LØRENSKOG: En varetransport får hjelp til å komme ut etter å ha kjørt inn i vannmassene ved Lørenskog stasjon. Ekstremværet «Hans» har truffet Østlandet med kraftig regnvær.
Stian Lysberg Solum / NTB
aslak@lomedia.no
Farevarslene på grunn av ekstremværet Hans har vært mange.
Hvilke regler gjelder når du ikke kommer deg på jobb?
– Hovedbudskapet er at arbeidstaker og arbeidsgiver snakker sammen og blir enige om løsninger som fungerer, sier Ragni Myksvoll Singh, juridisk rådgiver i Simployer, til FriFagbevegelse.
Gode avtaler
Uværet herjer. Mange steder er det store mengder vann. Ordfører Raymond Johansen i Oslo og statsforvalter Knut Storberget i Innlandet er to av mange maktpersoner som har oppfordret folk til å ha hjemmekontor.
Arbeidsgiverorganisasjonen NHO anbefaler bedriftene å lytte til rådene fra myndighetene.
– Det blir vanskeligere i jobbtilfeller som ikke kan gjøres hjemmefra, men i et arbeidsforhold handler det om å gi og ta, sier Myksvoll Singh.
– Om det skal gis lønnet eller ulønnet permisjon, eller om man inngår en avtale om avspasering, er opp til arbeidsgiver å vurdere, påpeker den juridiske rådgiveren.
– Målet er å få på plass en midlertidig ordning som begge parter er fornøyde med, legger hun til.
• Så mye får du i strømstøtte fra 1. september
Gi beskjed!
Situasjonen med ekstremværet Hans har ikke kommet uten forvarsel. Faren for flom, jordskred og isolerte bygder har preget overskriftene i flere dager.
Myksvoll Singh understreker at arbeidstakere bør si ifra i god tid hvis de bor på utsatte værsteder.
– Det er i utgangspunktet arbeidstaker selv som har ansvar for å komme på jobb til avtalt tid. Dette gjelder også ved ekstraordinære forhold som dårlig vær, forteller hun.
Arbeidsplassen din har rett til å holde tilbake lønn hvis du ikke kommer deg på jobb.
– Arbeidstaker har selv et ansvar for å være til stede når jobbdagen begynner, men et fravær i et slikt tilfelle vil normalt sett ikke være et grunnlag for noen reaksjon – for eksempel en advarsel fra arbeidsgiver. Værforholdene er jo ikke noe arbeidstaker selv er skyld i, sier Myksvoll Singh.
• Forbrukerrådet: På tide å forhandle ny rente med banken
Forsvarlig arbeidsmiljø
Tre år er gått siden bruken av hjemmekontor skjøt fart på grunn av koronapandemien. Reglene for å jobbe hjemmefra ble også oppdatert av regjeringen i 2022.
Omfanget av bruk av fast hjemmekontor har økt etter pandemien. Selv om man ikke har avtale om fast hjemmekontor, kan arbeidsgiver og arbeidstaker avtale at arbeidstaker jobber hjemmefra - for eksempel i situasjoner som nå.
– Ved kortvarig eller sporadisk arbeid hjemmefra gjelder ikke forskriften om hjemmekontor. Arbeidsgiver har likevel alltid et ansvar for at arbeidstakere har et fullt forsvarlig arbeidsmiljø, sier den juridiske rådgiveren.
Dersom arbeidsgiver og arbeidstaker avtaler hjemmekontor kun i den perioden som ekstremværet pågår, er det imidlertid en svært liten risiko for at noe kan gå galt, mener Myksvoll Singh.
– Jeg kan ikke se at det er noe helt spesielt som arbeidsgiver trenger å kartlegge eller vurdere på forhånd når det gjelder hjemmearbeid for en så kort periode, sier hun.
Ingen reaksjoner
NHO, den største aktøren på arbeidsgiversiden, informerer om at det verken vil være naturlig å gi advarsler eller ty til oppsigelser hvis manglende oppmøte skyldes trafikale problemer i ekstremværet.
Å utebli fra jobb er imidlertid noe arbeidstaker selv bærer risikoen for, og det kan derfor være grunnlag for trekk i lønn, skriver NHO på sine hjemmesider.
– I en slik situasjon er det derfor svært viktig å ha god dialog mellom arbeidsgiver og arbeidstaker for å finne smidige løsninger, påpeker arbeidsgiverorganisasjonen.
Overtidsarbeid kan pålegges dersom det foreligger «et særlig og tidsavgrenset behov», ifølge Arbeidsmiljøloven. Ett av flere typiske eksempler på slike situasjoner er uforutsette naturhendelser.
I mange tilfeller vil trolig konsekvensene av ekstremværet Hans være grunnlag for å pålegge overtidsarbeid, melder NHO.
• 106 kvinnelige søkere ville inn på fagskolen. Ingen fikk plass
FLERE KRAV: For helsepersonell med utdanning gjennomført utenfor EØS består godkjenningsprosessen i Norge av to trinn. Søkeren har tre år på seg til å fullføre norskopplæringen og de andre kravene for godkjenning.
karin svendsen
KUTTER: Nå kutter Trygve Slagsvold Vedum i skatten til mange unge.
Amanda Pedersen Giske / NTB
FRAVÆRENDE: Daværende statsminister Jens Stoltenberg tenker på sykelønna, mens kronsprinsen holder tale under regjeringens middag før Håkon og Mette-Marits bryllup i 2001.
Terje Bendiksby / NTB
UNBOXING: Hjemmesykepleierne synes klærne ser gode og varme ut. – Vi føler oss verdsatt, sier Cathrine Torvund (foran). F.v.: Mirjete Demaku, Vanessa Olsen og Grete Fredheim.
Marte Bjerke
Hjelpepleier Unni Betten og sykepleier Amanda Roksvåg setter pris på hverandres innsats på jobb.
Martin Guttormsen Slørdal
VIL IKKE MED: Både Gunn Nypen (59) (t.v.) og Mona Pettersen (53) sier de vil bytte arbeidssted dersom den boligen de arbeider på, blir overtatt av en privat operatør.
Berit Baumberger