JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lei av privat skryt

Her står byråden i puben på et kommunalt sykehjem

KOMMUNAL ELDREPUB: Lenge før Manglerudhjemmet markedsførte sitt prosjekt, åpnet kommunale Økern sykehjem pub, restaurant og kolonialbutikk. Inga Marte Thorkildsen sunes debatten om at kun kommersielle får til dette, er merkelig.

KOMMUNAL ELDREPUB: Lenge før Manglerudhjemmet markedsførte sitt prosjekt, åpnet kommunale Økern sykehjem pub, restaurant og kolonialbutikk. Inga Marte Thorkildsen sunes debatten om at kun kommersielle får til dette, er merkelig.

Inga Marte Thorkildsen står stødig bak bardisken i puben på det kommunale sykehjemmet på Økern i Oslo. Hun slår tilbake mot at kreativ sykehjemsdrift er knyttet til kommersielle aktører.

2016090210255820160902123314

ola.tommeras@fagbladet.no

Denne uka smalt debatten i gang om forskjellen på sykehjem drevet av kommunen og sykehjem drevet av kommersielle aktører. Påstanden om at kreativ drift med pub og restaurant for beboerne, er noe som bare private aktører kan få til, har provosert mange.

Pub, spa og restaurant

Det startet med en markedsføringsvideo fra det kommersielt drevne Manglerudhjemmet. Sykehjemmet ble landskjent for pub, spa og restaurant til beboerne. Drifteren, selskapet Unicare, viste fram et strålende og vellykket prosjekt. Pub og restaurant har gitt en imponerende effekt på helse og trivsel.

Så langt alt vel.

Ledelsen ved sykehjemmet hevdet at slik drift kun kan gjøres i det private. Flere Høyre-politikere kastet seg på, med tidligere ordfører Fabian Stang i spissen. De framholder at det vellykkede prosjektet på Manglerud beviser at sykehjemsdrift må fortsette å være på anbud. Stang hevder dagens byråd driver vendetta mot de kommersielle profitørene, når de ikke vil fornye kontraktene etter hvert som de går ut.

Nær likt kommunale Økernhjemmet

Det som ikke fortelles er at den kreative driften er både initiert og støttet økonomisk av kommunen gjennom prosjektet ”Bedre helse”, startet av forrige eldrebyråd Aud Kvalbein (KrF). Heller ikke fortelles det at fire sykehjem var en del av prosjektet, og at det kommunale Økernhjemmet åpnet à la carte-restaurant, pub og velværeavdeling i fjor.

Prosjektet som Unicare nå markedsfører på Manglerud, er nesten identisk til det kommunale som Fagbladet skrev om for halvannet år siden, med unntak av at det kommunale Økernhjemmet også tilbyr komplett kolonialbutikk for beboerne der de selv kan handle mat.

Har ikke markedsføringsavdeling

– Jeg er lei av at de på død og liv skal snakke ned kommunal drift, og fremme kommersielle profitører. I denne saken blir det spesielt rart, siden vi har eksempel på svært gode resultater i kommunalt sykehjem innenfor det samme prosjektet, sier byråd for eldre, helse og sosiale tjenester, Inga Marte Thorkildsen. I går troppet hun opp på Økernhjemmet. Målet var å vise at kreativ drift ikke er relatert til driftsformen.

– Det er på høy tid at vi får fram informasjon, at de gode prosjektene er vel så vanlige i kommunale sykehjem. Forskjellen er at de kommunale sykehjemmene ikke har markedsføringsavdelinger, det er ikke en del av det kommunale oppdraget. Derfor er jeg her i dag, sier Thorkildsen.

Lave lønninger og profitt

– Forskjellen er også nivået på lønningene og profitt til eierne, påpeker leder av Fagforbundet pleie og omsorg i Oslo, Siri Follerås.

– Ansatte på sykehjemmene gjør jobben så godt de kan, uavhengig av hvem som er arbeidsgiver. De er lojale mot brukerne, sier hun.

Etter at det forrige byrådet startet et hardkjør med konkurranseutsetting av sykehjem, er 15 sykehjem i Oslo i dag drevet av kommersielle, profittbaserte aktører. En stor del av Follerås' medlemmer er virksomhetsoverdratt til private arbeidsgivere de siste åra.

Unicare vant anbudskonkurransen for Manglerudhjemmet for to år siden. Selskapet eies av investeringsfondet Icon Capital og investor Tom Erik Tidemann-Andersen og Una Aas, som grunnla selskapet. Om de to siste åra sier Follerås:

– Ansatte opplever lønnstagnasjon. Tillitsvalgte har problemer med å få innsikt i selskapet, noe som gjør forhandlinger vanskelig. Lokale tillegg er nær null, sier Follerås.

Fagbladet har tidligere omtalt hvordan lønnsnivået har utviklet seg radikalt forskjellig på sykehjem som har vært lenge på anbud og sykehjem som drives kommunalt.

Se lønnsforskjellene mellom de private og kommunale sykehjem

– I lomma på profitørene

VELKOMMEN: Bjørnar Moxnes inviterte tidligere ordfører Fabian Stang og Høyre-politikere til Økern sykehjem. Han er kraftig provosert over påstandene om at det må kommersiell drift til for å lage en bedre hverdag for de eldre.

VELKOMMEN: Bjørnar Moxnes inviterte tidligere ordfører Fabian Stang og Høyre-politikere til Økern sykehjem. Han er kraftig provosert over påstandene om at det må kommersiell drift til for å lage en bedre hverdag for de eldre.

Bjørnar Moxnes (Rødt) ble kraftig provosert av debatten i kjølvannet av Unicares markedsføringsvideo om Manglerud-prosjektet.

Han reiste straks opp til puben for beboerne i det kommunale Økernhjemmet, og inviterte Stang til å komme en tur.

– Et ønske om å gi god eldreomsorg er ikke betinget av å ha profittmotiverte investorer bak driften. De to prosjektene på Økern og Manglerud er slående like. Den eneste forskjellen er at på Økern får ikke oppkjøpsfond profitt som på Manglerud, sier Moxnes, som beskriver eierskapet i de profittdrevne sykehjemmene som parasittvirksomhet.

Til påstanden om at sykehjemmene driftes til samme eller lavere pris, svarer Moxnes:

– Vi ser ikke på sosial dumping og lønnskutt som effektive virkemidler i eldreomsorgen.

Byrådserklæringen: – Ikke et sykehjem på anbud igjen

Gjør god butikk på eldreomsorg

Unicare håvet inn 9,8 millioner på drift av sykehjem i Oslo sist år.

Samtidig som Unicare viser fram det kommunalt støttede prosjektet på Manglerudhjemmet, sanket eierselskapet Unicare Holding inn 9,8 millioner kroner i konsernbidrag fra Unicare Omsorg i fjor. Det viser regnskapet som nylig ble levert Brønnøysund.

Arbeidet med trivselstiltakene på Manglerudhjemmet ble gjort på dugnad, og møblene hentet gratis fra finn.no, ifølge daglig leder Hilde Helland.

Unicare ble startet av investor Tom Erik Tidemann-Andersen og Una Aas. Etter drøyt to års drift håvet de to gründerne inn 35 millioner kroner på å selge halvparten av aksjene til investeringsfondet Icon Capital. Una Aas reinvesterte en del av gevinsten i utleieleiligheter i fjellet.

2015 var første året etter at investeringsfondet ble hovedeier. Unicare driver flere private helsetjenester og klinikker, men kun Unicare Omsorg, selskapet som drifter sykehjem, gir bidrag til eierselskapet i denne størrelsesordenen.

Henter inspirasjon fra Nederland

• Prosjektet «Bedre hverdagsliv» er inspirert av demenslandsbyen De Hogeweyk i Nederland.

• Fire sykehjem i Oslo fikk økonomisk støtte av kommunen for å gjøre hverdagen bedre for de eldre, blant annet for å finansiere studietur til De Hogeweyk.

• Det kommunalt drevne Økernhjemmet åpnet pub, a la carte restaurant, velværeavdeling og kolonial der de eldre kan aktiviseres med å handle selv i fjor.

• Senere har det kommersielt drevne Manglerudhjemmet i Oslo gjennomført et tilsvarende prosjekt.

• Manglerudhjemmet ble landskjent gjennom en markedsføringsvideo denne uka.

• Høyrepolitikere, med Fabian Stang i spissen, har brukt dette til å framholde profittdrevne sykehjem som mer kreative.

Sykehjem i Oslo

• Etter intens anbudsutsetting av sykehjem de siste byrådsperiodene, driftes i dag 15 av hovedstadens sykehjem av kommersielle aktører. 13 driftes av ideelle organisasjoner og 20 er fortssatt i kommunal regi.

• Det er i dag hovedsakelig fire store aktører i markedet. De er eid av investorer eller internasjonale investeringsfond.

• Nåværende byråd har erklært at når kontraktene med de kommersielle aktørene går ut, så blir de ikke fornyet.

– Det er på høy tid at vi får fram informasjon, at de gode prosjektene er vel så vanlige i kommunale sykehjem. Forskjellen er at de kommunale sykehjemmene ikke har markedsføringsavdelinger, det er ikke en del av det kommunale oppdraget. Derfor er jeg her i dag.

Byråd Inga Marte Thorkildsen

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy