Dersom partene i Oslo ikke blir enige innen midnatt kan de ansatte i hovedstaden være i streik fra torsdag morgen.
Leif Martin Kirknes
per.flakstad@fagbladet.no
Det største stridstemaet partene må bli enige om er pensjonsordningen. De ansattes organisasjoner vil ha den inn i tariffavtalen. Da får de forhandlingsrett og streikerett. I dag skal endringer i pensjonsavtalen kun drøftes med de ansatte før de gjøres endringer.
• Manglende forhandlingsrett på pensjon kan gi den første LO-streiken i Oslo siden 1986
1400 medlemmer i streik
Fagforbundet har 15.665 medlemmer i Oslo. Dersom det blir meklingsbrudd i natt og streik fra torsdag morgen, vil 1400 av dem bli tatt ut i streik.
Disse er ansatte i aktivitetsskoler, barnehager, bydelsadministrasjonene i Østensjø, Alna og Frogner og ansatte i flere etater.
Dersom en eventuell streik drar ut, vil den også bli trappet opp ved at flere ansatte tas ut i en fase 2.
Eneste kommune uten forhandlingsrett på pensjon
Oslo er et eget tariffområde med egne lønns- og pensjonsbestemmelser. Og hovedstaden er den eneste kommunen i Norge der de ansatte ikke har forhandlingsrett på sin pensjonsavtale.
Etter forhandlingsbruddet i midten av september var forhandlingsleder og leder ved Fagforbundets kompetansesenter i Oslo, Per Egil Johansen, og leder av Fagforbundet Oslo, Roger Dehlin, svært skuffet over at arbeidsgiver ikke ville imøtekomme kravet om å få pensjonsvedtektene inn i tariffavtalen.
Fagforbundet forhandler sammen med de andre LO-forbundene i Oslo i forhandlingssammenslutningen «Kommuneansattes Hovedsammenslutning», KAH. Dette skrev de i sitt kravdokument da forhandlingene startet:
«Tjenestepensjon er en sentral del av arbeidstakernes lønns- og arbeidsvilkår. Det er av stor betydning for KAH at pensjonsrettighetene sikres uavhengig av hvordan Oslo kommune organiserer sin virksomhet. Oslo kommunes tjenestepensjon må innrettes, slik at den enkelte arbeidstaker sikres mot tap av pensjon ved skifte av arbeidsgiver. Pensjonsvilkårene må videreføres selv om virksomheten konkurranseutsettes eller privatiseres.»
• Forhandlingene i Oslo endte med brudd
Heltid
I tillegg til pensjon mente Fagforbundet at formuleringene og tiltakene for å etablere en heltidskultur i Oslo ikke var gode nok.
– Vi kom et godt stykke på vei, men opplevde at mange av formuleringene og tiltakene som ble presentert fra Oslo kommunes side var for lite forpliktende, sa Johansen og Dehlin etter forhandlingsbruddet.
• Her er kravene i Oslos kommuneoppgjør
Meklingen startet mandag. Under mekling er partene bundet av taushetsplikt, og derfor er det bare mekleren som kan si noe om en eventuell framdrift og om partene nærmer seg hverandre.
Fristen for å bli enige er ved midnatt, men det er ikke uvanlig at det mekles på overtid hvis mekleren mener det er mulig å bli enige om et anbefalt resultat.
FLYTTE: Anne-Lise Vang er ein av 100 som bur i Trikkebyen i Bergen. Ei rettssak kan føre til at alle må flytte får heimane sine.
Eivind Senneset
Frøydis Falch Urbye
VIL HA FLERE FOLK: Barne- og ungdomsarbeider Josefine Weiby Koller (22) mener politikerne må sørge for bedre bemanning i barnehagene for å unngå at barnehageansatte sliter seg ut lenge før en stadig økende pensjonsalder.
Ole Martin Wold
KAN GÅ AV TIDLIG: Ansatte innen brann og redning er blant dem som kan gå av tidlig i dag. Trepartssamarbeidet som nå er satt i gang skal munne ut i nye regler for om de fremdeles skal kunne gå av tidligere enn andre, eventuelt når og hvordan de i såfall skal tjene opp til alderspensjon samtidig som de går av tidlig.
Lars Magne Hovtun/OBRE
Andreas Roksvåg
KONSUM: Tusener på hjemmekontor har økt sitt alkoholkonsum. Mest økning er blant godt utdannede og barneforeldre.
Eirik Dahl Viggen