alfabetets bokstaver. Hvert kort han er en skannbar QR-kode og gir informasjon om ufrivillig deltid.

Øystein Windstad

Dette krever Fagforbundet Ung av Ap og Støre

1: En heltidsreform

2: Lovfestet rett til heltid

3: At kommuneøkonomien blir bedret og at de skal gi flere hele stillinger

4: At heltidsreformen blir like mye et kvinneløft som heltidsløft.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy